0

Annabelle 2: A teremtés (Annabelle: Creation)

annabelle2

Az első részről itt esett szó.

Amikor megismerkedtünk a Warren házaspárral, éppen a démoni Annabelle babával voltak elfoglalva. Csupán néhány percig láthattuk, eléggé beparáztatták vele a közönséget. És mivel amúgy is az Univerzumépítés-korát éljük, a stúdió úgy döntött, hogy ennek jegyében a Démonok között franchise-t is lehetne szépen bővíteni. Pénzügyileg egyértelműen jó döntés volt, hogy Annabelle megkapja a saját filmjét, azonban a végeredmény élvezeti szempontból eléggé lehangoló volt. Folytatás? Keresett a Warner annyit rajta, hogy ha bukott volna a spin off következő része, akkor is bőven lett volna mit számolgatni. Szerencsére ezúttal nem csak ímmel-ámmal törődtek a történettel.

annabellekep

Az ötlet: a történet legyen prequel. Vagyis mutassák meg, hogy miképp jött létre ez a paranormális gonosz „játékszer”. Adva van egy tehetséges babakészítő, van egy szerető neje és aranyos kislányuk. A gyerek baleset következtében elhalálozik, majd évekkel később a mesterember befogadja a bezárt árvaház lakóit. Azonban kiderül, hogy a falak között található nincsenek biztonságban. Jobban jártak volna, ha máshol keresnek új otthont.

David F. Sandberg rendező le sem tagadhatná, hogy James Wantól ellesett pár fogást. Wanra jellemző, hogy hosszabb (értsd: nincs agyonvágva) snitteken keresztül mutat be egyes helyzeteket, folyamatosan növelve a feszültséget. Sandberg megállja a helyét, akkor is ha kamerája hol erre, hol arra mozdul vagy ha csak éppen egyetlen helyszínre cövekeli le. Nagyon is hatásos, ahogy a direktor követi az egyik gyerkőcöt és kvázi az ő szemszögén keresztül látunk mindent vagy ahogy nem mutatja meg, hogy mi van a szobán túl, a sötétségben. Nem spórol a jump scare-ekkel sem, kapunk szép számmal belőlük, némelyik betalál, némelyiket meg leginkább egy nagy kapufának lehetne nevezni.

annabellekep2

Túlzott meglepetést nyilvánvalóan nem fog okozni a sztori. De legalább látszik, hogy nem egy legyintve összefércelt cselekményt raktak le elénk, hanem valóban foglalkoztak vele. Van egy normális bevezetés, amelyet követően tényleg érződik, hogy próbálták kitalálni mivel lehetne növelni az adranelinszintet, amivel együtt egyre feszesebb lesz a történet, belebegtetnek egy újabb spin off-ot is (helló Madárijesztő!) és a lezárás is abszolút korrekt.

Nem érne semmit az egész, ha a színészgárda pocsék lenne és hányaveti módon formálnák meg figuráikat. Anthony LaPaglia és Miranda Otto rutinosan elbírnak a rájuk bízott karakterrel, Talitha Eliana Bateman-re és Lulu Wilsonra érdemes lesz odafigyelni a jövőben, tudunk szorítani nekik, remélhetőleg nem darálja meg őket a hollywoodi gépezet.

Végre egy horror, aminek tényleg van keresnivalója a műfajban és nem egy lélektelenül összedobott film, mint az Amityville: A rettegés háza. Megvannak a maga hibái és kötözködni is lehetne néhány hibán, de mivel hatásosan próbálja elérni, hogy izguljon és szorongjon a néző, így egykönnyen átsiklik a problémákon. A teremtés tulajdonképp a sokszor előrángott „beköltöznek páran egy kísértetjárta házba” sablont veszi elő és kihozza belőle, amit csak lehet. Mérföldekkel jobb, mint az első.  70 %

imdb: 6.9
Büdzsé: 15 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 100 millió dollár
Eddigi összbevétel: 290 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *