2

Godzilla: Resurgence

godzillaposzterjapan

Fejüket vakaró, tanácstalan állami tisztviselők és beosztottaik próbálnak rájönni, hogy mi is történhetett a Tokiói-Öbölben. Erősen gondolkodnak és vállukat vonogatva találgatnak, valamit mondani kellene a jónépnek. Aztán kiderül, hogy a probléma eléggé méretes, ami ismét azzal jár, hogy összehívnak egy gyűlést, majd újra tanácskoznak és megint ötletelnek, majd újra és újra végigmegyünk ezen a procedúrán. Ebben a folyamatban részt vesz mindenki, a nagykutyáktól kezdve az alkalmazottakig. Nagyjából egy órának kell eltelnie, mire végre tesznek is valamit.

Hollywoodban mindezt 5-10 perc alatt lezavarnák leegyszerűsítve és a gigantikus lény térdig állna a roncsok és a rá kilőtt töltényhüvelyek között.

tn_1shingodzilla5

Nem is kérdés, hogy az alkotók ki akarták figurázni Japán politikai rendszert és döntéshozó gépezetét. Egy ideig valóban szórakoztató a szatirikus hangvétel, de a rendezők alaposan túltolták, eléggé idegesítővé és dühítővé válik a film. Mielőtt még elkapná a nézőt az idegbaj egy kellemes pusztítás-rombolást visznek végbe.

Godzilla nem egyenlő azzal, hogy mindent a földdel kell egyenlővé tenni. Persze tény és való, hogy ledől néhány felhőkarcoló menet közben, de főleg társadalomkritika és afféle metafora a sugárszennyeződésre (a régebbi filmek az atombomba, a nukleáris fegyverek fenyegetésére utaltak). Ezúttal az evolúciós fejlődést is érintették, az elején még ugyanis nagyon úgy néz ki, mintha valamilyen hatalmas szemű bábú lenne a szörny, csöppet sem félelmetes (a néző számára legalábbis), annak ellenére, hogy még így is rendkívül veszélyes és pusztító. Csak később fejlődik ki a két lábon járó sugárt szóró bestiális lény, ekkorra pedig már lényegében csak akkor áll meg, ha úgy akarja.

shingojira2

Nem kell szörnyzúzdát várni, de azért az alkotók megmutatják, hogy mire képes a hatalmas teremtmény, amikor bevet mindent. És akkor aztán tényleg oda is teszi magát. A film inkább az emberek és a természet harcára összpontosítana, de a japán bürokráciát és döntéshozatali rendszerét pellengére állító cselekmény abszolút fárasztó, a szövegelések is inkább álmosítóak, illetve a rengeteg arc közül nem tudtak senkit megtenni főszereplőnek. Az új Godzilla eléggé badass és lenyűgöző, csak a köré pakolt tartalom ne lenne annyira túlhúzva.

imdb:  6.8

2 komment

  1. Badass? Nekem csak egy idétlen papírmasé figurának tűnt végig. Ez a film minden tekintetben legjobb esetben is borzalmasnak mondható maximum.

    • Hát amikor megjelent a gülüszemekkel konkrétan felröhögtem:) De aztán egészen összekapta magát és eléggé kemény lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *