1

Rongyosra néztük régen a Star Wars-trilógiát

40 éve mutatták be a Star Wars-t, két évre rá augusztusban pedig itthon is vetítették a mozik. Erről enyhén szólva is lemaradtam, gondolom az olvasóközönség többsége sem látta akkor a filmet. De a 80-as évek második felében már kaphatóak voltak a videókazetta-lejátszók, és bizony akkoriban szépen be is szivárogtak a másolt VHS-ek. Nyilván a tévében leadott Bud Spencer-Terence Hill összes és a kőkemény hollywoodi akciósztárok munkássága mellett helyet szorítottunk George Lucas művének és folytatásainak.

starwarsnewhope1

Még egy kis nosztalgiázás itt.

Úgy emlékszem, hogy valahonnan sikerült megszerezni a másolt Csillagok háborúja és a Birodalom visszavág filmeket, öcsémmel és unokatesóimmal rongyosra is néztük. Mit zavart akkor, hogy szemcsés vagy életlen a kép? Néztük, mert odavoltunk érte. Nekünk ez volt az etalon és kívülről fújtuk a szöveget. Nem gondolkodtunk el, hogy Greedo lőtt-e először vagy hogy mi is az az Erő. Ha véget ért a két film, ismét betettük és újra megnéztük.

Aztán valahogyan beszereztük A jedi visszatér kazettát is. Hangalámondással! De hát kit érdekelt? Megvolt és kész! „Ha elmondanám, amit jabbáról tudok rövidzárlatod van.” Nos, khm… mit mondjak? Nem érdekelt. Most már legalább megvolt a trilógia! Megnéztük, kívülről fújtuk és természetesen ha véget ért, tettük be újra a kazettákat.

Ma sem tudom vigyorgás nélkül végignézni az első rész végén látható ceremóniát, ugyanolyan izgalommal várom, hogy tegyen már végre valamit Darth Vader az Uralkodóval, amikor Luke-ot kínozza a villámokkal és ugyanúgy szomorúsággal tölt el Yoda halála. Mi zavar a trilógiában? Semmi! Az égvilágon semmi. Kiválóan rakták össze a három filmet, így nem fintorogtam az apró mackókon sem. 97′ táján pedig karácsonyra megkaptuk a digitálisan felújított trilógiát VHS-en.

Ó és milyen kitörő lelkesedéssel vártam a Baljós árnyakat. Csak azt vártam a tévében, hogy újra láthassam a reklámot. Ha meghallottam a felcsendülő ismerős dallamokat már rohantam is eldobva mindent. Sajnos eléggé csalódtam. Viszont Az ébredő Erőt sikerült megnéznem öcsémmel és az unokatesókkal, akárcsak a Zsivány Egyest. Mostanában nehéz összehozni a „csapatot”, de a Star Wars kapcsán csak összejött, remélem így lesz Az utolsó Jedik esetében is.

Egy komment

  1. De jó kis nosztalgia írás volt, tetszett a múltidézés, és kicsit megidézte a saját gyermekkoromat is. Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *