0

Hard Target 2

hardtarget2

Kicsit elkapott a nosztalgia, amikor belegondoltam, hogy 1993-ban milyen akció-thrillerek (vagy éppen westernek) jöttek ki. A teljesség igénye nélkül: Függő játszma, Az utolsó akcióhős, A pusztító, Tombstone, Gyilkos nap, Az ítélet éjszakája, Sivatagi lavina, A bérgyilkosnő. Zsarulesen 2, Lopakodók. Fortress. Atyaég! Kiváló év volt. És ehhez a felsorolásba tartozik a Tökéletes célpont is, amivel John Woo letette névjegyét Hollywoodban. Visszagondolva erre, nagyjából úgy jellemezhetném a produkciót, hogy Jean-Claude Van Damme lassítva fut, menekül, üt, rúg. A film nagy része lassítás volt. De mi szerettük, jó volt.

hardtarget2kep1

És most itt a következő rész? Valaki úgy gondolta, hogy az X+1-edik embervadászos történet miért is ne lehetne a 23 évvel ezelőtt akció folytatása? Persze azért nem egy A kategóriás minőségi produkcióról van szó, hanem inkább egy B kategóriás, kisköltségvetésű olcsóságról, amelyben a Van Damme rajongó, Scott Adkins próbálhat túlélni a dzsungelben.

Wes Baylor (Adkins) eltűnik a világ szeme elől, miután a ringben véletlenül véletlenül kicsinálja ellenfelét. Lepukkant helyeken, kevés pénzért vállal bunyókat, folyamatosan gyötri a lelkiismerete. Majd kecsegtető ajánlatot kap, azonban kiderül, hogy nem olyan mérkőzés lesz, amit elképzelt. Vadászni fognak rá, ha túléli, szép summát kap. Választási lehetősége nincs.

0ht2

Jellemző, hogy a DVD-re szánt akciófilmeket Kelet-Európában zavarják le, ahol mindig találni egy lepukkant gyárterületet, elnéptelenedett városrészeket. Ám ezúttal némileg messzebb ment a stáb, a thaiföldi dzsungelben rohangálnak a vadászok és az üldözött, tehát még díszletre sem kellett költeni. Legalább a szürkés képi világ helyett szép zöld vidéket láthatunk, ami azért jóval szimpatikusabb környezet.

Bizonyára onnan jöhetett a cím ötlete, hogy Baylor nehéz célpontnak bizonyul és valaki megjegyezte, hogy van már egy efféle elnevezés 93-ból. Hasonlóságok? Egészen meglepő, hogy néha-néha próbáltak is az előző filmre hajazó pillanatokkal előrukkolni. Ilyenek például a motorosok, a számszeríj vagy éppen a galambok. De alapvetően csak egy DVD-s akcióra kell számítani, amit sikerült élvezhetően összerakni csupa erős legénnyel. Adkins több házimozis forgalmazásra szánt műben bizonyított (itt úgy 15 percig pólót sem adtak rá), Robert Knepper eléggé hasonlít Lance Henriksenre, Rhona Mitra és Temura Morrison is keménykedhet. Tőlük elvárható, hogy bármikor szigorúan nézzenek és a nap bármely szakában tudjanak rettenthetetlennek tűnni.

hardtarget2kep2

Roel Reiné rendező pályafutása során csakis a B kategóriában ténykedett, akadtak jobb (Halálfutam 2) és rosszabb (Halálfutam 3) munkái is. A Hard Target 2 az előbbi kategóriába sorolható. A cselekmény közege eleve tetszetős, a kemény legényekre sem lehet panasz, az akciójelenetek nem rosszak és maga a film korrekt kikapcsolódás. 70 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *