3

Blood Father

bloodfather

John Link (Mel Gibon) anyázik és dohog, amikor lakókocsijánál megjelenik néhány fegyveres ürege és Lydiát (Erin Moriarty), a lányát akarják. A férfi nem hagyja magát, miközben a támadók egyikét megsebzi és ablakán keresztül visszalő fortyogva morog maga elé: tuti lőttek a feltételes szabadlábnak, ezért biztosan, hogy előveszik és mehet vissza a sittre.

A börtönviselt fickó egyáltalán nem szent életű. Erőszakos és csúnya múltja van, most pedig egy Isten háta mögötti lakókocsiparkban húzza meg magát. Kivette a részét jó néhány mocskos dologból és benne is volt pár randa helyzetben, szeretné is elfelejteni vagy inkább túllépni ezen. De amikor rég nem látott lánya újra feltűnik a színen a viszonylag stabil élete is fenekestül felfordul. A családi idill egy pillanatra sem valósul meg. Ugyanakkor Link nem saját magát félti és morgolódásai során sem saját magára gondol. Lydiát akarja megvédeni, még ha ez nem is látszik rajta.

bloodfather3

Amikor kijött az előzetes elég sokan gondolták úgy, hogy afféle Elrabolva beütése vagy hangulata lesz a filmnek. Nos, ez nem így van. Még véletlenül sem lehet párhuzamba állítani a kettőt, ezen felül még azt sem lehet rásütni, hogy akcióval lenne dolgunk. Mert a Blood Father sokkal inkább egy apa és lánya drámájáról szól, akik végigloholnak jó néhány kilométeren és itt-ott behinti a talajt némi vér. Miattuk, de nem mindig ők okozzák a bajt. Nem kell aggódni, hogy túl sok szentimentális jelenettel próbálják erősíteni a viszonyukat. Hanyagolják a „De hiányoztál” és a „Palacsintázgassunk nagy egyetértésben” jeleneteket. A rendező és a forgatókönyvíró a szokásos klisék nélkül tudja bemutatni kapcsolatuk alakulását, amelyet elég sok káromkodás, morgolódás és némi humor kísér.

tn_1bloodfatherkep7

Gibson rendkívül jól játssza sittet megjárt, sokat megélt ráncos képű szakállas Linket. Nem a szavak embere, nagyjából egy odaszúrt „fuck”-kal ki is fejezi a véleményét, legyen szó bármiről. De a színész nem csupán ugyanazt az egy arcot mutatja a káromkodások mellé. A „B” kategóriába süllyedt keménylegény kollégái közül ő ugyanis meg tudja mutatni, hogy a gyűrött, szőrös ábrázat meglepődést, megkönnyebbülést vagy esetleg a letojom nézést tud produkálni. Erin Moriarty nem nő fel Gibsonhoz, bár nincs mit szégyenkeznie, megállja a helyét.

Az alapsztorit nem lehet piedesztálra emelni, vettek egy egyszerű, meglepőnek nem nevezhető történetet. Viszont a megvalósítás teljesen rendben van, nem akar többnek látszani, mint ami. Igazi old-school road movie, a sivatagos vidék abszolút hangulatos (még akár westernnek is elment volna a szkript átírásával) és az a kevés akciójelenet is egészen kellemes lett, Gibson pedig elemében van.  Nem bánnám, ha készülne néhány Blood Fatherhez hasonló film. 85 %

imdb: 6,7
rottentomatoes: 88 %

3 komment

  1. Kiváncsivá tettél Koi! Láttam az imdb-n a bemutatásra váró filmek között, de valahogy a Top10-ben nem találkoztam vele. Ezek szerint Amerikában ilyen kevesen voltak kiváncsiak erre a filmre, hogy az első 10-be sem került be?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *