3

Everest

everestposzer

Az Everest meghódítása kemény dió. Ahogy a hírneves Rob Hall (Jason Clarke) expedícióvezető ügyfelei számára olyasmit ajánl, amit egyszerűen képtelenség szavakba önteni és megpróbálja megvalósítani az önjelölt csúcshódítók álmait. De a hegy lábánál még mindenki csak mosolyog azon, hogy a túra kegyetlenül fájdalmas és olykor a sikeres kalandot pár lábujj bánhatja. Az emberi szervezet képtelen elviselni azt a szintet, ahol egy Boeing repked. Egy bizonyos magasság elérése után a test konkrétan haldokolni fog. Tehát: El kell jutni a hegy csúcsára és vissza a biztonságot jelentő táborba, mielőtt a mászó meghal. Mindezt Hall regéli el a film elején néhány sör társaságában az expedíciót megfizető lelkes és vidám közönsége számára.

everest

Hall úgy fogalmazott, hogy május 10-én kezdődne a nagy csúcshódítás, amelyet ő szerencsés napnak tart és ekkortájt az idő is jó szokott lenni. Nos, tévedett. A katasztrófa egyik oka, hogy minden eddigihez képest szokatlanul sokan próbálkoztak eljutni a 8848 méteres magasságba és egyesek nem voltak hajlandóak kompromisszumokra. Másrészt pedig csúnya vihar csapott le a mászókra.

Tudjuk jól, hogy mi történet 1996 május 11-én. Inkább az volt a kérdés, hogy Baltasar Kormakur miként tudta visszaadni a heroikus küzdelmet és a katasztrófával végződő túrát. A rendező úgyszólván nem volt elég bátor, így egyes dolgok felett inkább átsiklik, épp, hogy szóba hozza. Nem fektet nagy hangsúlyt a pénzre, arra, hogy az Everest meghódítása jóformán már üzlet. Rengetegen gondolják úgy, hogy könnyedén fel tudnak jutni, pedig eddig nem is merészkedtek túl nagy magasságban fekvő helyekre.

everestkep1

Tehát Kormakur nem elemez, nem ás mélyre, egyszerűen csak korrekten viselkedik. Mindenkivel szemben. Valahogy úgy kell elképzelni, mint „Nem a Te hibád, nem felelős senki.” Esetleg akad néhány önteltebb ember, de alapjában véve a többség segítőkésznek és megértőnek bizonyul. Meg kell hagyni, szimpatikus társaság, csak éppen a karakterek kissé súlytalanok. Hogy ez mennyire probléma? Kedvelhető figurákról van szó, akikkel bármikor szívesen elmennénk túrázni és egyáltalán nem hagy hidegen, ha szenvednek a hóban-fagyban. És nagyon is szívszorító, amikor néhányan nem térnek vissza.

everestkep2

És az Everest – A látvány tökéletes. Nyilván nem a tériszonnyal küszködők fognak beülni a filmre, akik minimum a függőhidas jelenetnél kirohannának a teremből Távoli és közeli tájképeket mutatnak a vásznon, hatalmas magasságokban járhatunk, cudar hóvihart és lavinát tárnak elénk. Egyszerre csodálatos és rémisztő ez a „szörnyeteg”. El lehet hinni, hogy nem könnyű a feljutás. Lehet, hogy a kilátás fantasztikus, de azért ennek elég kevés nézőnél fogja elérni, hogy a következő vakációját ide szervezze. És az is biztos, hogy a néző a moziból távozva összébb húzza magán a kabátot.

imdb:  7,4
rottentomatoes:  72 %

Büdzsé: 55 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 33 millió dollár
Eddigi összbevétel: 137 millió dollár

3 komment

  1. ..nekem a szinkron miatt volt olyan érzésem,hogy alig tudok kedvelni valakit. pl. az újonc doktornő hangja valami elképesztően irritáló…
    a szerepe se volt túl sok.

  2. Egyetértek az írással: korrekt, aprólékos film. Kormákur színészei rutinjára bízza karaktereit, csodálatos látképeket vesz fel, de számomra mégis a film első fele működik csak igazán, a végére kicsit túl sok lesz a könnyzacskó-durrogtatásból (persze ez is relatív, ha mondjuk Spielberg rendezte volna, úsznánk a nyálban…).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *