5

Act of Valor

 

Még 2007-ben Mike McCoy és Scott Vaugh Navy Seal és SWCC kommandósokkal dolgozhatott együtt egy videón. A rendeződuóban ekkor merült fel, hogy milyen oltári jó lenne, ha el tudnának készíteni egy filmet, amely azt mutatná be, hogy miképp is dolgoznak ezek a legények, akik nap, mint nap kockára teszik az életüket, hogy a derék amerikai honpolgárok békésen tudjanak szunyálni. McCoy-ék úgy vélték, hogy a Sealnél szolgáló kemény fickók lehetnének a főszereplők, mondván, hogy szerintük egyetlen színész sem tudná élethűen előadni azt, amit a kiképzett és profi katonák igen. Ötletüket előadták és meghallgattattak, sokat nyomott a latba az, hogy valószínűleg minden második mondatban elhangzott a patrióta és propaganda szó, végül fentebb úgy határoztak, hogy tökéletes toborzófilm születhetne, de azért nem teszik közzé, hogy a hadsereg támogatja a filmet.

 

Amerikát mindenki le akarja tarolni, rengeteg filmben láthattunk már hasonlót, mindenféle megszállott, bosszúszomjas alak döntené romba az országot. A mocskos, őrült terroristák csak akkor nyugodnának meg valamennyire, ha az ezer helyen átlyuggatott csillagos-sávos lobogó lehullana a véráztatta földre. Nincs ez másképp az Act of Valorban sem, de a Seal csapat mintegy bemelegítésképpen kiszabadít egy elkapott CIA ügynököt, majd az elvetemült, több ezer ártatlan amerikai életét követelő robbantásról álmodozó fickó nyomába ered.

Papírvékony történet, még a számítógépes játékokhoz is több sztorit írnak. Apropó, játékok, a COD-ban és Battlefield-ben két bevetés közötti átvezető videót talán a többség végignézni, vagy elmegy wécére könnyíteni, esetleg gyorsan vacsorázni, de a lényeg, hogy utána mindenki teljes erőbedobással nyomja a WASD kombinációt és fire gombot. Az Act of Valorban a beszélgetős részek a leggyengébbek, mondhatni unalmasak, nem az egyszerű halandó emberek számára készültek. Ha egy katona vagy kommandó tekinti meg a filmet talán elismerően bólogat, hiszen felfedezhet néhány ismerős momentumot ezekben a jelenetekben. Sütögetés a társakkal, bevetés előtt megsimogatják a gyerek fejét, átölelik az asszonyt és megígérik, hogy vissza fognak jönni, majd viccelődés a repülőgépen vagy az anyahajón. Az átlagnéző számára sajnos ezeket a momentumokat nem tudták jól tálalni.

Ám amikor a csapat akcióba lendül egy csapásra igazi adrenalinpumpává változik a film. Intenzív, feszült percek következnek, aminek az élvezetén erősen dob a néhol FPS-be váltó nézet is, mintha Te magad is ott lennél a csapattal. Igazi csapatmunkát láthatunk, csak úgy, mint a COD-ban, nincs értelme egyedül rambózni, mert könnyen ráfarag az ember. Profizmus, bátorság és hősiesség, éppen csak „az hiányzik”, hogy az egyik katona belenézzen a kamerába és eldörögje a következőt: Csatlakozott hozzánk, járj be szép tájakat és csináld ki a terroristákat.

Le kell nyelni a nagy patrióta töltetet és ha valakinél ez nem okoz hányingert, akkor végső soron élvezni fogja. Az akciójelenetek profizmusa felhúzza a filmet, de nem feledteti a szövegelős perceket. Nem egy Black Hawk Down, ahol egy kis bevezetés után másfél órán keresztül nem bírták abbahagyni a lövöldözést, ami azért kicsit szomorú, de erődemonstrációnak elmegy: „Nézzétek fiúk, mi így csináljuk, ne húzd ki a gyufát.” Vannak a katonák, a két klisés főellenfél és a passzív játékosok, azaz mi, a nézők. 60 %-ot megadnék a filmre, amely végső soron egy hazafi levele születendő fiának.

imdb: 6,5
rottentomatoes: 25 %

Büdzsé: 12 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 69 millió dollár
Eddigi összbevétel: 72 millió dollár

5 komment

  1. Számomra is olyan 60-65%. Történet és színészi játék nuku, párbeszédek botrányosak de az akciók rendesen össze vannak rakva. Egyszeri adrenalinbomba nyakon öntve kőkemény amcsi patriotizmussal.

  2. Lehet hogy tíz évvel ezelőtt lement volna a torkomon ez az amrikai cukormázas patriotizmus,de most már nem.Nem bírnám végignézni….inkább a csakk norrisz féle tomboló terror mégegyszer.

  3. Jó kis akciónak ígérkezett, így megnéztem, de nem érte meg a két órát. Bőven számolva 30 perc akció van az egész filmben, amiből a nagyobbiknak szint minden kockáját ellőtték már az előzetesekben. A többi meg olyan szinten kibaszottul erőltetett, hogy azt nem lehet elmondani. Komolyan egy kezdő színjátszókör az első próbáján jobban teljesítene. Van pár ismertebb arc, és bár egyik sem egy színészlegenda, de legalább már láttak kamerát. Erre nyúlfarknyi mellékszerepekre pazarolják őket. Az akció látványos, meg jó volt, de nekem semmivel nem volt meggyőzőbb az ottani “alakítás”, mint bármilyen rendesen összerakott akciófilmben. Azt a reklám dumát meg nem hiszem, el, hogy a főszereplők tényleg igazi SEAL-esek. Nyilván az USA majd az egyik különleges alakulatának tagjait majd mozi vásznon teregeti ki. Aha

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *