3

Killing Season

killingseason1

Előfordult már néhányszor, hogy egy hír hallatán felkapjuk a fejünket, nem is igazán a sztori, hanem a szereplők-rendező miatt. Nicolas Cage és John Travolta vadászhat egymásra a Shrapnelben, John McTiarnan dirigálhat. Enyhén szólva egyik színész sincs valami nagy formában mostanában, de McTiarnan ha akar könnyedén megalkot egy olyan filmet, ami nem okoz csalódást, kisujjából kiráz néhány emlékezetes akciójelenetet. Ám ahogy tologatják, formálják az elképzeléseket, lecserélnek néhány résztvevőt egy idő után a nagy lelkesedés elmúlik és a készítők inkább a „Zavarjuk már le, legyünk túl rajta.” álláspontra helyezkednek. Cage helyére Robert De Niro érkezik, McTiernan a bíróság és a sitt miatt nem ér rá, Mark Steven Johnson veszi kezébe a gyeplőt.

killingseason1

Kemény volt a boszniai háború, Benjamin Ford (De Niro) is ott volt NATO katonaként. Egységével szörnyű, kegyetlen dolgokat láttak, éppen ezért meg sem fordult a fejükben, hogy bíróság elé vigyenek néhány tömeggyilkost. Ám az egyikük túléli a kivégzést és éveken keresztül megpróbálta kideríteni, hogy ki lett volna az önkéntes hóhérja. 18 év telik, végre kezébe kapja a szükséges információkat, bosszút állhat. Elindul hát az Appalache hegységbe, hogy találkozzon azzal az emberrel, aki meg akarta ölni.

Két szék közül a földre tipikus esete forog fenn. Vajon mit akarhatott Evan Daugherty? Ígéretes és izgalmas vadonban játszódó embervadászatra volt kilátás, macska-egér játék két ellentétes oldalon harcoló veterán között. Azonban a filmet elnézve mintha se az író, se a rendező nem tudta volna, hogy mit szeretne. A fák között egymásra vadászó akciófilmet vagy pedig egy moralizáló, múltba révedős karakterdrámát?

Sajnos egymás kerülgetésének és a vadászatnak nem szentelnek elég időt, a beszélgetések, „gyónj meg” szövegek túlságosan is gyengére sikeredtek. Vajon a forgatókönyv mennyire lehetett jó, rá lehetne kenni a rendezőre, hogy durván elbaltázta? Mivel az író a Hófehér és a vadászt jegyzi, erős a gyanúm, hogy nem lehetett túl acélos az alapanyag. Mintha egy idő után már egy teljesen más film pörögne. Egy drámán edződött rendező a bozótosban való rohangálását a minimálisra csökkentve kiváló lelkizős alkotást kreálhatott volna, ha némileg kipofozza a történetet. Ha pedig kikukázzák a szövegelést egy ütősebb akció-thriller kerekedhetett volna ki belőle.

KillingSeason3

A szerencse hol az egyik, hol a másik szereplő javára billen. Ilyenkor megkötözik ellenfelüket, hogy az kiszabaduljon és fordulhat a kocka. Miért nem durrantják le azonnal a magatehetetlen haragosukat? De Niro karakterét talán meg lehet érteni, kísérti a múlt, a Boszniában látott szörnyűségek, nincs kedve ölni. Ám egy bosszúért lihegő, 18 éve revansra váró kegyetlen háborús bűnös miért áll le diskurálni? A beszélgetéseknek nincs súlya, unalmasnak hatnak és szinte mindig a hitnél kötnek ki, aminek talán nagy jelentősége is volt, csak éppen ezzel sem tudtak semmit kezdeni. A film sajnálatos módon valóban a „Zavarjuk le iziben”-hatást kelti. De Niro és Travolta ugyan nem erőlteti meg magát, de mindketten elfogadható szintet produkálnak.

imdb: 5,2

rottentomatoes: 11 %

3 komment

 1. Egész jó two-man show, persze a negatívumokkal egyet értek, de ezzel együtt fogyasztható darab. A fényképezése pedig egyenesen pazar!

 2. Sajnos nekem még ennél is rosszabb a véleményem. Kezdve ott, hogy egy De Niro karaktere ugyebár ezredesi rendfokozattal bírt, viszont ez azt jelenti, hogy irtó későn kezdett el tiszt lenni, hiszen De Niro 69 éves, de játsszon csak 59 évest, akkor is több, mint 40 évesnek kellett lennie, mikor a Koszovói háború volt. Viszont már egy US ARMY százados se nagyon fog teljes felszereléssel, gépkarabéllyal rohangálni, és személyes kivégzéseket tartani.

  A “vadászat” is teljes katasztrófa, erőltetett, gyenge, jelenetekkel tele. A végső kegyelemdöfés pedig a kínzásos jelenetek, amire a cikk is utal. Ha valóban katonák voltak, akkor kínozásra max. olyan esetben gondolnának, ha valamit ki akarnak szedni a másikból. Erről viszont szó sincs, értelmes információt nem szednek ki egymásból. Ellenben többször pattog oda-vissza a labda, hogy éppen ki van felül, és ki van megkötözve. Ha valóban az életük a tét, akkor gondolkodás nélkül a másik halálát kívánnák…

  Nekem nagyon-nagy csalódás a film, pedig a két színész alapján nagyon vártam valami nagy durranást…

 3. Tegnap láttam a filmet és még mindig a hatása alatt vagyok.
  Szerintem ez a film inkább nem akciós, erdőben vadászós Rambó-film (az csak a körítés), hanem inkább egy filozófikus eszmefuttatás.
  A kínzás, a vadászat csak egy játék része, valójában a skorpiós faszi VÁLASZOKAT akar, magyarázatot, hogy mi értelme a háborúnak, ha van egyáltalán. Ki kezdte és mikor van vége? A vallásba csak menekül, egyfajta választ remélve, de valójában nem nyugtatta le a misztika a már-már háborúba beleőrült katonát.
  De a remete életmódot választó ezredes sem tud valójában megnyugodni, csak “kamu” színfalak mögött “kamu” trófeákkal tengődik kizárva a való világot, a normális családját maga körül. Tőle várja a választ a kérdéseire. A viselkedésüket megzavarja a katonai beidegződés. De a végére sikerül elmondania a viccet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *