3

Hayao Miyazaki előzetes

thewindrises_-_posterUgyan láttuk már korábban ezt az előzetest Miyazaki legújabb filmjéhez, ami angolul a The Wind Rises nevet kapta (eredetileg Kaze Tachinu), de most már felirattal is elérhető. A filmet Júliusban mutatták be Japánban, és a rendezőt sok kritika érte a film háborúellenes felhangjai miatt.

Bár a Ghibli stúdió sohasem riadt vissza a nehéz, vagy életszerű témáktól – a Grave of the Fireflies talán az egyik legmegrázóbb háborús film – de Miyazaki most dolgoz fel először valós eseményeket. Ráadásul rögtön Horikoshi Jiro-t választotta témájául, aki a Zero repülőgépeket tervezte, amelyek a kamikaze bombázásokról lettek híresek a második világháborúban. Miyazaki ábrázolásában azonban Horikoshi nem fegyvereket akar tervezni, csak gyönyörű repülőket, amiket a hatalom fegyverként vet be.

Japán álláspontja a második világháborút illetően igen szigorú, és a jelenlegi vezetés elutasítja bárminemű háborús bűnök létezését. Miyazaki azonban nem csak elismeri a rémtettek tényét, hanem egy nyílt levélben azt is felvetette, hogy Japánnak hivatalosan is bocsánatot kéne kérnie a japán hadsereg által elkövetett háborús bűnökért. Nem csoda, hogy több konzervatív hozzászóló kritizálta az interneten a film pacifista üzenetét, hol “baloldalinak”, hol egyenesen “hazaárulónak” nevezve azt.

A politikai viták és a felnőtt korosztálynak szóló tartalom ellenére a Kaze Tachinu jól szerepel a mozikban, az év legnagyobb japán box office bevételével indult az első hétvégéjén.

Miyazaki apja maga is repülőket épített a háborúban, és a rendező bevallotta, hogy ez az első filmje, ami neki is könnyeket csalt a szemébe. Valaki javítson ki ha tévedek, de szerintem ez szintén Miyazaki első filmje, aminek nem szerepel a “no” szócska az eredeti címében…

 

3 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *