3

Vad csajok

01springbreakers

A Disney lányok alaposan kivetkőztek önmagukból, vagy úgy is mondhatnám, hogy nem vettek fel túl sok ruhaneműt a Spring Breakers – Csajok szabadon filmben. De még mielőtt azt hihetnénk, hogy csak a bikiniben való császkálás a specialitásuk gyorsan kiderül, hogy ezen túlmenően nem áll tőlük messze a féktelen buli és szépen belesimul markukba a pisztoly. Ráadásul egy drogdíler és fegyverkereskedő veszi őket pártfogásba. Sajnos felettébb ritka, hogy a stúdiók kemény csajbandákat állítson a film középpontjába, lássunk tehát néhány alkotást, ahol a férfiak helyett az elvileg gyengébbik nem kapott bizonyítási lehetőséget.

Sucker Punch: Zack Snyder akciódús agyszüleményét alaposan földbe döngölte a kritika, pedig a fantasy azt nyújtotta, amit vártunk tőle. Néhány csaj látványos akciójelenet keretein belül aprította a goblin-orkokat, szembeszálltak egy sárkánnyal, robot- és élőholtseregnek mentek neki, ráadásképp Baby Doll még néhány hatalmas szamurájjal is megküzdött.

0sp

A 90-es évek közepén érkezett akció-drámában Jada Pinkett Smith, Vivica A. Fox, Queen Latifah, Kimberly Elise játszották a főbb szerepeket, azóta sajnos kikoptak a mozikból (még jó, hogy Jada Pinkett számára Will és Jaden gondoskodik a betevőre valóról). A nagy dobásban négy barátnő pénzhiányban szenved, úgy döntenek, hogy kirámolnak egy bankot. Az elhatározást tett követi, de a rendőrség sem hagyja figyelmen kívül ténykedésüket.

setitoff

A vadnyugaton általában mogorva férfiak lovagolnak, oldalukon jó barátjuk, a Smith & Wesson lóg, amely sokszor kihúzza őket a bajból. Olykor-olykor azonban kiderül, hogy a nőktől sem áll távol a pisztolypárbaj, nem csak a konyhában vagy a bordélyban van helyük. A Rosszlányokban négy prosti arra kényszerül, hogy pisztollyal szerezzen erényt igazának. Igazságtalanul bánnak velük, de megmutatják, hogy nem a fickók a fenegyerekek vadnyugati préri pusztákon.

badgirls

Az 1965-ös exploitation Quentin Tarantino nagy kedvence, a Gyorsabban cicababa, ölj, ölj trashfilmet Russ Meyer szexfilmrendező vezényelte le. Mondhatnám, hogy három agresszív sztriptíztáncosnő áll a középpontban, de azért elég tér jut a gyors verdának, a melleknek és lazának szánt dialógusoknak. Talán érdemes lenne mihamarabb megnézni, mielőtt érkezne a remake.

pussycat

Ha már Tarantinóról esett szó… a Halálbiztossal a grindhouse-exploitation korszak előtt kívánt tisztelegni. A főszereplő hölgyek látszólag értelmetlen témákról csacsognak, buliznak, de amikor a borostás, sebhelyesarcú, csöppet kattant Kaszkadőr Mike spéci kocsijával megpróbál „kikezdeni” velük, hamar rájön, a négy grácia nem adja olyan könnyen az életét.

0gdp

Joyce Carol Oates hírneves regénye alapján készült a Kis tüzek, az egyik főszereplő Angelina Jolie volt, aki ekkor még nem volt sztár és nem volt a producerek kedvence. A történet kezdetén négy lány nyugodtan, kiszolgáltatottan éli világát, meghúzzák magukat, nincs is velük semmi baj és amikor kell összeszorított foggal tűrik el a megaláztatást. Majd egy napon megismerkednek egy másik csajjal, aki alaposan felforgatja életszemléletüket. A bosszúhoz joguk van és véghez is kell vinni. Miért ne védenék meg magukat? Joguk van hozzá és élnek is vele.

0ff

A 70-es évek derekán mutatták be A rugós késes csajokat, bizony, az exploitation korszaka kitermelt jó pár női-akciófilmet. A produkciót a horrorokon edződött Jack Hill dirigálta le, aki nem volt rest kikérni néhány vad csajbanda tanácsát alkotásához. Az alkotás egy középiskolás lányokból álló gangről szól, az egyébként is zűrös életük akkor pörög fel csak igazán, amikor bevesznek egy újabb tagot.

0ss

Boszorkányok, fekete mágia, Bűvölet. Négy magányos lány alaposan beleássa magát a különféle rituálék és a mágia bugyraiba, afféle önképzőkör keretein belül kitanulnak ezt-azt, majd szépen fel is használják tudásukat. Az apróbb bűbájok után vérszemet kapnak, egyre nagyobb hatalomra vágynak. A R kategóriás horror-dráma szép bevételt produkált.

0cr

Natalie, Alex és Dylan az átlagos szemlélődő számára aranyos, ártatlan, mosolygós csajoknak tűnhetnek. De ők Charlie angyalai, akiket a sorozatverzióhoz képest alaposan kikupáltak. Profi harcművészek, ügyes tolvajok, az álcázás mesterei. Betörnek bárhova és ha kell keményen odacsapnak. A második rész bukása után lepihentek, hogy egy bitang gyenge szériával térjenek vissza az angyalok.

0cha

A Thelma és Louise kicsit kilóg a sorból, mivel itt csak kettő nő áll a középpontban, de szerintem mindenképpen említést érdemel Ridley Scott klasszikus alkotása. Susan Sarandon alakította Louse-t az éles eszű pincérnőt, Geena Davis formálta meg az szomorkás és visszafogott Thelmát. Csapni akarnak egy vad hétvégét, csakhogy a buli egy férfi halálával végződik.

0thl

3 komment

  1. A magyar film oldalak szerkesztői közül kb csak neked jött be a Sucker Punch, ezt sosem felejtem el neked 🙂 (Y)

  2. Jó összeállítás, de egy-egy IMDB link, vagy minimum a filmcímek igazán elfértek volna benne…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *