0

Tolkien Nap

Egy rég várt ünnepély John Ronald Reuel Tolkien 121. születésnapján.

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2013-ban is nagyszabású, egész napos programmal ünnepli Tolkien professzor születésnapját.  A rendezvény január 5-én a Corvin moziban lesz megtartva.

A program:  Előadások a filmhez kapcsolódó témákról (forgatás, jelmez, díszlet, trükkök stb.), esetleg filmes alkotók szerepeltetésével

Ismeretterjesztő előadások a tolkieni mitológia részleteiről és hátteréről
Akadémiai szintű, irodalmi/tudományos előadások, elemzések, kerekasztal beszélgetések
Filmvetítések (különleges rajongói filmek)
Gyermek és családi programok (játékok, kézműves foglalkozások, mesemondás, vetélkedők – külön kiemelt módon azoknak a gyerekeknek, akik a korhatár miatt nem ülhetnek be a vetítésre)
Kiállítás fegyverekből, kellékekből, jelmezekből
Jelmezesek felvonulása, „hagyományőrző”, hangulatfokozó műsorok, bemutatók
Művészeti est a tolkieni mitológiához kötődő színpadi produkciókkal (dráma, tánc, ének)

A rendezvény programjai mellett ismét szeretnénk lehetőséget biztosítani Középfölde világa rajongóinak, hogy egy helyen minél teljesebb körben vásárolhassák meg J. R. R. Tolkien szövegeit, mind eredeti formájukban, mind magyar fordításaikban, de minden más, a tolkieni hagyományt követő könyvet, CD-t, DVD-t, videót, játékot, jelmezt, eszközt is szeretnénk elérhetővé tenni.

A moziban egész nap folyamatosan 2 teremben folyik „A hobbit: Egy váratlan utazás” film vetítése. A Tolkien Napon kerül sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes- társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira. A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert, stb-t, ami bármilyen formában J.R.R. Tolkien életművéhez kötődik.

A 19 órakor keződő művészeti esten fellép a Magyar Tolkien Társaság kórusa, a filmek, ‘The Tolkien Ensemble’ és a Társaság által megzenésített Tolkien-dalokkal, megidézve a hobbitok utazókedvét és vidámságát, a tündék fennköltségét és a törpök legendáit.

Fellép a Magyar Tolkien Társaság táncosainak kara, tolkieni ihletettségű táncukkal Középfölde hangulatát és szépségét idézve, majd vidám körtáncra hívják a vendégeket, egyszerű lépéseket tanítva nekik.

A művészeti est fő produkciójaként a Magyar Tolkien Társaság színjátszói bemutatják a Szilmarilokból is ismert Túrin Turambar történetéből írt egyfelvonásos drámát.

A Tolkien Nap befejezéseként kerül sor a hagyományos köszöntésre, amikor is a Magyar Tolkien Társaság tagjai, szimpatizánsai és a tolkieni Középfölde világának valamennyi tisztelője egy a kedvenc gondűző italukkal telitöltött pohárral tiszteleghetnek a professzor emléke előtt.

További részletek a tolkien.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *