12

Retro forgatási képek: Alien, 1979*

2.png

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a legmeghatározóbb gondolat, amit az idei Prometheus kiváltott belőlem az volt, hogy mennyire zseniális is volt a harminc évvel ezelőtti Alien. Dan O’Bannon forgatókönyvíró a dugába dőlt Jodorowsky féle Dűne forgatásán ismerkedett meg H.R. Gigerrel, és úgy érezte, még sohasem látott semmit, ami egyszerre olyan rémisztő és gyönyörű, mint a svájci művész biomechanikus rajzai. Amikor az Alien – korábban Star Beast – zöld utat kapott, O’Bannon rögtön Gigert ajánlotta a rendező Ridley Scottnak, mint valakit, aki egy teljesen eredeti szörnyet fog tudni létrehozni, és nem is csalódott, a Xenomorph a modern filmtörténelem talán legikonikusabb szörnye lett.

Valahol mélyen emberi vonásokkal rendelkezik, de nincs szeme vagy nemi jellege, ugyanakkor sötét és erotikus: „Ugyanolyan könnyen meg is baszhat, mint ahogy meg tud ölni, ettől még nyugtalanítóbb.” – mondta róla Ivor Powell line producer. Scott úgy gondolta, hogy a teremtmény minél emberibbnek tűnik, annál ijesztőbb lesz, ezért az “ember kosztümben” megoldást választották és egy nagyon magas és vékony színészt kerestek a szerepre. Peter Archer ügynök egy londoni kocsmában szúrta ki a 2,18m magas Bolaji Badejot, egy 26 éves nigériai grafikus diákot, aki pl. a Chewbaccát játszó Peter Mayhew elől halászta el a szerepet. Badejo tai chit és pantomimet gyakorolt, hogy lelassítsa a mozgását és létrehozza az idegen lényt, ami azóta generációk rémálmaiba fészkelte be magát. Badejot mégsem szippantotta be a filmezés, a későbbi Alien folytatásokra sem tért vissza és a mai napig az 1979-es Alien az egyetlen film, amiben szerepelt. Képek via Retronaut

1102.jpg

724.jpg

819.jpg

914.jpg

626.jpg

530.jpg

349.jpg

1014.jpg

*A Retronaut 1979-1988-as képekként tűntette fel a gyűjteményt, de nincsenek egyenként felcímkézve. Amiken Badejo látszik biztosan az Alien forgatásáról származnak, a többinek nem egyértelmű az eredete.

12 komment

  1. Nekem ugy tunik, es egy gyors “human skull xenomorph” google kereses is igazolni latszik, hogy a koponya ugyanaz az alien fej a penisz-szeru fedo alatt.

  2. Olyan volt a filmben is, csak rákerült egy átlátszó “búra”. Ezt a második alien filmben eltávolította Cameron, ami szar egy húzás volt tőle, hisz egyik filmben sem olyan a fejük.

  3. @Blake007: Igazad van, tényleg áttetsző, az első képen látszik is átsejleni a koponya. Ezelőtt soha nem vettem észre, mindig feketének láttam.

  4. Irtak vhol, h szerencsetlen srac majd beledoglott a jelmez viselesebe… nem csoda, ha nem akarta tobbet felvenni.
    Nem mellesleg: oke, resze van a dicsosegben… de azon kivul? Semmi nem latszik belole az eg vilagon. Hasonloan: Michael Keaton a Batman utan azt nyilatkozta, h hulyen erezte magat, h a jatekido 99%-ban csak az alla latszik ki. Nem is vallalt (volna) tobb epizodot. 🙂

  5. a 3. képen látható koponyás alien azért bevállalható lett volna, pláne egy új faj, a kannibál alien is létrejöhetett volna, ha felhasználják 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *