44

Nyócker (2004)

Immár öt esztendeje annak, hogy Gauder Áron, Nyócker című első rendezésével olyan merész alkotást tett le az animációs filmek kedvelőinek asztalára, amilyet már régóta nem kísérelt meg senki. Nevezhetjük hiánypótlónak, ha arra gondolunk, hogy ehhez hasonló felnőtt közönségnek szánt mese ritkán kerül terítékre hazánkban. Erre a munkára azonban nem csak a kevés fóka esete miatt érdemes figyelmet fordítani.

A nyolcadik kerület, azaz a nyócker a kis magyar miliő, ahol romák reppelnek az utcán, az arabok gyrosban utaznak, a magyarok vállalkoznak, a zsidók a legagyafúrtabbak és egyre több a kínai. Az itt élők mindegyikének csak egyvalami hiányzik a boldogságához: a férfiaknak nő kell, a nőknek meg pénz. A Nyócker újabb generációja, kik egyben e remek alkotás hősei is, Lakatos Ricsi, Csorba Simon, Julika, Béluska, Mari, Abdul, Csen, Sandokán és Móricka kis csapatának feladata megoldani ezt a problémát, azaz a pénz beszerzését, mert onnantól már minden megy magától. E kaland során ismerjük meg, hogyan is megy az élet errefelé. Kelet-Európában vagyunk, ahol a többség nagyon mélyen van, egy kisebb csoport meg magasabban, és akik magasról látogatnak a nép közé, azoknak az arcát nem látni. Ha kiderül, hogy van valami a magyar gettóban, ami értékes, attól potom pénzért megválnak, vagy felfigyelve rá a hatalmasok atomok kiáltanak rá. Végső soron a történet égbekiáltó pénzhiányról (férfiak szempontjából nőhiányról) árulkodik, melyből nincs kiút.

A film számára sajátos atmoszférát nyújt a többféle technikai alkalmazásokat elegyítő megoldás. Helyszíne a háromdimenziós digitális térben alkotott városrész, melyben a karakterek két dimenzióban kelnek életre. A szereplők nagyrészt ismert színészek arcát és arcjátékát kapták, így rájuk régi ismerősként tekinthetünk, s nem mellékesen, a karikatúrák képi világát kölcsönözték az alkotásnak. Ez a látszólag egyszerűen összehozott technika önmagában is igen mulatságos lehetőségekkel látta el a rendezőt, melyeket szerencsére igen jól ki is használt a filmben.

A történet azonban az egydimenziós tér biztonságos terepén maradva a klasszikus Rómeó és Júlia és egy mérsékelten fantasztikusnak mondható időutazós szál összedolgozásával jött létre. Mivel animációs filmről van szó, ez a mesébe illő kaland is tökéletesen elfogadható, de magyarázhatjuk ale kell menni kutyába hazai sikerreceptjével is a forgatókönyvírók elképzeléseit. Mindenesetre nem érheti olyan vád a filmet, mely szerint egy újabb zavaros érthetetlen művészfilmről lenne szó.

A film harmadik, egyben legerősebb pillére a nyelvezete, melyet az írók, nemes egyszerűséggel, az utcáról emeltek át a filmvászonra. Ezt a szabadszájúságot a South Parkból ismerjük, de hazai moziban talán még nem értük tetten. A párbeszédeket egy-két háttérben álló “rajz-statiszta” motyogása (vagy más néven beszólása) színesíti, igazi hungarikum, nekem személyes kedvencem az alkotásban. A film külpolitikai utalásai lassan történelmivé válnak, akárcsak az egyes popkulturális utalások (Tatu, Britney Spears); ez utóbbiak átka, hogy értelmük hamar kivész az emberi emlékezetből, de nélkülük szegényebb lenne a kor bemutatása. Megemlíthetők még a különböző hazai előadóktól összeszedett zeneszámok, melyek, ha máshol nem is, itt végre megtalálták a helyüket és az értelmüket.

Összességében szórakoztató film a Nyócker, nem keresi a magyar nyomor ilyen-olyan okait, inkább elviccelődik a helyzeten, és a bemutatott társadalmi réteg olyan finoman kritizáltatik, hogy végig nevethetjük a film másfél órás időtartamát és frusztráció nélkül szemlélhetjük azt, ami amúgy meglehetősen valóságos.

Az imdb szerint: 6,4/10

Szerintem: 8/10

Az Indavideón most ingyen megnézheted a filmet:

44 komment

 1. Rég láttam már ezt a filmet, de akkor úgy emlékszem, bejött. Lehet, hogy megint elő kéne venni…

 2. Szerintem megdöbbentően unalmas volt a film. Kár, mert a sztoritól eltekintve minden más a helyén volt.

 3. Még a port.hu-n is csak 5,9-et kapott, pedig úgy általában a port-os értékelésekből nyugodtan lelehet venni 2 egészet…

 4. Kétszer láttam már az indán, szerintem megint megnézem ismét. Igen-igen jóra sikerült.
  @aachi2: Miért számít lemaradásnak, ha valaki később néz meg egy filmet, mint amikor az elérhetővé válik?

 5. Iszonyat buta ez a film.
  Ostoba közhelyekkel, béna karakterekkel, dögunalmas sztorival.

  méghogy magyar South Park…

 6. Nemrég láttam a cseh 2-esen az esti műsorsávban és ez nem vicc 🙂

  A legjobb csatorna egyébként csehbe, mindig komolyan válogatnak az európai fimekből.

  Meghagyták az eredeti magyar hangot és feliratozták. Persze, elég nehéz volt visszaadni az eredeti magyar vonatkozású poénkat, de legalább megpróbálták.

  Egyébként itt nagyon pozitív kritikát kapott.

 7. “Az Indavideón most ingyen megnézheted a filmet:”, de csak belföldön. Nálam hibát dob ki, de legalább biztosít az Inda, hogy dolgoznak a megoldáson.
  “Úgy tűnik, ön vagy külföldön van, vagy az internetkapcsolata fut át külföldi közvetítőn. A filmek egyelőre sajnos nem elérhetőek Magyarországon kívülről. Dolgozunk rajta, hogy ez megváltozhasson, nézzen vissza indőnként, hátha már jó. Köszönjük megértését!”
  Ezzel az indavideó vált a magyar Hulu-vá.

 8. Engem erdekelt, megprobaltam megnezni.
  Nem jutottam 10 percnel tovabb. Kurvara nem jo… Mondhatni rossz.
  CSak a technikai megvalositas teszi erdekesse.

 9. Egyszer sem tudtam még végignézni, annyira harmatos volt. Egyszerűen a főszál túl átlátható, a részletek viszont sablonosak, így az egész film érdektelen.

  A technikai megvalósítás szép, ezért is szomorú, hogy egy normális forgatókönyvet képtelenek voltak összehozni.

 10. Én csak nemrég láttam először az idexen. Alapvetően tetszett, bár a fénykép alapú arc-animáció enyhén idegesítő volt.

 11. south parkkal összevetni ezt a zsigeri indulatokra ható, ostoba filmet???
  van magyar south park: eastpark.hu – na ez viszont méltó a south parkhoz

 12. Technikailag korrektül van összerakva, de maga a film egyszerűen értékelhetetlenül ócska. Tényleg egy kupac fos.

 13. a technika az érdekes volt, de nagyon erőltetett volt a történet, ahogy vmi amerikai gettó párhuzamot akartak vonni, meg multikulturát.

 14. magyar south parknak azert nem kellene titulalni. Sokmindent tudok elvezni, ha nem is elvezni de legalabb ertekelni, vagy felfogni a film celjat, de ez a Nyocker nagy csalodast okozott. A magyar filmgyartas legalja, valahova az animalt Vuk kornyekere helyeznem…

  Egy orat szenvedtem vegig a Nyockerbol, az eroltetett poenokon nem sikerult nevetnem, pedig a south parkot imadom.

 15. Sajna ez van.Egy kicsit ez a valóság…
  A film kitűnő, sokszor megnéztem.
  Szerintem: ODABASZ.

 16. Sok komment érkezett, köszönöm!

  Kíváncsi vagyok, hogy akik annyira rossznak véleményezik a filmet, miért gondolják így. Mert lehet nem élvezni, ezt megértem, de ami miatt nagyon jó, hogy végre van egy olyan film, ami bemutatja, milyen emberek laknak itt (nemcsak a 8kerben, sok tipikus vonás van, ami általánosan igaz). Ez nem az az ország, ami arról híres, hogy csupa bölcs ember lakja (a nobel-díjasok és egyebek csak mese), a köznép az ilyen, a magyar emberek beszólnak egymásnak az utcán és annyi foglalkoztatja a lelkivilágát, hogy pénz kell (meg nő) 🙂

  A filmet egyébként nem aktualitás alapján választottam, tudom, hogy nem tegnap óta nézhető, de hétvégén kedvet kaptam hozzá, az írást meg szintén a hangulat hozza, aztán meg sokan nem ismerik még az indavideót 🙂 Különben azt hittem remek választás lesz, úgy éreztem érthetőbb film, mint pl. a Dealer, amiről legutóbb olvashattatok tőlem.

 17. @nyuszisz:
  na az engem is meglepett, hogy még a “művészfilmes” Dealert sem ekézték annyira, mint a Nyóckert, ami azért bejön az Index-olvasóknak, mivel 65818 kattintással negyedik az Indavideó Film toplistáján. 😉
  A Dealerre meg csak 20 ezren kattintottak.

 18. @nyuszisz: a válasz roppant egyszerű, a film (az ötletes technikai megvalósításon kívül)pocsék. Szar a forgatókönyv, harmatgyengék a dialógusok, izzadságszagú az egész. A másik, hogy azért nagyon nagy túlzás azt állítani, hogy a “film bemutatja, hogy milyen emberek laknak itt”. A film semmi más, mint az unalomig ismert sztereotípiák tárháza (én amúgy egyetlen utcán rappelő romát sem láttam a környéken). Ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy ha megnézed a Kontrollt, akkor kiderül, hogy mi zajlik a pesti metróban éjszakánként. Ha már szocio-tragikomédiát akarok nézni, akkor inkább előveszem a Roncsfilmet vagy lájtosabban a Közel a szerelemhezt.

 19. @madárijesztő: “Miért számít lemaradásnak, ha valaki később néz meg egy filmet, mint amikor az elérhetővé válik? “

  nem erre céloztam, a post késett el a hírrel.

 20. “Most ingyen újranézheted.”

  akkor ez a kitétel nem kellett volna. ez így olyan mintha most vált volna ingyenessé.

 21. @aachi2: Miért késett volna el bármivel is? Nyuszisz arról írt, amit most nézett meg az Indavideón. Amit most az is megnézhet, aki idekattintott a Filmdroidra Index címlapról.

 22. Ez a film egy akkora kalap sz*r hogy hihetetlen szerintem. A magyar mozizás maradjon meg az élőszereplős dolgoknál, pedig az sem megy nekik…

 23. @endike: hááát, szerintem meg nem. pár részt láttam belőle, de nem bírtam végignézni egyet se.
  @Blackrock: nekem pont a sztereotípiák miatt tetszett. lehet ez is volt a cél.
  a sztori tényleg meredek, de szerintem még belefér. ha valaki a valóságot akarja látni, költözzön oda.:)

 24. @endike: PFFFFFFFF az eastpark az egy annyira eroltetett rohadek nagy fos, h az hihetetlen, meg butara beszivva se lehet rajta nevetni tenyleg… na mind1

 25. Az egyik legjobb rajzfilm, szerintem zseniális! Nagy bátorság volt ezt egy normál egészestés rajzfilm árának töredékéből létrehozni.

  Alig várom már, hogy elkészüljenek az EGILL-lel…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *