11

Az évtized legnagyobb buktái

0gffÚgy tűnik a stúdiók néha mindenféle gondolkodás nélkül szavaznak meg egy filmnek 100 vagy ennél több millió dollárt, a színészeknek pedig minden teketória nélkül hozzávágnak 15-20 millió dollár. Eddie Murphy már régen nincs az élvonalban, ettől függetlenül megkapja a kért 20 milliót filmenként. A Hollywood Reporter összeállította az évtized legnagyobb buktáit (amerikai bemutató, amerikai bevétel), az első helyen Murphy sci-fije szerepel, amely gyakorlatilag nem érdekelt a kutyát se, a második helyen pedig Travolta “szcientológus filmje” pislog, ami szintén nagyot bukott, annak ellenére, hogy azt várták tőle, hogy minden szcientológus elrohan a mozikba megnézni a produkciót.

Íme a lista, a filmekhez a tartalmat is beraktam (a port.hu-ról).

1:) Pluto Nash – Hold volt, hol nem volt…
Bemutató: 2002. augusztus 6.
Büdzsé: 100 millió dollár
Bevétel: 4,4 millió dollár

Tartalom: Pluto Nash nemet mond Rex Carter tízmillió-dolláros ajánlatára, amellyel az üzletember magához kívánja venni Pluto menő éjszakai klubját. A klub a válasz után alig két perccel felrobban, ugyanis Morgan, a közvetítő nem szeret főnökével rossz hírt közölni. Nash egy szép énekesnővel az oldalán nyomozni kezd a titokzatos, nagy befolyással bíró Carter után, aki már a városi tanácsba is beférkőzött, s akit élő ember még nem látott. A nyomozás során egyre bizonyosabbnak látszik, hogy az üzletember valójában klón, aki egy nagyszabású tervet próbál gátlástalan módszereivel megvalósítani

2:) Háború a Földön
Bemutató: 2000. május 12.
Büdzsé: 75 millió dollár
Bevétel: 21 millió dollár

Tartalom: 3000-ben járunk, amikor a Földön már nincsenek sem országok, sem városok. A bolygó merő pusztaság, az emberiség veszélyeztetett fajnak számít. Persze, nem a körülmények miatt, hanem azért, mert ezer évvel ezelőtt egy pszikló nevű faj támadta meg az emberiséget, és alig kilenc perc alatt felmorzsolta az ellenállást. A túlélőket rabszolgasorba taszítják, s bányákban dolgoztatják, mivel az idegeneknek szükségük van a földi ásványkincsekre, főleg az uránra. Sokan elmenekülnek a földönkívüliek elől, távoli hegyi falvakban rejtőznek, primitív életformába süllyednek, mivel el vannak vágva a megmaradt emberektől.
Ezen a Földön Terl biztonsági főnöknek van a legnagyobb hatalma, a hatalmas termetű, éles eszű idegen úgy véli, az ő sorsa az, hogy meghódítsa a galaxist. Terl azonban nem tud arról, hogy Jonnie Goodboy Tyler a rabszolgák felszabadítását tervezi. A fiatalember éppen vadászgat, miközben fogságba ejtik az idegenek, Jonnie bekerül az egyik bányába, s itt kezdődik meg nagy kalandja, amely során olyan helyeket és dolgokat fedez fel, amiknek létezéséről eddig fogalma sem volt.

3:) Az elveszettek földje
Bemutató: 2009. június 5.
Büdzsé: 100 millió dollár
Bevétel: 49,4 millió dollár

Tartalom: A zseniális komikus, Will Ferrell (Sulihuligánok, Taplógáz) játssza dr. Rick Marshallt, a meredek teóriái miatt közröhej tárgyává vált tudóst, aki egy felfedezőtúra során jóval nagyobb kalamajkába keveredik, mint amiről valaha is álmodott. Cserfes asszisztensnőjével, Holly-val (Anna Friel – Halottnak a csók) és egy nagyszájú túlélő specialistával (Danny McBride – Trópusi vihar) az oldalán az Elveszettek Földjén találja magát, ahol fegyvertelenül, megkérdőjelezhető képességekkel és nem túl sok gógyival felvértezve kell szembeszállniuk portyázó dinoszauruszokkal és más elképesztő teremtményekkel ebben a kalandos komédiában, amely garantált szórakozást nyújt az egész családnak. (xpress)

4.:) Gigli – Gengszter románc
Bemutató: 2002. augusztus 1.
Büdzsé: 54 millió dollár
Bevétel: 6,1 millió dollár

Tartalom: Larry Gigli családi hagyomány folytán maffiózó és bérgyilkos, nem a banda legügyesebb tagja. Főnöke megbízza egy kaliforniai vizsgálóbíró testvérének elrablásával, hogy így kényszerítse ki az ellene felhozott vádak elejtését. Gigli elrabolja egy pszichiátriai intézetből Briant, a szellemileg igencsak visszamaradt fiút. Saját lakásában tartja fogva, és ezzel a rutinmunkának hitt feladat egyre bonyolultabbá válik az élete. Ráadásul bizalmatlan főnöke a nyakára küldi Ricki-t, a hidegvérű, leszbikus bérgyilkost, hogy ellenőrizze Gigli házifeladatának elvégzését.
A két teljesen más beállítottságú gengszter eleinte ki nem állhatja egymás társaságát, ám idővel valami furcsa szerelemérzet keríti őket hatalmába. Gigli egy napon munkája során és életében először a beteg fiúban észreveszi az embert: nem tud többé áldozatként számolni vele. Rájön, hogy végzetesen pályát tévesztett…

5:) Félrelépősdi
Bemutató: 2001. április 27.
Büdzsé: 90 millió dollár
Bevétel: 6,7 millió dollár

Tartalom: Porter Stoddard (Warren Beatty) ismert New York-i építész, feleségével, Ellie-vel (Diane Keaton) huszonötödik házassági évfordulójukat ünneplik. Meghívják két legkedvesebb barátjukat, Griffint (Garry Shandling) és Monát (Goldie Hawn), akik szintén hosszú házasságban élnek. A szépnek induló nap során kiderül, hogy Griffin szeretőt tart. Bár az évforduló nem éppen a megfelelő alkalom, Porter és Ellie számára is eljött az igazság órája: el kell mondaniuk egymásnak elhallgatott titkaikat és félrelépéseiket…

6:) Macskanő
Bemutató dátum: 2004. július 23.
Büdzsé: 100 millió dollár
Bevétel: 40,2 millió dollár

Tartalom: Patience Philips (Halle Berry) szerény és halk szavú lány. Egy rosszul fizetett grafikusi állásban dolgozik a Hedare Beauty kozmetikai cégnél, amelyet a zsarnoki George (Lambert Wilson) és Laurel Hedare (Sharon Stone) birtokol. Patience élete örökre megváltozik, amikor véletlenül kihallgat egy titkos beszélgetést, amelyből kiderül, hogy a Hedare új, öregedés elleni szere szélhámosság. Amikor pedig törvénytelen úton szerezhető sok pénzről van szó, ott egy tanú is sok. Patience-t meggyilkolják, hogy a cég sötét terve rejtve maradjon. Titokzatos erők közreműködése folytán azonban Patience újra életre kel. De nem csak a régi félénk lány tér vissza az életbe, hanem egy erővel, gyorsasággal és kifinomult érzékekkel megajándékozott nő is megszületik. Már nem csak Patience létezik, életre kelt a belőle “táplálkozó” Macskanő is. Ahogy vadabbik énje elszabadul Patience és zabolátlan alteregója között kezd a határ elmosódni, és többé már egyikőjük sem hajlandó a másik szabályai szerint játszani.

7:) Invázió
Bemutató: 2007. augusztus 17.
Büdzsé: 80 millió dollár
Bevétel: 15,1 millió dollár

Tartalom: Baleset éri a Patriot űrsiklót, maradványai szétszóródnak az Egyesült Államok területén. A hatóságok uralják a helyzetet, de hírek kapnak szárnyra arról, hogy a roncsok között idegen anyagot találtak. Carol Bennet pszichiáter környezetében különös események történnek. Az orvosnő csak később kapcsolja össze mindezeket az űrsikló balesetével. Rájön, hogy éppen azok az emberek terjesztik a ragályt, akiknek az állítólagos infulenzajárvány elleni oltásokat kell beadniuk. Az ismeretlen eredetű spóra megtámadja az ember DNS-ét, és a fertőzött fokozatosan akaratlan, lélektelen robottá alakul.

8:) Rollerball – Könyörtelen játék
Bemutató: 2002. február 8.
Büdzsé: 70 millió dollár
Bevétel. 19 millió dollár

Tartalom: 2005-ben Jonathan Cross a legjobb amerikai rollerball játékos. A vállalat által kitalált és uralt gladiátor-játék a rögbi, a hoki és a motorverseny veszélyes keveréke. Közép-Ázsia ura, Alexis Petrovich irányításával és dollármilliók segítségével az egész világon kitör a rollerball-láz. Jonathanból hirtelen híres sztár lesz és szenvedélyes kapcsolat fűzi csapattársához, Aurorához. Hamar kiderül azonban, hogy a rollerball nem más, mint véres és kegyetlen pénzvadászat.

9:) Grindhouse
Bemutató: 2007. április 6.
Büdzsé: 67 millió dollár
Bevétel: 25 millió dollár

Tartalom: A ’70-es és ’80-as évek B kategóriájú filmjei iránt érzett határtalan tiszteletük jeléül a két hollywood-i fenegyerek, Quentin Tarantino és Robert Rodriguez elkészítette a Grind House-t, mely két egészestés filmből áll. A Tarantino rendezte Death Proof nem él vissza a Ponyvaregényen és a Kill Bill-en felnőtt rajongók elvárásaival, ördögien szellemes gépezete most is halálbiztosan működik. A Planet Terror Rodriguez műve, vérbeli zombifilm, veszett humorral.

10:) Spirit – A sikító város
Bemutató: 2008. december 25.
Büdzsé: 60 millió dollár
Bevétel. 19,8 millió dollár

Tartalom:  A film egy meggyilkolt rendőr, Denny Colt története, aki különös módon a Spirit nevű álarcos bűnvadász képében születik újjá. Legfőbb célja a hőn szeretett város, Central City rendjének biztosítása, így állandóan gonosztevőket üldöz, különös tekintettel a leggonoszabbra mind közül: a kissé elmebeteg és megalomániás Octopusra. De bármily elfoglalt is a sok bűnténnyel, hős lovagunknak mindig akad ideje a gyönyörű nőkre, bár soha nem lehet biztos benne, hogy épp elcsábítani, szeretni vagy megölni akarják-e őt. Egy biztos társa akad, akihez mindig hűséges marad, és aki soha nem árulja el őt: Central City, a régi s elegáns nagyváros, ahol megszületett, és ahol újjászületett.

11 komment

 1. A bukta nem egyenlő a rossz filmmel, úgy ahogy a hatalmas bevétel sem azonos a jó szórakozással.
  Ezek közül a Macskanőt már bemutató előtt lehordták mindenféle fórumon, nem azt mondom, hogy király volt, de egyáltalán nem volt rossz. A Pluto Nash sem volt gáz, illetve a Rollerball nekem speciel nézhető volt.
  A Grindhouse filmek közül pedig Rodriguez alkotása volt a jobb.

 2. A Macskanő nekem tetszett. Mielőtt megnéztem sokan mondták, hogy bukta, de ettől függetlenül kikapcsolt.

 3. A Macskanő szerintem sem volt olyan vészes. (Bár kicsit néha úgy éreztem, mintha videojátékot néznék.) A “Rollerball”-t már régen láttam, de anno azért néztem meg, mert Dobó Kata is játszott benne. 🙂
  Szerintem a “Grindhouse” sem volt vészes. Mondjuk felsorolhatnám szinte tételesen is, mert a lista nagy részét láttam. 😀

 4. A Macskanő nálam szódával elment, a két Grindhouse borzalmas volt, a Spiritet meg nem thrillernek kellett volna beállítani, és nincs kurdarc, mert vígjátéknak nagyon is jó volt…

 5. Pluto Nash elment, a Halálbiztos pedig nem érdemelte meg a buktát. Igenis király volt, csak a sok hülye ember nem ment el rá moziba, mert szarnak szegény QT fejére 🙁

 6. “csak a sok hülye ember nem ment el rá moziba, mert szarnak szegény QT fejére 🙁 “

  Ez csakis poén lehetett, ilyet ember nem írhat le komolyan.

 7. hát ha a smiley-t 🙂 így rakod, akkor még nekem is leesett volna 🙂
  Egyébként örülök, h csak ironizáltál 😀

 8. Jó kis összeállítás. A legtöbbje szerintem megérdemelte amit kapott, és iszonyúan fáj, hogy egy Al Pacino film teljesen megérdemelten foglal helyett itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *