7

Szörnyek az űrlények ellen (Monsters vs. Aliens)

Tavaly elég ínséges időszak volt a városrombolós és megtépázzuk a Földanyát típusú filmek terén. Év elején volt egy Cloverfield, aztán gyakorlatilag ki is fújt az egész, az Amikor megállt a Földről pedig jobb, ha hallgatunk. Idén viszont bepótolják a tavalyi hiányt, a Szörnyek az űrlények ellen animációs film melegít be a többieknek.

Földönkívüli robot landol Amerikában, persze a teljes hadsereg és az Elnök fogadja őt. Miután az ország első embere a barátságos hangvétel kedvéért előadja a Beverly Hills-i zsaru főcímzenéjét az űrkonzerv pusztításba kezd. Megfékezésére bevetik a H Borgó tábornok által összegyűjtött szörnyeket.

A készítők fogtak néhány figurát a régi horror és inváziós filmekből és felhasználták őket ebben a gyerekbarát verzióban. Korábban is próbálkoztak már, hogy ismert szereplőket zsúfoljanak egy alkotásba. Ilyen volt pl A szövetség ahol felállt egy all-star banda vagy a Van Helsing, ahol közismert horrorkarakterek voltak jelen. A Szörnyek az űrlények ellen műben a földönkívüli fenyegetéssel szemben a Hiányzó Láncszem nevezetű halember, Bob, az elpusztíthatatlan egyszemű zselés figura, a felhőkarcoló méretű Rovaroszaurusz, egy csótánnyá változott tudós és egy meteortalálat során hatalmasra növő lány, Susan veszi fel a harcot.

A DreamWorks megint nem körözte le a Pixart, sci-fi terén még mindig az ugráló lámpa logója cég számít az alapnak, egy jó ideig a Wall-E-t nem nagyon fogja kenterbe verni semmi (hacsak nem maga a Pixar) és szörnyes alkotás terén is mutatott már fel kiemelkedő alkotást (Monsters Inc). A DW azért igyekszik, olykor-olykor ráérez dolgokra, ám sokszor csak gyenge animációs filmekre futja (pl Cápamese). Ezzel a sci-fi-ackió-vígjátékkal sikerült egy jobb művet összehoznia, a kisebbek biztos tátott szájjal figyelik a vásznon zajló eseményeket, a felnőttebbek pedig megkapják a különböző filmes utalásokat, kezdve az 50 láb magas nő támadásától kezdve A masszán át a Dr Strangelove-ig. A (fentebb felsorolt) szereplőket pedig egy-egy klasszikus régebbi horrorfilmmel lehet azonosítani. Szintén sok filmből ismerős lehet az a jelenet, mikor támadnak az idegen lények általában az Elnök letört arccal bámul ki az ablakon, majd elsüt egy „Atomot a bestiáknak” típusú szöveget. Ez azért itt is megvan, bár az ország első számú vezető emberét kissé habókosnak állítják be, kiparodizálják.

Szóval mindenki megkapja a magáét, eléggé poénos és vicces, lehet rajta sokat vigyorogni és nevetni, minden figura kellő időt kap a kibontakozásra, csak a Rovaroszaurusz szorul kicsit háttérbe, bár ő máshogy kap teret. Ezen felül láthatunk jó pár látványos jelenetet és küzdelmet is, az Gölden Gate hidas jelenet meg főleg elég pofásra sikerült. Én kedveltem, szerettem a Szörnyek az űrlények ellent, jól szórakoztam rajta, 80 %-ra értékelem.

Büdzsé: 175 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 111,54 millió dollár

Eddigi összbevétel: 158,44 millió dollár

imdb: 7,1

rottentomatoes: 72 %

 

 

7 komment

 1. hm, ezt 3D-s verzioban keszulok megnezni a moziba, remelem fullos lesz.
  Ja es grat a bloghoz, tetszik csak kar, h kevesen szolnak hozza a cikkekhez. Siman veri a filmbuzit hirekbe.

 2. @djhady: Kösz:) Igyekszem. Én nem vagyok látogatója a filmbuzinak, anno néztem, de nem volt informatív és a híreket is egy sorral intézte el, meg sorolhatnám.

  A látogatottság meg szerintem egész jó, ezzel a napi 2000-2500 összlátogatottsággal totálisan meg vagyok elégedve, nem török nagy babérokra, mint egyesek:)

 3. hehe 🙂 nem akartam az oldal nezettsegere rakerdezni de jo, hogy beirtad mert erdekelt. Csak igy tovabb!

 4. Kedves Koimbra,
  magam is rendszeresen, szinte mindennap olvasom a blogod. Örülök, hogy a napi 2500 olvasód (nem semmi…) között lehetek. Köszönet neked a sok munkádért, a rengeteg friss információért, a filmekről írt kritikákért. Shine On.

 5. Jah, és amit még mondandó lettem volna: a Ms vs. As valóban jópofa — valóban nem Pixar, de egyáltalán nem is Tyúxar. A 70-80%-os értékelés teljesen reális.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *