1

A filmtörténelem legnagyobb buktái: A Kincses-sziget kalózai (1995)

A Kincses-sziget kalózai nem csak azzal írta be magát a filmtörténelem nagy könyvébe, hogy hatalmasat bukott, hanem azzal is, hogy ezzel a bukással a Carolco stúdió is megszűnt, amit Andy Vajna és Mario Kassar hozott létre, és olyan filmeket gyártottak, mint a Rambo, Emlékmás vagy a Terminator.
1995-cutthroat-1
Emlékeim szerint az olyan filmeknél, amelyek előtt feltűnt a Carolco név, az nem lehetett rossz (annyira). A csőd szélére állítólag azért kerültek, mert Kassar esztelenül költekezett, ezért a bevételeket mindig sikerült elherdálnia. Az életben maradáshoz az utolsó esélyt a Cutthroat Island-ben, azaz A Kincses-sziget kalózaiban látták. A főszerepet eredetileg Michael Douglas-nek szánták, aki kapott is volna 15 milliót ezért, de végül nem érdekelte a dolog. Ugyanezt az ajánlatot kapta Keanu Reeves és Tom Cruise is, de ők sem írták alá a szerződést. Mikor Daniel Day-Lewis is visszautasította a szerepet, a forgatókönyvet átírták, Geena Davis szerepe nagyobb lett. A főszereplő azonban még mindig nem volt meg. Jeff Bridges, Michael Keaton, Charlie Sheen, Liam Neeson és Tim Robbins 7 milliós ajánlatot kapott, de ők nem fogadták el a felkínált lehetőséget (és milyen jól tették). Végül Matthew Modine-t sikerült megnyerni, ő 4 milliót zsebelhetett be.
További gondok adódtak Oliver Reed-nél, akit kirúgtak a produkcióból, mivel folyton ivott, Frank Langella ugrott be a helyére.
kinopoisk.ru

A filmet Renny Harlin rendezte, Geena Davis-szel házasok voltak ekkor, ők még a bukta után készítettek egy közös filmet az Utánunk a tűzözön-t (Long Kiss Goodnight), amivel elhasaltak ismét. Shane Black-nek (Az utolsó cserkész, Halálos fegyver-széria) rekordösszeget fizettek ezért a forgatókönyvéért (állítólag rendesen meg is változtatták később az egészet). A Kincses-sziget kalózai 100 millió dollárból készült és csak 10 milliót hozott a mozikban. A Carolco bedobta a törülközőt. Vajna és Kassar 2002-ben feltámasztotta a céget C2 néven (de nem túl sikeres vállalkozás eddig). Renny Harlin sikeres rendező volt a film előtt, nevéhez fűződik a Die Hard 2 vagy a Függő játszma. A bukta után nem sikerült megismételni korábbi sikereit, a Háborgó mélységgel sikerült csak elérnie említésre méltó eredményt, illetve A testvériség (The Covenant) után páran suttogtak arról, hogy talán most sikerült feltámadnia. Geena Davis pedig ezután csak a Stuart Little-kisegérrel ért el sikert.

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *