1

Sokkal több, mint testőr (Hitman’s Bodyguard)

sokkaltobbmint

Kicsit rugóznék azon, hogy a poszter kicsit félrevezető, amire azért a magyar címválasztás is (még ha viccesen is, de) rátesz egy lapáttal. Miért is kellene párhuzamot vonni Kevin Costner Több, mint testőre és e film között? Olyan, mintha a két főszereplőnek a Kék Osztriga bárban lenne a helye. Csak nyugi, nem egy félresikerült, meleg poénokra építő akciófilmről van szó.

sokkaltobbmint1

Michael Bryce (Ryan Reynolds) tripla A besorolású testőr, az egyik legjobb a szakmájában. Mindig szeret előre gondolkodni és természetesen örül – akárcsak Hannibal Smith – ha a terv sikerül. Azonban az egyik ügyébe hiba csúszik, Bryce megítélése a padlóra kerül. Megbízásokat ugyan még kap, de erősen hiányolja azokat az időket, amikor még a csúcson volt. Ám újra bizonyíthat, exe fontos feladatot passzol le neki, Darius Kincaid-et (Samuel L. Jackson), a világ legjobb bérgyilkosát kellene eljuttatnia Hágába tanúskodni. Mi szólhat közbe? A per vádlottjának akad jó néhány embere, akik azon vannak, hogy ne jussanak el a célba és hát sajnos egy tégla is van az ügynökség emberei között. Illetve Bryce és Kincaid ősi ellenségek, ki nem állhatják egymást…

…eleinte. Hiszen egy buddy action movie kezdetén a két főhős ritkán szívleli egymást. Tudjuk jól, hogy rendkívül fújnak és morognak egymásra. Alacsonyan repkednek az anyázások és a cinikus beszólások. Idővel ahogy szaporodik a hullák száma és a kilőtt lőszer mennyisége lassacskán összecsiszolódnak, képesek lesznek egyenlő partnerként egymásra tekinteni, de a súlyos káromkodások száma marad a régiben.

hitmansbodyg

Na, ugyanezt kell várni Patrick Hughes filmjétől. Egy valamennyire lecsúszott testőr és problémás helyzetben lévő gyilkos Hágába vezető útja eléggé eseménydúsnak nevezhető. Jacksontól pedig teljesen természetesnek hat, hogy egy trágárságot kötőszóként használ, Reynoldstól sem erőltetett az „ocsmányabb” szövegelés. Akcióból nem kell sokat várni, hiszen 30 millióból gazdálkodhattak, de ami van, azt bizony tisztességesen összehozták. legyen szó akár a utcai rajtaütésről vagy a konyhai bunyóról.

Habár mindkét főhősnek van (úgy-ahogy) az életében egy nő, de nem kell aggódni, hogy túlzottan elviszik a romantika irányába a történetet. Amit mégis belengetnek ebből az vicces morgolódós, szórakoztató „mi a frászt akarsz” szövegelés. Salma Hayek és Elodie Yung tökéletesen hozza, amit kell, utóbbinak amúgy is jobban áll a keményebb karakter. De mégis inkább Hayeknek sikerült emlékezetes pillanatokat írni, a Kincaiddel való megismerkedésük bemutatása frenetikus.

Eléggé kevés mostanság az efféle buddy action film és a Sokkal több, mint testőr bizonyította, hogy azért még képesek élvezetes produkciót készíteni a műfajon belül. Nem reformálja meg és nem is tesz hozzá sokat,  de  nem csikorognak a fogaskerekek, olajozottan és kellemesen halad előre a cselekmény,Jackson és Reynolds párosa abszolút helyt tudott állni Habár Gary Oldman eléggé szürke főgonosz és a játékidőből is lehetett volna lecsiszolni akár 15 percet is.  70 %

imdb: 7,1

Büdzsé: 30 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 44 millió dollár

Egy komment

  1. Én is csipáztam. 😀 Jó kis filmet hoztak össze. Hasonló a véleményem a tiédhez. Szórakoztató volt, vicces, élvezetes. Simán megérte azt a szűk 2 órát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *