0

47 Meters Down

47metersdownposter

Manapság ha meghalljuk, hogy cápás horror egyszerűen csak lemondóan fújtatunk egyet. Lehetne sorolni, hogy a derék B kategórián belül mozgó szakemberek milyen ötleteket találnak ki és gyártják le pár ezer dollárból. Tulajdonképpen a 47 Meters Down is elsőre egy olcsó, kifejezetten házimozis forgalmazásra készült, béna ijesztegetésekkel megpakolt filmnek látszik. Ám mégis eléggé kellemes csalódás. Aprópénzből készült ugyan, de mégis egészen jó. Nyilván nem lesz belőle klasszikus, a Cápa közelébe sem ér, de megállja a helyét.

47metersdownkep1

Lisa (Mandy Moore) és Kate (Claire Holt) Mexikóban nyaralnak. Remek vakációnak ígérkezik, a csajok is örülnek. De a boldogság csak látszat, Lisa ugyanis bevallja, hogy barátja szakított vele. Szóval mivel is lehetne feldobni a hangulatot? Egy kis izgalom és némi kaland belefér? Hát persze, kihajóznak egy csapattal, belebújnak egy ketrecbe és szépen alámerülnek. Aki látott már néhány filmet rögtön tudja, hogy ebből csak baj lehet. Csodálatos a látvány, felbukkan egy-két cápa is, de az adrenalin csak akkor emelkedik meg igazán, amikor elpattan a ketrecet tartó kábel.

Nagyszerű színészi játékra ne várjon senki, hiszen Moore és Holt arcának nagy része takarva van. De nem is rajtuk múlik, hanem a rendezésen és a szkripten. Eleve külön öröm, ha nem csinálnak logikátlan dolgokat. Jó, hát valószínűleg elég kevesen kerültünk hasonló helyzetbe és fogalmunk sincs, hogy mit tennénk ilyen helyzetben, de biztosan kiakasztaná a bullshit mérőt néhány szituáció. A lányoknak kevés az ideje, a levegő fogytán és ha lehetőségük is adódna, nem merülhetnének fel túl gyorsan.

47metersdownekep2

Tavaly A zátonnyal próbálkoztak, de néhány szépen fényképezett helyszínen kívül más nem ragadt meg néhány nézőben. Jelen esetben nincs homokos tengerpart, de a víz alatti, néhol szürkés képi világú jelenetek rendkívül jól mutatnak. Cápák? Nincsenek folyamatosan jelen és tulajdonképpen az egyik feszültségforrás éppen abból adódik, hogy nem tudjuk, hogy hol vannak. Bármikor megjelenhetnek, a látótávolság nem túl nagy és az alkotók sem csavarták fel a basszust, a csend vagy a halk zene is megteszi a magáét. Minden egyes alkalommal, amikor a hugicák egyike megkísérli elhagyni a ketrecet az izgalomfaktor is megnövekedik.

Olcsó, de nem gagyi. Nem látványos, viszont vizuális stílusa nagyon is rendben van. Sötét helyszínen járunk, de a néhány fényforrás fénye éppen elég, hogy lássunk mindent. Vannak kiszámítható részek, ám mégsem lehet előre sejteni mindent. Kellemes meglepetés. 70 %

imdb: 6.0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *