10

Top 10: Közismert found footage filmek

unfriended

A hétvégén mutatták be Amerikában az Unfriended found footage horrort. Viszonylag jó kritikát gyűjtött be a film és eléggé jól teljesíthet a kasszáknál. Mennyire lesz felkapott és milyen gyorsan kopik ki a köztudatból? Heteken belül kiderül. Manapság eléggé sok “talált kamerás” filmet készítenek, néhány utat talál a mozikba, de jó néhányat DVD-n adnak ki, nincs belőlük hiány. Úgy gondoltam, hogy nem a szerintem legjobb FF produkciókról pötyögök le egy listát, hanem a legismertebbekről.

10:) Afféle kivétellel indítanám a listát. Az utolsó műszak nem sorolható horror kategóriába, de nagyon is helye van a felsorolásban. David Ayer kiváló munkát végzett, abszolút jó döntés volt, hogy a szereplők és járőrautójuk kameráján keresztül kövessük a történések döntő részét. Feszült és izgalmas thrillert láthattunk a rendőrök életéről.

9:) Négy egyetemista beszélgetett el arról, hogy vajon milyen lehet pénz nélkül doksifilmet forgatni. Így született meg a Veled is megtörténhet fekete-fehér mockumentary ötlete, amely brutalitása miatt Amerikában NC-17-es besorolást kapott. A sztori: Egy szabadúszó bérgyilkos, akiről doksifilmet készítenek.

8:) Josh Trank a képregényfilmes hullámot lovagolta meg a Chronicle – Az erő krónikája filmjével, amelyben néhány tini különös képességekre tesz szert, majd egyikük a sötét oldalt választja. Beszéltek a folytatásról is, de nem biztos, hogy elkészül, mindenesetre remek ugródeszka volt a szereplőknek és a rendezőnek.

George Romero's Diary Of The Dead

7:) George A. Romero nehezen szabadul a zombitémától. A Holtak naplójával a kézikamerás, dokumentarista stílussal próbálkozott, felemás eredménnyel. Néhány egyetemista éppen saját horrort forgatna, amikor valóban feltűnnek a színen az élőholtak. És ha már van a tiniknél kamera, akkor fel is veszik a történéseket.

6:) J.J. Abrams szeret titkolózni. A végsőkig feszíti a húrt, csak apró információmorzsákat ejt el, amire az érdeklődők rávethetik magukat. Így volt ez a Cloverfield esetében is, ahol ügyesen építették fel a marketingkampányt, sőt egyes helyeken még arról is beszéltek, hogy a szörnynek talán köze lesz a Star Trek rebootban látott gigalényhez.

5:) Spanyolországból érkezett felettébb izgalmas [REC], ahol egy riporternő operatőrével tűzoltókról készít felvételeket, majd az egyik helyszínre ki is mennek velük. Azonban a házat karantén alá vonják. Márpedig ki kellene jutni valahogy, hiszen zavarbaejtő dolgok történnek. A sok dicséret és szép bevétel után jöttek a folytatások.

4:) Oren Peli néhány ezer dolláros Paranormal Activity-jét azért vette meg a DreamWorks, hogy újraforgassa. De az eredeti darab a tesztvetítéseken egyöntetű sikert aratott, így letettek az elképzelésről. Az előzetesekben a nézők riadt arcát mutogatták, illetve állítólag Steven Spielberg is hazavitt E megnézni a produkciót, ám szobaajtaja bezáródott és lakatost kellett hívni. Ezek után Spielberg egy szemeteszsákban vitette vissza a filmet a stúdióba, mondván, hogy az ő másolatát megszállta valami.

3:) Trollok márpedig léteznek. Nem az internetes fórumokon, hanem a valóságban. Csak éppen a norvég kormány titkolja létezésüket. Fiatalokból álló forgatócsoport az erdőben egy férfi nyomába szegődik, hamarosan kiderül, hogy nem medvére vadászik, sokkal nagyobb „fenevadban” utazik. Konkrétan trollokkal törődik méghozzá a kormány megbízásából, ezen teremtmények szakavatott ismerője és rettenetesen unja ezt a melót, ezért készséggel áll a meghökkent filmesek becses szolgálataira. A trollvadász remake-je elvileg Hollywoodban is megvalósul.

2:) Kiváló marketinget kapott a pár ezer dollárba került Ideglelés. A lehető legjobb időben érkezett, akkor, amikor még nem minden héten jött ki egy FF horror. Sokan úgy vélték, hogy a látottakat valóban találták, emlékszem, hogy jó néhány embert egyáltalán nem lehetett meggyőzni arról, hogy mindez kitalált, nem megtörtént eset. Daniel Myrick és Eduardo Sánchez rendeződuó azóta eltűnt a süllyesztőben, néha szóba kerül, hogy lehetne harmadik rész, aztán zajlik tovább az élet.

cannibalholocaust

1:) Cannibal Holocaust: az überklasszikus! Sokkoló képei miatt több helyen tiltólistán volt, ráadásul a rendezőt gyilkossággal is megvádolták, 10 napra lesittelték, de aztán csak kiengedték, amikor végleg tisztázódott, hogy a filmben látott szereplők élnek. A történetben egy professzor a brazíliai esőerdőben próbál felkutatni egy forgatócsoportot, majd belefut néhány kannibál törzsbe.

10 komment

 1. Jó összeállítás!
  A horror finoman szólva nem kenyerem, és ennek az alműfajnak a filmjeit is alig láttam, a listából konkrétan csak Az utolsó műszakot és a Chronicle-t.

  • A found footage nekem sem a stílusom, leginkább azért, mert a legtöbb próbálkozáson látszik, hogy azért döntöttek így, mert nem volt rá pénzük és beleférnek a gagyi trükkök, béna színészek.

 2. Még régebben páran csináltunk filmklubbot. Emlékszem a Man bites dog sokkolta a nézőket. Miután le ment a film, úgy 5 percig senki nem szólt a másikhoz.

 3. Ha rajtam múlna ,eltiltanám a rendezéstől ,vagy bármifajta produkció készítésétől a Cannibal Holocaust című fos alkotóit.
  Felháborító,undorító,végtelenül szar film.
  Bocsánatot kérek.

 4. Tényleg igaz a Spielberg vs. Paranormal Activity “összecsapás”? 😀 Felnevettem és láttam magam előtt az öreget ahogy hanyagul ledobja az asztalra a kukászsákot 😀

  Egyébként a PA nekem is fordulópont volt horrorfilm-rajongó karrieremben. Addig a pontig minden szil-sz@rt megnéztem, de ott az nagyon betalált. Ma már szelektálok, nagyon ritkán nézek horrort, azt is csak társaságban 🙂

  Az összeállítás szuper lett. 🙂
  Az End of Watch (is) elképesztő.

  • Köszi:) Hát hogy igaz-e vagy csak az ügyes marketing része majd talán egyszer Spielberg elárulja egy sokadik életrajzi könyvében.

 5. Érdekes, a Man Bites Dog-ról nem is hallottam még korábban.
  Egyébként nagyon szeretem ezt a stílust, mert szerintem könnyen be tudja vonni az embert, feltéve ha nem tart a végtelen unalomba a felvezetése illetve nincsenek tök felesleges vagy kaotikus jelenetek felvéve.
  Remek kis lista lett, többségét remekműnek tartom. Amúgy nálam a REC lenne az abszolút 1. helyen, a Cannibal Holocaust-tól viszont falra másztam, szerintem borzalmas.
  Amik még szerintem színvonalas FF filmek: V/H/S 1-2 (de főleg a 2.), The Poughkeepsie Tapes, Afflicted, Grave Encounters, Willow Creek, The Bay, Into the Storm, Europa Report, Apollo 18, The Dyatlov Pass Incident, The Tunnel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *