1

A piramis (The Pyramid)

pyramid

Deja vu kerülgethet a film közben, ami nem meglepő. Hiszen pár hónappal ezelőtt jött ki az Úgy fent, mint lent, ráadásul szintén found footage-ről beszélünk. Csak éppen abban egy kalandvágyó és agyalásban eléggé kiváló hölgy ment le a párizsi katakombákba, itt pedig egy régész, szintén okosnak tűnő nő merészkedik be a föld alá néhány emberrel, egy frissen előásított háromoldalú piramisba. A két produkcióban gyakorlatilag az érdeklődés és a kérdések megválaszolása hajtja az embereket.

pyramid2

2013, Egyiptom. Egy forgatócsoport egy ásatáson készít interjút és felvételeket rögzít a munkálatokon. Éppen egy egészen furcsa piramist sikerült előásni a földből, de a régészeknek hamarosan haza kellene térniük a közeli erőszakos zavargások miatt. De a cél előtt, úgy, hogy be sem pillantottak a mélybe nem hátrálhatnak meg. Miután az előreküldött eléggé drága felderítőegységgel elveszítik a kapcsolatot néhányan bekukkantanak a felfedezett érdekes építménybe.

Alexandre Aja producerként húzta-tolta a horror szekerét, sőt, Grégory Levasseurt ültette a rendezői székbe, aki íróként és second unit directorként vette ki részét néhány filmjéből. Megérett az idő, hogy immáron egyedül tartsa kezében a gyeplőt? Mindenképpen javára válik a műnek, hogy a found footage-stílus egy pillanatra sem válik zavaróvá, nem válik hátrányává, hogy pont ebben a formában forgatták. Szintén pozitívum, hogy a szereplők nem csinálnak olyan marhaságokat, amelyek láttán azt gondolnánk, hogy megérettek a pusztulásra. Már ha azt nem vesszük, hogy a lehetséges veszély ellenére mégis lemerészkednek a piramisba és egy horrorról van szó.

pyramid1

Ha már Egyiptom nem érik be annyival, hogy csak a felfedezett építmény mutogatásával idézik meg az ősi mitológiát. Néhány hieroglifán, sötét és szűk folyosón kívül mással is sikerült előrukkolni, bár egyértelmű, hogy nem ettől a filmtől kell várni, hogy esetleg pont itt fog visszaköszönni a tanult ismeretek. Az alacsony költségvetés miatt eléggé tré effekteket kapunk, de B kategóriásnak mondható horror révén nem igazán bosszantó. Viszont az újonc direktor inkább a tempót helyezte előtérbe, mint a feszültség növelését, illetve talán arra is lehetett volna figyelmet fordítani, hogy klausztrofób érzés valamiképpen átjöjjön. 60 %

imdb: 4,8
rottentomatoes: 9 %

Egy komment

  1. Sajnos gyenge a film,de egynek elmegy.
    Nem ijesztett meg,a színészek játéka sem lenyűgöző,a trükkök nem vészesek,legalább azok nekem tetszettek.
    Mindenesetre köszönet az ajánlásért. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *