0

Drámák 2014-ben

Elégedettek voltatok a tavalyi drámai felhozatallal? Akadt túlértékelt darab és valóban minőségi alkotás is, csak úgy, mint általában. Idén ezek a produkciók érkeznek és ez még csak nem is teljes lista.

Néhány évvel ezelőtt Darren Aronofsky vette kezelésbe a Serena filmet, akkor még Angelina Jolie lehetett volna a főszereplő. Ahogy telt-múlt az idő Susanna Bier vette át a stafétabotot Aronofskytól, Jennifer Lawrence lépett Jolie helyére és Bradley Cooper is leszerződött a produkcióra. A történet az 1929-es világválság idején játszódik, egy fiatal pár Észak-Karolinában fakitermelésből szeretné megkeresni a betevőre valót, sőt azt remélik, hogy meggazdagodnak belőle. Céljuk érdekében bármire hajlandóak és lelkiismeret furdalás nélkül állítják félre azokat, akik akadályozzák őket. A nő mikor rádöbben arra, hogy nem lehet gyereke megpróbálja  megölni férje törvénytelen fiát.

Adam Sandler ismét megmutatja, hogy elbír drámai szerepekkel is. Nemrég kiderült, hogy a komikus lesz a főszereplője a The Cobbler indie produkciónak, amelyet Thomas McCharty, Az állomásfőnök (The Station Agent) alkotója fog megrendezni. Elvileg a történetben Sandler egy susztert játszik, aki metafizikai úton képes belépni az általa javított cipők tulajainak az életébe. Viszont Dustin Hoffman, Steve Buscemi és Dan Stevens leszerződött Sandler mellé és még Method Man is benne lesz a drámában.

cobbler

Sylvester Stallone inkább az akciófilmeket részesíti előnyben, de több alkalommal bizonyította, hogy képes elbírni egy drámai szereppel is, gondoljunk csak a Coplandre. Most a Reach Me kedvéért váltott műfajt, a produkciót John Herzfeld vetette papírra és a rendezői feladatokat is ellátja. Az úriember elég régóta ismeri Stallonét, együtt játszottak a Kobrában. A Reach Me főbb szereplői között Nelly, Omari Hardwick, Elizabeth Henstridge, Danny Aiello és Rebekah Chaney lesz látható. Egyelőre homály fedi, hogy Stallone kit játszik az alkotásban. A cselekmény egy volt futballedző által kiadott önsegítő körül zajlik, a karakterek mindegyike kapcsolatba kerül vele.

Nagy port kavart a West Memphis 3 néven elhíresült ügy, a 90-es évek első felében három tini srácot tartóztattak le és ítéltek el, azzal gyanúsították őket, hogy rituális keretek között megöltek három gyereket. Sok-sok idő telt az eset óta, majd hirtelen újabb bizonyíték került elő, ami tisztázta a három elítéltet, ennek következtében szabadon engedték őket, 17 évet töltöttek a sitten. Scott Derrickson és Paul Boardman, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért (Exorcism of Emily Rose) írói már évekkel ezelőtt úgy gondolták, hogy az esetből filmet lehet készíteni, Mara Leveritt 2003-as könyvét, a Devil’s Knot-ot vették alapul. A szkripttel nem siettek, lassan, aprólékosan építették fel a sztorit, majd az új bizonyíték után újabb fejezetekkel bővülhetett munkájuk. Atom Egoyan, a Chloe rendezője készítheti el a filmet, Egoyan hat hetet töltött Derricksonékkal a szkript átírásával. Az egyik főszerepre Reese Witherspoont nyerték meg, aki Pam Hobbst, az egyik áldozat édesanyját formálja meg. Hobbs szentül meg volt győződve róla, hogy azok ölték meg 8 éves fiát, akiket a rendőrség elkapott.

devilsknot

 

Chris Evans rendezésre adta a fejét, még a Bosszúállók folytatása előtt levezényli az 1:30 Train filmet. A színész egy drámát fog levezényelni, amelyet a Deadline oldal a Mielőtt felkel a nap trilógiához hasonlított. Manhattanban találkozik két ember, soha nem találkoztak eddig. Együtt töltenek el egy estét, életük problémai és konfliktusai során szerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy jobban megismerjék egymást és egyben önmagukat. Az egyik főszerepet maga Evans játssza el. McG produkciós cége, a Wonderland Sound and Vision dobta össze a költségvetést.

Chloe Moretz időegyeztetési problémák miatt (más projekthez szólítja a szerződés) kénytelen volt kilépni a Maggie zombidrámából, de helyére egy hasonlóképpen tehetséges ifjú színésznő érkezett Abigail Breslin személyében. Egy élőholttá változtató vírus terjed, jellemzője, hogy lassan, de biztosan formálja át a megfertőzött embert. Egy gazdálkodással foglalkozó család lánya is elkapja a betegséget, a történet az átalakulás időszakát mutatja be, láthatjuk, hogy ki miképp dolgozza fel az esetet. Arnold Schwarzenegger fogja játszani a lány édesapját. Henry Hobson reklámfilmes dirigálhat a forgatás, ami ősszel veszi kezdetét.

Terrence Malick újabb filmjéből. A Knight of Cupsról van szó, e mellett Malick még két produkcióval jelentkezik idén. A filmben nyüzsögni fognak az ismert színészek, a fotón Christian Bale és Natalie Portman érzi jól magát a tengerparton.

 "Knight of Cups"

 

Faults drámában Mary Elizabeth Winstead játssza Claire-t, aki belép egy gyülekezet híve közé. A szülei felfogadnak szektaszakértőt, hogy valahogy hozza vissza lányukat.

 

Jason Bateman inkább komikusként ismert, de olykor kipróbálja magát a kamera másik oldalán is. Levezényelt néhány sorozatepizódot, majd megcsinálta a Bad Words vígjátékot, ami a Torontói Filmfesztiválon szép kritikákat gyűjtött be. Ezen fellelkesülve úgy érezte keresett magának egy újabb forgatókönyvet, amit a vászonra vihet. David Lindsay-Abaire történetére esett a választása, a The Family Fang főszereplője és producere Nicole Kidman lesz. A sztori szerint egy előadóművész házaspár saját gyerekeiket is bevonják bizarr és veszélyes mutatványaikba. A kölykök felnőnek, elhagyják a családi fészket, majd amikor ismét hazalátogatnak újra azon kapják magukat, hogy segítenek a szülőknek. Édesapjuk és édesanyjuk ezúttal nagy dobásra készül, ami pályafutásuk megkoronázása lenne.

Nicole Kidman alakítja Grace Kelly-t, a történet a 60-as évek elején játszódik, ekkor Kelly már monacói herceg felesége volt. A hölgy sokat segített abban, hogy az ország rendezze vitás kérdését Franciaországgal az adóügyekben. Tim Roth játssza a herceget a Grace of Monacoban, a rendező székben Arash Amel üldögélt.

 

 

A megtörtént esetet elmesélő A Million Dollar Arm drámában Jon Hamm alakíthatja J.B. Bernstein sportügynököt. Élete eléggé kemény, hiszen ha nem volt résen a riválisak gyorsan és keményen lecsaptak, kihasználták azokat a pillanatokat, amikor nem figyelt. Bernstein gondolt egyet, elutazott Indiába, hogy egy reality show keretein belül keressen megfelelő baseball játékost. Több ezren mentek el, végül Rinku Singh és Dinesh Patel utazhattak el Amerikába. Thomas McCharty, a Győzzünk már (Win Win) és A látogató (The Visitor) írója szállította le a forgatókönyvet. A rendező teendőket Craig Gillespie, a Plasztik szerelem (Lars and the Real Girl) alkotója látta el.

Mielőtt még Shailene Woodley-t teljesen beszippantja A beavatott (Divergent) folytatások munkálatai letudta a The Fault in Our Stars drámát. Egy daganatos betegségben szenvedő lányt alakít, aki megismerkedik a terápiás csoportjában egy sráccal, aki szintén halálos kórban szenved. A Fox bátran beidőzítette nyárra a bemutatót, június 6-ra.

 thefaultinourstars

 

Cheryl Strayed házassága épp romokban volt és édesanyja is elhunyt, amikor gondolt egyet és úgy döntött, hogy túrázni indul. Ez azonban nem csak egy szimpla pár kilométeres vagy napos út volt, 1100 mérföldet tett meg egyedül a Pacific Crest Trailtől a Mojave Sivatagon át, végül Washingtonban kötött ki. Az akadályok leküzdésével végre sikerült helyre billentenie életét. A hölgy minderről a Wild címre hallgató memoárjában számolt be, amelynek jogait Reese Witherspoon szerezte meg, a forgatókönyvet Nick Hornby-ra bízta.

 wildwitherspoon

A Dühöngő bika (Raging Bull) folytatása senkinek nem hiányzott. Talán ha Martin Scorsese és Robert De Niro részvételével zajlanának a munkálatok, még esetleg lenne esély rá, hogy jó legyen, de a veterán rendező és színész nem vesz részt a produkcióban. Jake LaMottát William Forsythe kelti életre, Martin Guigui rendezésében zajlik a forgatás. Az ökölvívó fiatalkorába is betekintést nyerhetünk és a készítők azt is megmutatják, hogy a bokszkarrier után milyen sors várt LaMottára. Guigui korábban olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Nyitott szívek (Changing Hearts) és a Csajozók társasága (Cattle Call). Mit is mondhatnék, biztos jó film lesz a Dühöngő bika. Volt némi jogi vita is, így semmiképpen sem nevezhetik Raging Bull 2-nek a filmet, The Bronx Bull címen fog futni.

 

 Az Away From Here drámában egy ifjú lelkész viszonyba keveredik a pap – aki egyben mentora, segítője – lányával. Hat év telik el, a zűrös múltú férfi visszatér szülővárosába azt gondolván hátha megbocsátást nyer bűneiért. Bruce Van Dusen dirigálta a filmet, Alicia Witt, Nick Stahl, Ray Wise játsszák a főbb szerepeket.

David Cronenberg évek óta próbálta tető alá hozni a Maps to the Stars filmjét, végül nagy nehezen sikerült hozzálátni a thrillerhez. John Cusack egy los angeles-i pszichológust formál meg, aki egy önsegítő könyvet is kiad. Olivia Williams alakítja nejét, a reality csillagot, aki éppen a rehabon ül. R kategóriás lett a film a meztelenség, erőszak és káromkodás miatt.

mapstostars

2010-ben Chilében 33 bányász rekedt a föld alatt 69 napra. Miután sikeresen felszínre jöttek szinte azonnal jött a hír, hogy film készülhet az esetről és a mélyben töltött napokról, hisz ebből az esetből egy jó rendező komoly drámát tudna összehozni. Korábban már megemlítették, hogy Antonio Banderas lesz a The 33 egyik főszereplője. Cannes-ban Mike Medavoy producer megerősítette, hogy a színészt leszerződtették és Mario Sepulveda karakterét játszhatja el. A Super Mario becenévre hallgató férfit hozták ki másodjára és azt mondta, hogy ő tudta, hogy egy pillanatra sem gondolta odalenn fog meghalni és azt is tudta, hogy Isten figyel rájuk. Úgy fogalmazott, hogy a Teremtő harcolt érte a pokol urával és végül Isten győzött. Martin Sheen és Rodrigo Santoro szintén játszani fognak a drámában. Mikko Alanne és Joe Rivera írták a forgatókönyvet, a rendezői teendőket Patricia Riggen, a La misma luna és az Így neveld anyádat alkotója látja el.

5 évvel ezelőtt Maziar Bahari iráni újságíró hazautazott, ám legnagyobb meglepetésére kémkedés vádjával letartóztatták, majd néhány hónapon keresztül megpróbálták vallomásra bírni. Miután elengedték lekörmölte a Then They Came For Me regényét.  Jon Stewart showmannek annyira megtetszett a történet, hogy elhatározta részt akar venni a megfilemsítésében, sőt a rendezői teendőket magára osztotta. A főszereplő Gael Garcia Bernal lesz.

Al Pacino fogja játszani az Imagine főszerepét. A legendás színész egy rockert formál meg, akinek balhés élete gyökeresen megváltozik, mikor egy jó 40 éve eltűnt levelet kézbesítenek neki. A feladó: John LennonEttől kezdve a rocker próbál jobb ember lenni. A filmbe leszerződött még Julianne Moore és Jeremy Renner is. Dan Fogelman rendezheti a filmet, aki eleddig csak forgatókönyvekkel bíbelődött, soha nem állt be a kamera mögé. Többek között a Verdák (Cars), a Volt (Bolt) és az Őrült, dilis szerelem (Crazy, Stupid Love) szkriptjei származnak a tollából. A film címe valószínűleg Lennon egyik dalára, az Imagine-re utal.

A Little Accidents története egy apró bányászfaluban játszódik, ahol egy 14 éves srác eltűnése egy bányász, a bánya vezetéséért felelős férfi magányos feleség és egy helyre gyerek sorsa fonódik össze, több érdekes titok is kiderül. Sarah Colangelo rendezésében M. Shane Abell, Elizabeth Banks, Grant Bauman tűnnek fel.

littleacc

Kim Basinger játszhatja a főszerepet a I Am Here drámában, amelyet Anders Morgenthaler dán rendező dirigálhat. Az angol nyelvű filmben Basinger egy keményen dolgozó nőt alakít, inkább karrierjére összpontosít, majd hirtelen eszébe jut, hogy ideje lenne gyereket szülni. Azonban kiderül, hogy meddő és az örökbefogadáson kezd gondolkodni. Alaposan beleássa magát a témába, mire észbe kap, máris egy Csehországban található gyermekprostitúció hálózat után nyomozgat. Peter Stormare, Jordan Prentice, Sebastian Schipper és Sophie Rois is leszerződtek a produkcióra.

Edson Arantes do Nascimento pályafutása során 1283 gólt szerzett. Az úriembert talán jobban ismeritek, úgy, hogy Pelé. A háromszoros brazil világbajnok életéről film készül, a történet bemutatja a fiatalkorát és az 1958-as világbajnoksággal zárul a produkció. A Variety tette közzé az első képet Jeff és Michael Zimbalist rendezéséből.

 pele

Peyman Moaadi leszerződött a Camp X-Ray drámára Kristen Stewart mellé. A színésznő karaktere mindenáron ki akar jutni abból a városkából, ahol él, ezért dönt a katonaság mellett. Irakba szeretne menni, ám e helyett Guantanamo-ra küldik. A cellák tele vannak megkínzott foglyokkal, akik gyűlölettel tekintenek az őrökre. Ő mégis barátra le egyikükbe, akit 8 éve tartanak lakat alatt. Joseph Julian Soria alakítja Stewart legjobb barátját. Moaadi az Oscar-jelölt Nader és Simin – Egy elválás története drámában volt látható legutóbb. A filmet Peter Sattler dirigálhatja.

campx

2010-ben Chilében 33 bányász rekedt a föld alatt 69 napra. Miután sikeresen felszínre jöttek szinte azonnal jött a hír, hogy film készülhet az esetről és a mélyben töltött napokról, hisz ebből az esetből egy jó rendező komoly drámát tudna összehozni. Korábban már megemlítették, hogy Antonio Banderas lesz a The 33 egyik főszereplője. Cannes-ban Mike Medavoy producer megerősítette, hogy a színészt leszerződtették és Mario Sepulveda karakterét játszhatja el. A Super Mario becenévre hallgató férfit hozták ki másodjára és azt mondta, hogy ő tudta, hogy egy pillanatra sem gondolta odalenn fog meghalni és azt is tudta, hogy Isten figyel rájuk. Úgy fogalmazott, hogy a Teremtő harcolt érte a pokol urával és végül Isten győzött. Martin Sheen és Rodrigo Santoro szintén játszani fognak a drámában. Mikko Alanne és Joe Rivera írták a forgatókönyvet, a rendezői teendőket Patricia Riggen, a La misma luna és az Így neveld anyádat alkotója látja el.

Natalie Portman még 2007-ben állt be az A Tale of Love and Darkness film rendezői térfelére, a produkció Amos Oz izraeli szerző, újságíró és professzor memoárja alapján készülhetett volna. Eltelt hat év és a dolog szép csendben feledésbe merült, talán már nem is emlékezik rá senki. Ám a projekt nagyon is él, sőt mi több, szeptemberben Portman Izraelbe utazik, hogy megfelelő forgatási helyszíneket keressen. A forgatókönyvet a színésznő írta két eddig meg nem nevezett személlyel. A történet a 40-es években indul, a háború tépázta Jeruzsálemben egy fiú 12 különböző nyelven íródott könyvekkel teli lakásban nő fel. 12 és fél éves korában édesanyja öngyilkos lesz, ő pedig úgy dönt, hogy kilép az álmodozó ösztöndíjasokkal és bukott üzletemberekkel telített közösségből. Megváltoztatja nevét, megházasodik és eléri célját: íróvá válik. Ezen kívül a politikai élet aktív résztvevője lesz, hevesen támadja az ország politikusainak az elképzeléseit.

Edward Zwick rendezi a Pawn Sacrifice-t, David Fincher érdeklődött a projekt iránt, de időközben lelépett. A történet Bobby Fischert (a képen), Amerikai leghíresebb, legnevezetesebb sakkmesterét állítja a középpontba és benne lenne az az izgalmas és feszült játszma is, amelyet Borisz Szpasszkijjal vívott. Tobey Maguire (Pókember) producerként felügyeli majd a munkálatokat és a főszerepet is eljátssza, Steve Knight, a Eastern Promises – Gyilkos ígéretek írója már leszállította a forgatókönyvet. Szpasszkijt Liev Schreiber alakítja.

Pier Paolo Pasolini a XX. század egyik legsokoldalúbb művésze, költője és újságírója volt, több filmet is rendezett. 53 éves korában Rómában meggyilkolták, a rendőrök egy prostituáltat gyanúsítottak, de az igazi tettesek nem kerültek rács mögé. Találgatni persze lehet, hisz rengeteg embert felhúzott politikai írásaival és tabudöntögető filmjeivel. Életének utolsó napjairól Abel Ferrara fog filmet forgatni, a rendező éppen a Welcome to New York utómunkálatain dolgozik.

welcometonewyork

Helen Hunt dirigálhatja le a Ride-ot, a forgatókönyvet szintén ő írta. Leonor Varela, Luke Wilson, Robert Knepper és Mike White is csatlakozott a drámához. A történet szerint egy magazinnál dolgozó anyuka rájön, hogy fia az egyetem helyett inkább a szörföléssel foglalkozik, ezért útnak indul, hogy megnevelje gyerekét.

ride

John Woo dirigálja a The Crossing két részesre tervezett nagyobb költségvetésű kínai filmet. A Kínai Titanicnak becézett produkció 1949-ben játszódik és egy Dél-Kínai tengeren közlekedő hajón zajlik a cselekmény. Zhang Ziyi, Kaneshiro Takeshi, Song Hye-kyo tartózkodik a fedélzeten.

 

Kevin Costner a Waterworlddel és A jövő hírnökével (The Postman) sikeresen eret vágott karrierjén, de legalább gyorsan belátta, hogy jobban jár, ha kisebb büdzséjű filmekben játszik és nem mindig kell arra törekedni, hogy a főszerep az övé legyen. Ezúttal a McFarland sportfilm főszerepére szerződött le, amely esetleg még díjat is hozhat a konyhára, hiszen Niki Caro ül a rendezői székben. A hölgy drámákban igen erős, neki köszönhetjük A bálnalovast (Whale Rider) és a Kőkemény Minnesotát (North Country). Mark Ciardi és Gordon Gray, a Későn kezdő (The Rookie) és a Legyőzhetetlen (Invincible) producerei egyengetik a projekt útját, amit a stúdió 2004 óta próbál megvalósítani. A megtörtént eseten alapuló filmben Costner egy gimis edzőt formálhat meg, a túlnyomórészt latinok által lakott McFarland városkájába érkezik, ahol kemény munkával, de sikerül egy ütőképes csapatot összeállítani, amely több bajnokságot is megnyert.

A Dear Eleanor coming of age dráma 1962-ben, a kubai rakétaválság ideje alatt játszódik. Két tinilány felkerekedik, átvág Amerikán, hogy találkozzanak Eleanor Roosevelttel. Isabelle Fuhrman, Liana Liberato alakítják a két tinit. Kevin Connolly, a Gardener of Eden alkotója dirigálhatja a filmet, korábban úgy volt, hogy Leonardo DiCaprio producerként veszi ki a részét a munkálatokból, de az imdb-n nem szerepel már a neve.

John Boorman az utómunkálatoknál jár a Queen and Country drámánál. Egy angol férfi a II. világháború alatt csatlakozik a sereghez és a koreai harcok szörnyűségeit próbálja túlélni. David Thewlis, Caleb Landry Jones, Tamsin Egerton erősítik a produkciót.

A 2011-es év egyik nagy durranása kritikai téren a The Artist volt, a többség letette a haját tőle, dicső szavakat zengtek róla. A rendező, Michel Hazanavicius már az utómunkálatoknál jár következő művénél és egy olasz fesztiválon osztotta meg az újságírókkal, hogy mit szeretne ezt követően csinálni. Hazanavicius Fred Zinneman 1948-as drámáját, a The Search-öt nézte ki magának, ebből akar remake-et forgatni. Az eredeti alkotás egy egy cseh anyáról és fiáról szólt, akik túlélték a koncentrációs tábor borzalmait. Az új verziót kissé modernizálják, Csecsenföldön fognak zajlani a történések. A rendező hozzátette, hogy nem teljesen remake lesz, Zinneman filmjében a szörnyűségeket túlélt srácra fókuszáltak, ő  egy nő és egy fiatal fiú különleges kapcsolatát fogja boncolgatni.

 

Paul Bettany jegyzi a Shelter forgatókönyvét és beleülhetett a rendezői székbe is. Hannah és Tahir hajléktalanként kénytelenek boldogulni New Yorkban, megismerkednek és egymásba szeretnek. A film bemutatja, hogy miképp jutottak el oda, hogy elveszítettek mindent és azt is láthatjuk, hogy miként próbálnak együtt felépíteni egy közös jövőt. Jennifer Connelly és Anthony Mackie állnak a középpontban.

Ridley Scott év végén érkezik az Exodusszal,  Joel Edgerton testesítheti meg Ramszesz fáraót, előtte Javier Bardemet győzködték, de mindhiába. Christian Bale már jó ideje a fedélzeten van, ő Mózest játszhatja. A forgatókönyvet Adam Cooper és Bill Collage szállította le, ezen Steve Zaillian munkálkodott még egy kicsit.

 

 

Tommy Lee Jones következő rendezése az 1860-as években játszódik, a The Homesmanben három nő Nebraskából szeretne eljutni Iowába, hogy birtokba vegyenek egy földet. Ám tudják, hogy az út során nagy veszélyeknek lesz kitéve, ezért felfogadnak egy férfit, aki nehezen bírja az őrült nőszemélyek társaságát. Főbb szerepekben Miranda Otto, James Spader, Hailee Steinfeld, Tim Blake Nelson, William Fichtner, John Lithgow, producer Luc Besson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *