5

Női szervek (The Heat)

noiszervek

Felesleges hosszú mondatokon keresztül taglalni a buddie akció-vígjátékok jellemzőit, a lényeg, hogy legyen két teljesen különböző figura, az sem árt, ha esetleg az elején alaposan utálják egymást, a későbbiek folyamán majd szépen összecsiszolódnak. Tegyünk egy öngyilkos hajlamokkal küzdő forrófejű nyomozót egy öregebb, családos, nyugdíjra gondoló kolléga mellé (Halálos fegyver) vagy egy mogorva zsarut párosítsunk egy új szerepre készülő sztárszínésszel (Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő). Sajnos a műfaj manapság képtelen emlékezetes produkciót kitermelni magából, bár nem is igazán akarnak ezzel foglalkozni, inkább képregényfilmekben vagy remake-ben gondolkodnak.

Csajos alkotás volt már témán belül? Inkább a két férfi egy eset a jellemző. Ezúttal egy kövér, nagy pofájú nyomozót és egy profi, jó szimatú, de kissé merev FBI-ost tettek egymás mellé. Sandra Bullocknak az arcizma se rezdül (ha gonosz akarnék lenni azt mondanám: botox), tévedhetetlenül érzékkel talál rá a gondosan elrejtett drogokra és fegyverekret ott is, ahol a betanított rendőreb csődöt mond. Melissa McCharty a lazább, szabályokkal egyáltalán nem foglalkozó nyomozó. Teljesen ellentétes figurák, csak egy hasonló dolog van bennük: Senki nem kedveli őket.

Általában a merevebb, óvatosabb karakter változik a játékidő alatt, A patkány évében Harley Stone új társa is nagyobb fegyverekre vágyik egy idő után, bár meg lehet érteni, hogy miért. McCharty profin hozza a tapló figurát, a Személyiségtolvajban idegesítő és ellenszenves módon adta elő magát, ám ezúttal meglepően viccesen trágárkodik. Bullock kis idő elteltével lazábbra veszi, nem gombolkozik be nyakig és még pár feles bedobására is hajlandó, lazábban sorolja a durvább szavakat. Az obszcén káromkodásokat sok filmnél túlzásba viszik és rengetegszer lehet feleslegesnek érezni a folyamatos fuckkolást, ám a Női szervekben élvezhetően és viccesen adják elő magukat a csajok. Még jó, hogy a magyar nyelv ennyire változatos.

 

A film egy pillanatra sem veszi komolyan magát, még a drámaibb vagy a nehezebb pillanatokban is elsütnek néhány poént. Mosolygásra vagy hahotázásra van elég indok és a poénok döntő többsége valóban betrafál. McCharty súlyával szerencsére nem is igazán próbálnak viccelődni, de azért nem hagyják ki az alkalmat, hogy bemutassák, hogy Bullock még mindig elég jó kondiban tartja magát.

A nyomozásra nem fektetnek túl nagy hangsúlyt. Le kell buktatni egy kábszerkereskedő hálózatot, amely sok gondot okozott a helyi erőknek, de a most a női szervek veszik kezükbe az ügyet. Némi gondolkodás, minden szabályt felrúgó tanúkihallgatás és nyomozás után kiderítenek ezt-azt, bár már az ügy felgöngyölítése és megoldása nem túlzottan bonyolult. A két nyomozónő egymásra licitál a poénok terén, ugyanakkor Paul Feig nagy figyelmet fordított, hogy kedvence, McCharty csapja le a feldobott labdákat. Könnyed, vulgáris és igazán szórakoztató vígjáték, ahol a két színésznő folyamatosan gondoskodik a jókedvről, a mellékfigurák pedig csak arra jók, hogy néhány poént elsüssenek velük kapcsolatban, leginkább az albínó rendőr kapja meg a magáét. Kellemes meglepetés, McCharty sem unszimpatikus, sok jó poén, 75 %-ot adnék is rá.

imdb: 7,1

rottentomatoes 63 %

Büdzsé: 43 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 132 millió dollár
Eddigi összbevétel: 155 millió dollár

5 komment

  1. Szerintem is nagyon ott volt! Most néztem meg, és azt kell mondanom idén eddig ez a második olyan vígjáték amin folyt a könnyem a röhögéstől. 😀
    Ha folytatást csinálnának azt szigorúan ezekkel a készítőkkel lenne csak érdemes!

  2. Vannak benne marha jo poenok, es ez mar tobb mint amit az elmult evekben barmelyik vigjatektol kaptunk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *