0

Drámák 2013-ban

Így év végén visszatekintve az elmúlt hónapok filmtermésére azt kell hogy mondjam kevés drámát láttam. Pedig érdemes lenne, ha gyakrabban ülnék be rájuk és elmondhatnám, hogy több jó filmet tekintettem meg. Megpróbálom pótolni egy részüket, de 2013-ban is elég szép lesz a felhozatal.

F. Scott Fitzgerald 1925-ben kiadott regényéből jó néhány színpadi előadás született és megélt pár filmes adaptációt is. Néhány évvel ezelőtt Oliver Stone is megpróbálkozott összehozni saját változatát, de a Colin Farrell-lel elképzelt produkcióból nem lett semmi. 2008-ban Baz Luhrmann vette kezébe a gyeplőt, az ausztrál rendező elmondása szerint a tehetős emberek felelőtlen életvitelét akarja kritizálni alkotásában. 2010-ben Luhrmann családjával New Yorkba költözött, hogy meg tudja valósítani a filmet. 2011-ben a Sonytól a Warnerhez kerültek a jogok, ahol már nem gördítettek akadályt a forgatás megkezdése elé. Nick Carraway (Tobey Maguire) az amerikai álmot üldözve 1922-ben New Yorkba költözik, amit éppen a laza erkölcsök, a csempészek és a jazz uralnak. Nick Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) milliomos szomszédja lesz és szerelmes lesz Daisy-be (Carey Mulligan). Csakhogy a lányhoz úgy kerülhet közelebb, ha pénzt szerez, ezért bevállalja, hogy részt vesz Jay kétes és gyanús üzleteiben, így végre egyre több és több dollár kerül zsebébe. Ám a szeretett nő férjhez megy Tom Buchananhoz, a veszettül gazdag és durván befolyásos fickóhoz, ennek ellenére továbbra sem adja fel, mindent megtesz, hogy övé legyen a nő.

Jövő év első havában érkezik egy táncikálós produkció, a Battle of the Year 3D-ben fut be. Josh Holloway, a Lost széria egyik szereplője egy edzőt alakít, aki megpróbál kikupálni néhány srácot a következő breakversenyre. Módszerei kemények, a tréfát nem ismeri, de legalább eredmény. Akad itt még néhány ismerős arc. Caity Lotz a Death Valley sorozatban volt látható, de Lady Gaga, David Guetta és Selena Gomez egy-egy klipjében is benne volt. Terrence Jenkins a BET show házigazdája és Chris Brown is bemutathatja, hogy mit tud.

Mivel a Setét torony adaptáció parkolópályán pihen Ron Howard hozzálátott a Rush-hoz. A Forma 1 versenypályáin és vezetőülésein játszódó produkció Niki Lauda és James Hunt versengését mutatja be. A cselekmény konkrétan a 76-os szezont mutatja be, ahol az osztrák egy baleset következtében egy időre kómába is zuhant. A szezont Hunt nyerte, Lauda egy ponttal maradt le. Előbbit Daniel Brühl, utóbbit Chris Hemsworth játssza.

John Carney, az Egyszer (Once) író-rendezője dolgozik a Can a Song Save Your Life filmen, amiben a zenén lenne a hangsúly. A főszerepre sikerült megnyerni Scarlett Johanssont, aki színészi tehetségén kívül énektudását is megcsillogtathatta volna, de aztán lelépett, helyére Keira Knightley került. A cselekmény New Yorkban fog játszódik, ahol egy tehetségkutató fickó (A&R) egy fiatal énekesnő-dalszerzővel (Johansson) kerül közelebbi viszonyba. Jim Carrey és Mark Ruffalo nevét emlegetik még a projekt kapcsán, végül utóbbi szerződött le. A cselekmény az árverések, a luxushotelek és a menő éttermek világában játszódik.

Giuseppe Tornatore, a Baaria és a Maléna rendezője 2013-ban a The Best Offer romantikus drámát tárja elénk, amelyben Geoffrey Rush, Jim Sturgess és Donald Sutherland parádézhatnak, a zenét Ennio Morricone szerzi. A cselekmény Bécsben és Dél-Tirolban az árverések, a luxushotelek és a menő éttermek világában játszódik.

David Arquette az Orion kedvéért elment kicsit gyúrni. A színész egy vadászt alakít, aki eltűnt testvérét keresi a posztapokaliptikus világban. Lily Cole és Goran Kostic is felbukkan a produkcióban. A filmet Asiel Norton rendezi, ő eddig csak egy filmet készített, 2009-ben a Redlant tette le az asztalra. Első hallomásra sci-fi akciónak tűnhet, de a készítők drámát ígérnek.

Nicholas Sparks romantikus drámái nagy népszerűségnek örvendenek, ráadásul az eddigi filmadaptációk is elég szépen teljesítettek a kasszáknál.  Lasse Hallström a Safe Havent vitte vászonra, Julianne Hough játssza a főszerepet, karaktere Southportba költözik. Csendes, visszahúzódó és nem az az ismerkedős típus, senki nem tud róla semmit. Ám a Josh Duhamel által megformált özvegy férfihez szép lassan csak közelebb kerül.

Hirtelenjében eléggé felkapott le a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnő. Egyszerre három projekt is formálódik. Az egyiknél Charlize Theron nevét emlegették legutóbb, a másiknál Keira Knightley volt az esélyes. A harmadikban Naomi Watts formálhatja meg a hercegnőt. A Watts főszereplésével készülő Caught in Flight címre hallgató alkotás Diana és Dr. Hashnat Kahn kapcsolatára fókuszál. 1995-től ápoltak bizalmasabb viszonyt egymással, ami egészen a balesetig tartott. Kahn 1998-ban törte meg a csendet és a The Telegraphnak adott interjúban beszélt viszonyukról. Korábban úgy hírlett, hogy Jessica Chastaint szerződik le, de mivel mostanság elég sok munkája akad sajnos nem tudta bevállalni a filmet. A produkciót Oliver Hirschbiegel, A bukás rendezője készíti, akire ráférne már egy kiadós siker.

Ryan Gosling és Bradley Cooper játssza a The Place Beyond the Pines dráma-thrillerben a főbb szerepeket. Gosling egy motoros kaszkadőrt alakít, aki úgy támogatná gyermekét, hogy bankokat rabol, mivel azt szeretné, ha csemetéje nem szenvedne hiányt semmiben. Cooper lesz az ellenfele, aki megpróbálja lefülelni. A forgatókönyvet Derek Cianfrance, a Blue Valentine készítője írta, a rendezői poszton is ő ténykedett. Cianfrance azt mondta, hogy akik olvasták művét azok A szarvasvadász (Deer Hunter) és A keresztapa (The Godfather) ötvözetének nevezte.

Matt Damon és John Krasinski után Rosemarie DeWitt is elkötelezte magát a Promised Land mellett.  Damon szerette volna ledirigálni a drámát, de elfoglaltságaira hivatkozva kiszállt a rendezői székből. Arra nem maradt ideje, hogy a film előkészületeire koncentráljon, ezért szólt Gus Van Santnak, a Good Will Hunting rendezőjének, aki boldogan bevállalta, hogy elkészíti a produkciót. A forgatókönyvet Damon írta Krasinksivel közösen, mindketten utazó ügynököket alakítanak. Előbbi élete jelentősen megváltozik, mikor bekocsikázik egy kisvárosba.

Robert Redford 2005 óta próbálta megvalósítani a Jackie Robinsonról szóló filmjét, de mikor már úgy tűnt, hogy minden sínre kerül fogta magát és lelépett. A forgatókönyvet Brian Helgeland írta és a kamera mögé is beállt, a filmnek pedig a 42 címet adták. Nem csak Robinsonra fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a Brooklyn Dodgers baseball csapat  igazgatójára, Branch Rickey-re is. Rickey volt olyan bátor, hogy leszerződtette az első fekete bőrű játékost Robinsont, akinek ezt követően keményen meg kellett küzdeni azért, hogy kivívja a társai és a nézők elismerését. Harrison Ford játssza Rickey-t, akinek döntésében pénzügyi szempontok is szerepet játszottak, hogy a csapathoz hozta Robinsont.

Terrence Malick jó szokása, hogy évekig nem hallat magáról, majd bejelentik, hogy ismét rendezni fog. Ám 2012-ben több produkcióval is jelentkezik, ezek közül az egyik a To the Wonder romantikus dráma. 2010 februárjában úgy volt, hogy Christian Bale játszhatja a főszerepet, de a színész kénytelen volt nemet mondani, helyére Ben Affleck érkezett, majd Rachel McAdamas, Javier Bardem és Olga Kurylenko is fellépdelt a fedélzetre.  A leszerződött színészek elmondása szerint a forgatáson Malick arra kérte őket, hogy improvizáljanak. Habár Jessica Chastain, Rachel Weisz, Amanda Peet, Barry Pepper és Michael Sheen is részt vett a munkálatokon, a jeleneteik a vágószoba padlóján végezték.

Boris Damast vezényletével foroghatott a Vivaldi. Damast filmográfiáját gyorsan át lehet böngészni, egyetlen mozis alkotást vezényelt le, ám annak ellenére, hogy alig ismerik mégis sok ismert nevet nyert meg, Max Irons, Clare Foy, Elle Fanning, Neve Campbell, Jacqueline Bisset, Tom Wilkinson, Alfred Molina és Sebastian Koch játszhat a filmben. Damast bemutatja, hogy Vivaldi eleinte csak kurtizánok gyerekeinek tanított zenét, később mégis Velence hatalmas koncerttermeiben találta magát, még magának a Pápának is játszhatott. A forgatás ősszel veszi kezdetét, Velencén kívül Németországban és Magyarországon zajlanak a munkálatok. A projekt egyébként már 5 éve formálódik, Damast Jeffrey Freedmannal közösen írta a forgatókönyvét, Freedman újságíróként tevékenykedik és állítása szerint 20 évet vett igénybe, hogy összejöjjön minden részlet, minden szükséges anyag.

Matthew McConaughey játszhatja a Dallas Buyer’s Club főszerepét, aki Hilary Swankkel karöltve írhatta alá a szerződést. Jean Marc Vallee,  Az ijfú Viktória királynő (The Young Victoria) alkotója irányíthat a forgatáson. A megtörtént eseten alapuló történetben McConaughey játszhatja Ron Woodroofot. A heteroszexuális férfinél 1986-ban AIDS-et diagnosztizáltak, az orvosok fél évet jósoltak neki. Woodroof azonban nem adta fel, alternatív gyógyszereket kutatott fel és ezért még csempészésbe is hajlandó volt belekeveredni. A megszerzett szereket nem csak magának raktározta el, hanem segített hozzá hasonló betegeken. A jóember végül  1992-ben hunyt el.

Steve McQueen és Michael Fassbender sokat köszönhet egymásnak, mindkettejüknek az Éhség (Hunger) dráma adta meg a lökést, bár míg a színész azóta nagyobb hírnévre tett szert,  újra összeálltak McQueennel a Szégyentelen kedvéért. Ezt követően újabb projektet készítenek közösen, amelyet a Twelve Years a Slave címre kereszteltek. Brad Pitt produkciós cégének, a Plan B -nek a falai között valósul meg Solomon Northup 1853-as önéletrajzi könyvének a filmes verziója. Northup elérte, hogy szabad emberként tekintsenek (megvoltak a papírjai) rá, iskolázott házasember volt, aki egy munka miatt érkezett Washingtonba, itt viszont elkábították, vasra verték, majd jó néhányszor elverték, így megtanulta, hogy ne hajtogassa folyton azt, hogy ő szabad ember. Több “tulajdonosa” is volt az évek során, egy kanadai ács segítségével  sikerült levelet juttatnia családjához, aminek következtében végre rátaláltak és kiszabadulhatott.

Hailee Steinfeld A félszemű világraszóló sikere után dúskálhatott az ajánlatokban, be is vállalt néhány szerepet, 2013-ban vagy fél tucat projektben láthatjuk. A Hateship, Friendship drámában Kristen Wiig oldalán lesz látható. Az alkotás Alice Munro novelláján alapszik, Steinfeld egy vadóc csajt formál meg, aki erősen azon van, hogy drogos apját összeboronálja babysitterével. Nick Nolte és Guy Pearce emeli a színvonalat.

Steinfeld eljátszhatja Júliát is,  Douglas Booth lesz Rómeó. Carlo Carlei filmjét Natascha McElhone, Paul Giamatti és Damian Lewis is felbukkan a színen. Julian Fellowes egy 20 év körüli színésznőre írta Júlia szerepét és a forgatókönyv tartalmazott olyan jeleneteket is, ahol a karakter meztelen, például ruha nélkül bújik ágyba Rómeóval. Miután Steinfeldet leszerződtették ezeket a pillanatokat a szkriptből “kiírták”.

Asghar Farhadi dirigálta a Nader és Simin – Egy elválás története drámát, az alkotás nem csak hazájában, hanem nemzetközileg is sok nézőt vonzott a mozikba, több fesztiválon éltették és még egy Oscart is bezsebelt. Az iráni vezetés meg úgy ahogy örülhet, hiszen Farhadi ezúttal nem otthon lát hozzá újabb filmjéhez. A rendező a francia fővárosban, Párizsban forgathatta le következő művét, amely a The Past címre hallgat. A francia nyelven készülő filmről kevés információ látott napvilágot, de annyi kiderült, hogy Farhadi egy iráni lány és egy észak-afrikai srác szerelmi történetet fogja elregélni.

Habár Five Good Years címre hallgat Bruce Reisman tervezete mégsem mondható el, hogy túl gyorsan haladna vele. 2009-ben jelentették be, hogy elkészül, de azóta sem sikerült hozzálátni. A sztori egy fiatal szénbányászról szól, mikor anyja beteg lesz beáll bokszolónak, hogy az így keresett pénzből támogatni tudja őt.

Paul Haggis írja és rendezi a Third Person forgatókönyvét, a dráma három párosra koncentrál, akik nem ismerik egymást és még csak nem is egy országban élnek. Az ő kapcsolatukat követhetjük nyomon, a történések Rómában, Párizsban és New Yorkban zajlanak. Kik lesznek a főbb szereplők? Liam Neeson, Mila Kunis, Casey Affleck, Kim Basinger, Olivia Wilde, Maria Bello, Adrien Brody.

George C. Wolfe éppen a You’re Not You drámán dolgozik, Hilary Swank,  Emmy Rossum, Julian McMahon, Marcia Gay Harden és Ali Larter állhatnak a kamerája előtt. Swank egy halálosan beteg nőt formálhat meg,  felvesz maga mellé egy önző lányt. Nem meglepő, hogy hamarosan jó barátság alakul ki köztük és mindkettejük életszemlélete megváltozik.

Paul Duddridge vetette papírra a Mother’s Day drámát és a rendezői teendőket is ellátta. A Skype témájú produkció Anyák napján játszódik és elviekben 10 történetszálat láthatunk, mindegyikben egy anya és lánya szerepel. Sharon Stone, Amanda Seyfried, Christina Ricci, Susan Sarandon, Laura Dern tartózkodik a fedélzeten.

John Sayles már az utómunkálatokat végzi a Go For Sisters drámáján, amely két gyerekkori jó barátról szól, akik nemkívánatos körülmények között futnak össze újra. Hector Elizond és Edward James Olmos állnak a középpontban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *