16

Eheti színészünk: Joseph Gordon-Levitt

Hölgyeim, csütörtökön érkezik a mozikba a Looper – A jövő gyilkosa Bruce Willis és Joseph Gordon-Levitt (a továbbiakban JGL) főszereplésével.

Mindkét pasiért érdemes beülni a moziba, és (újra) beléjük szeretni. A tovább után JGL-ről merengünk el kissé.

JGL gyerekszínészből vált először ünnepelt és díjazott indie-színésszé, majd mainstream A-listás színésszé.  Ez utóbbi talán még nehezebb, mint csak úgy a semmiből előtűnni és üstökösként ragyogni pár hónapot, esetleg évet. Tudjátok, mire gondolok. Számtalan gyerekszínész tűnik el a süllyesztőben a gyerekkoruk elvesztése, alkohol- és drogproblémák miatt. Csak nagyon keveseknek sikerül stabilan, józan ésszel, értékes-érdekes filmeket elvállalniuk, és így porondon maradniuk. JGL összehozta, hatéves kora óta képernyőn van, és mégis máig töretlen a karrierje, sőt. Christopher Nolan Eredet c filmje óta már nem csak a kis stúdiók is számíthatnak rá, ha egy bevállalós művész kell nekik, hanem a sztárgyár is érdekes szerepeket szán neki.

És valljuk be, nem csak, hogy tehetséges színész, hanem egész egyszerűen minden jól áll neki. Markáns, férfias arca a klasszikus színészeket, Hollywood aranykorát idézi, alkata viszont az átlagnál egy kicsit törékenyebb.

Ismertebb filmjei:

Tíz dolog, amit utálok benned (még gyerekként, Heath Ledgerrel), 500 nap nyár, Eredet, A sötét lovag – felemelkedés, G. I. Joe – A kobra árnyéka – szerintem ezeket mindenki ismeri. Annak, aki nem riad meg az amcsi indie- / művészfilmektől, azoknak a következő pontot ajánlom:

Amit érdemes pótolni, ha még nem láttad: 

A kulcsfigura egy nagyon jól sikerült heist film. A mindig izgalmas Matthew Goode-val, cuki, de fontos mellékszerepekben Isla Fischerrel és Jeff Daniels-szel. Egyedülálló atmoszférájú, nagyon szerethető film, azzal a csavarral, hogy JGL karaktere egy autóbalesetben megsérül és elveszti a rövid távú memóriáját. És ezzel együtt persze semmije sem marad, pedig azelőtt a gimi ünnepelt sportsztárja volt. JGL hajszálpontos alakítását csak ajánlani tudom (volt olyan jelenet, amit anno vagy ötvenszer visszatekertem). Trailere itt.

A titokzatos bőrben fiatalkorú, homoszexuális prostituáltat játszik, akinek a múltja valahogy összekapcsolódik egy olyan srácéval, aki megvan róla győződve, hogy elvitték gyerekkorában az UFO-k. Megdöbbentő, brutális és nyers dráma (az érzékenyeknek vigyázat vele!), de amellett, hogy egy dramaturgiai gyöngyszem, pszichológiailag is tökéletes. Trailere itt.

A Beépülve lassan csordogáló hangulatmozi, érdekes, újszerű, a kolléga tini film noir-nak titulálta. JGL Brandot alakítja, egy fura srácot a helyi suliból, aki nyomozásba kezd, mert a barátnője egy kétségbeesett telefonos segélyhívás után eltűnik. Trailere itt.

Trívia:

– Az Eredetben eredetileg James Franco játszotta volna Arthurt. JGL-nak szerencséje volt azzal a szereppel, mert úgy tűnik, hogy beugró volt a nagyobb költségvetésű mozikhoz.

– A producerek állítólag állandóan csesztetik, hogy szedjen már magára pár kiló(nyi izmo)t. Eddig ellenállt, de a Looper szerepéért, hogy jobban hasonlítson Willisre, megtette.

– Példaképének az olyan kaméleon-színészeket tartja, mint Daniel Day-Lewis vagy Peter Sellers. Szerinte az a legnagyobb dicséret egy színésznek, ha azt mondják neki: “Hé, ember, nem ismertelek fel!”. A Hesher kapcsán is ez izgatta: elvállalni egy olyan fickó karakterét, aki az 500 nap nyár Tomjának szöges ellentéte: független a nyugati ember mindenféle nyugtalanságától és stresszétől, egyszóval szabad minden értelemben.

– Számtalanszor nyilatkozta, hogy lételeme a színészkedés (gyerekkora függőségben tartja az a pillanat és rituálé, amikor a rendező a jelenetre készül és végül csapót mond), és nehéz mesterségnek is tartja, de imádja.

– 2004-ben alapította meg a hitRECord-ot, ami egy online produkciós vállalkozás, ami a tagok (filmkészítők, fotósok, írók, színészek, dalszövegírók, egyéb kreatívok és művészek) kreatív együttműködésén alapul. Mára több, mint 10 ezer tagja van.

– A producerkedést és (egyelőre rövidfilm-) rendezést is kipróbálta. 24 perces filmjét Carla Guginóval és Eric Stolz-cal itt nézhetitek meg. A 6 perces The Zeppelin zoo-t pedig itt.

ff.jpg
x
joseph_gordon_levitt__1_-200x200.jpg JGL-joseph-gordon-levitt-31585295-200-200.jpg jogo.jpg
Az eddigi legjobb képsorozatot Ellen von Unwert lőtte róla, itt megnézhetitek a többi darabot is.

Claudia Schiffer Ellen Von Unwerth 05_916lo.jpg   x  tumblr_m8mfxgwoYo1rtqo37o2_250.jpgtimthumb.jpgjgl_lrg.jpgx  23 évesen a Titokzatos bőr-ben prostituáltkéntmysterious_skin.jpgx  A Beépülve c. tini film noirban 2005-ben.
brick.jpg
x  2007-ben A kulcsfigurában amnéziája miatt bankrablásba keveredő fiatalként. (jobbra Matthew Goode) lookout.jpgx  2009-ben Az 500 nap nyárban (Zoey Deschanellel) hősszerelmes reklámszöveg-íróként.500days.jpgx  A Hesherben öntörvényű outsiderként.Hesher-joseph-gordon-levitt.jpgx  A 2010-es Eredetben Leonardo diCaprioval profi tolvajként.erede.jpgx2012-ben A sötét lovag – felemelkedésben gothami zsaruként.tdkr-john.jpgx

16 komment

  1. …de csak kattintsatok szépen a linkre, mert irtó szexi képek vannak ott. A kedvencem a vörös selyemmel szembekötős.

  2. A Brick / Beépülve c. filmben láttam először a srácot, már akkor látszott, hogy komoly köze van a színészethez. Az a film amúgy nagyon egyedi, a rendező valamit nagyon eltalált benne, ezért is várom a Loopert.

    Ejnye, a 50/50 meg szóba se került a cikkben, pedig JGL abban is jó volt. 🙂

  3. @doggfather: kerdezted, h ferfias arca van-e, erre irtam, h messze van a babaarctol -> tehat igen. Nagyon fotogen, remek szexistenes muveszfotokat lehet rola loni, szerintem igencsak karakteres az arca.

  4. @doggfather: igaz, tenyleg sokkal fiatalabbat mutat, mint a kora.

    ami meg Levitt illeti tenyleg eddig kolyok kepe volt, de most mintha kezdett volna ferfiasodni. mintha..:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *