17

Box Office: A Marvelnek továbbra is megy a szekér

Észak-amerikai box office:

Új bemutatók

A nyár folyamán négy képregényfilm került a mozikba, három Marvel termék alapján készült, egy pedig a DC-hez tartozik. Az X-Men csapat megszületése csalódást keltő eredményt produkált, a 160 milliós film 55 millió dolláros nyitó hétvégét tudhatott maga mögött, majd 143 millióig jutott, Thor 65 milliót szakított három nap alatt és úgy tűnik, hogy 180 milliónál hagyja el a mozikat (a Vasember képes volt átsuhanni a 300-as vonalon), míg a Zöld Lámpás csúnyán elbukott, hiába kezdett 53 millióval elég gyorsan elvérzett.

Amerika Kapitány a Marvel harmadik saját finanszírozásában elkészült produkció 65,8 millió dollárral sikerült nyitni, amely a Thor filmmel majdnem megegyező eredmény. E szerint vasemberi magasságokba nem fog jutni a Kapitány, de a 180 millióra jók az esélyei.

Néhány hónappal ezelőtt láthattuk Ashton Kutcher és Natalie Portman szexorientált kapcsolatát, Justin Timberlake és Mila Kunis hasonló alkotással jelentkezett és gyakorlatilag ugyanazokat a számokat produkálta, mint a Csak szexre kellesz, csak egy millióval termelt kevesebbet, mint Ivan Reitman filmje. Szóval a közönség nem érte be egy alkotással, ugyanúgy kíváncsi volt még egyre, úgy látszik idén nyáron nagy mennek a vígjátékok (csak Hanks okozott csalódást). Will Gluck tovább menetel előre, a Pomponsrácok után kritikai és közönségsikert aratott a Könnyű nöcskével, most pedig ezzel a művel teljesít elvárható módon. Az imdb-n 5,9-es az átlaga, szóval annyira nem sikerült valami fényesen, a Rotten Tomatoes-on 70 %-on áll, a kritikusok körében viszont helytállt.

Régebben bemutatott filmek: Az utolsó Harry Potter film a kezdő rekordbevétel után hamar leszállóágba került, 71,6 %-kal gyűjtött kevesebbet, mint egy hete. 274 milliónál torpant meg a produkció, a 300 millió könnyedén meglesz és a franchise legtöbbet termelő darabjává válik, de ha továbbra is maradnak az erős csökkenések, akkor nagyobb magasságokba (350+) nem juthat. Pedig az elején úgy látszott, hogy könnyedén le fogja hagyni a Transformers 3-at, ami eddig 325 milliót tudhat magáénak. 11,7 millió dollárt tett hozzá a Förtelmes főnökök eddigi bevételéhez, hamarosan a 100 milliós vonalat is beveszi. Idén a Verdák 2 hozta a legtöbbet Amerikában az animációs filmek közül, a Pixar öröme mégsem lehet felhőtlen, hiszen az első rész eredményét nem fogja tudni hozni és gyakorlatilag az első hazai buktával néznek szembe, hiszen 200 millióra rúgott a költségvetés. Felezett múlt heti bevételén a Rossz tanár, még 5,7 millió kell ahhoz, hogy átlépdeljen a 100 millión, elég izzadságos lesz a menet. Micimackó tartja magát, ha minden jól megy összejöhet a 30 millió is, ami láttán a Disney talán csinál még újabb részeket.

A hétvégi box office lista első 10 helyezettje, az adatok millió dollárban értendőek, a változás %-ban pedig az előző hétvégéhez képest változást mutatja.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

Info

Amerika Kapitány

65,82

65,82

140

Szink előzetes, képek, jelenetek

Harry Potter 7/2

48,06

274,18

-71,6

250

Iromány

Barátság extrákkal.

18,5

18,5

30

Előzetes

Transformers 3

12

325,78

-43,7

195

Iromány, klip, featurette

Förtelmes főnökök

11,72

82,4

-34,1

68

 Előzetes, karakter poszterek

A gondozoo

8,7

59,2

-29,4

80

 jelenetek , előzetes

Verdák 2

5,72

176,66

-31,9

200

Szink előzetes, viral video, karakter videók

Micimackó

5,14

17,57

-34,6

30

 Előzetes , betétdal

Rossz tanár

2,6

94,35

– 49.5

30

Előzetes

Midnight in Paris

1,89

44,87

+1,2

30

Előzetes

 

17 komment

 1. Az miért van, hogy bármennyit hoz egy film nemzetközi szinten, ha amerikában nem hozza a szintet, akkor el van könyvelve bukásnak? Ezt komolyan érdekel, hogy mi ennek a háttere, mert pénzügyi szempontból tök hülyeségnek tűnik. Köszönöm a választ.

 2. @Jester: Ha jól tudom Amerikában 55% megy/vagy nem megy -nemtom- vissza a bevételből, külföldről meg asszem mégkevesebb. De ebben nem vagyok biztos, viszont ez eléggé megmagyarázná, h miért könyvelik el buktaként a filmeket.

 3. Azért arra is kell gondolni a Marvel esetében, hogy bár a filmjei nem tarolnak, a képregényekre biztosan megugrik a kereslet. A film mintegy kvázi méregdrága reklámkampány a füzetekhez. És ne feledjük el, hogy mennyi műanyag vackot is eladnak, játékokat, bögréket, pólókat, iskolatáskát és tolltartót, stb.stb.

 4. @doggfather: Hosszú távú befektetés. Az új olvasókra gyúrnak, akik szintén 10-15 évig előfizetők lesznek. Meg persze a régiekre, hiszen rebootolták már az összes címet. Ezeket újra el kell adni.

 5. Az én véleményem szerint, a külföldön sikeres, de az USA-ban szolidabb sikert elérő filmeket, csak az ujságírok hülyesége és hozzá nem értése szokta bukásként elkönyvelni. A filmgyártónak édesmindegy honnan ömlik a pénz, ha ömlik. Ezernyi példát lehetne hozni, amikor az ujságírók “szakértőként” buktaként értékelnek filmeket, a stúdió meg valszeg a segét veri a földhöz örömében…
  Viszont lassan én a DC helyében komolyan elgondolkodnék azon, hogy megszabaduljak a WB-től, mert amit a képregényes adaptációkkal művel, az egy katasztrófa.
  A WB eddig 20 DC-s képregényfilmet csinált, és ebből mindössze 7-8 lett anyagilag is sikeres. A Marvelnél majdnem kétszeres a sikerességi ráta…

 6. @Jester: Régebben úgy volt,hogy Amerikában bemutattak egy filmet,mert ugyebár ott gyártották, és Európába később ért el.Ha Amerikában nagyon megbukik a film,akkor gyakran be sem mutatják sok Európai országban,így igazából az elsődleges bevételi forrás Amerika.Bár manapság Európa többet szeret költeni filmekre,régebben nem így volt.

 7. @Jester: Általában úgy van, ha egy film Amerikában hozza a büdzsé szintjét, akkor azt nem emlegeti senki buktaként.
  Manapság meg ugye még ott vannak a DVD meg tévéjogok is. (pl. A királyság 70 millióból készült, hozott 47-et Amerikában, a DVD kölcsönzésekből mégis befolyt 77 millió dolcsi.)
  Vannak, amelyek csak DVD-n lesznek sikeresek, pl. A szállító első része 25 milliót hozott, de DVD-n olyan sikere volt, hogy jött a folytatás. (Az első rész összbevétele 43 millió volt, a harmadiké meg már 109).
  A büdzsé mögött azért ott van a marketing is, ami sokszor iszonyat sok. Az utolsó léghajlítóra 130 milliót költöttek még így, de a Zöld Lámpásra is elment még 100 milla (ami így ugye 300-ba került, mert 200 milla volt a büdzsé, 100 a marketing). Egyes filmeknél meg jól lehet reklámozni. A Transformers esetében mennyit fizethettek az autógyártók, csak azért, hogy az ő kocsijuk dübörögjön, vagy pl. James Bond filmek, autó, óra, öltöny, stb…
  Ha jól csinálják akkor a büdzsé fele összejön máshonnan.

 8. @little2: ezen én is gondolkoztam hogy a marvel az utóbbi években eszméletlenül leveri a DC-t. Ott csak a batman megy pedig ott is vannak jó képregények sztem.
  Egy superman filmen is szenvednek éveken keresztül pedig mi látvány filmet lehetne csinálni abbol hogy supeman szét zúz pár várost 😀 Adják oda bay-nek!!!!! 😀

 9. Na, megnéztem az Amerika Kapitányt. A tudós valami francia akcentussal beszélhet, mert alig értettem, mit mond. Evans végre úgy csinál, mintha színész lenne. A történet nem papírvékony, de Hugo Weaving karaktere már majdnem. Tommy Lee Jones rutinból nyomja a figurát, a csak nagy bociszemekkel néz. Inkább nem spoilerezek.

  5-ös skálán 4, 10-es skálán mondjuk 75. Ez tényleg tipikus képregényfilm, ezért így is kell kezelni. Ahhoz képest egész jó, mondom, de egy Vasemberhez képest még mindig langyos. Kíváncsi leszek a Ti véleményetekre.

  Amúgy Howard Stark jól eltalált karakter lett. Tényleg elhiszem, hogy a fiából olyan félőrült feltaláló playboy lesz, mint Tony.

 10. a mennyit hoz amerikában egy egy nagyobb film.
  a könyvelésben is lehetnek mahinációk, egy nulla lemarad, egy tizedes vessző elcsúszik és a stúdió már nyavalyog is hogy mekkora bukta a filmje.

  és közben a bukott suskát szépen elteszik a zsebbe.

 11. a WB-nél a fejesek szerintem csak beszariak. nem mernek nagy pénzt kiadni a szuperhősökre, és állandóan belepofáznak a forgatókönyvbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *