18

Légió (Legion, 2009)

 

Itt a világvége!! Igen, ismét eljött, ezúttal nem Roland Emmerich tolmácsolásában vár pusztulás a Földre és az emberekre, nem is Michael Bay robbantja fel vidáman piciny bolygónkat. Nem jön se egy méretes szikladarab az űrből, nem robbannak több megatonnás atombombák Nem, ezúttal az Úr veszíti el az emberiségbe vetett hitét. Néhány ezer évvel ezelőtt özönvíz volt a megoldás, de most arkangyalok légióit küldi.

A sivatag szélén található a Paradise Lost (milyen találó név) nevű étkezde, ahol annyi a vendég, mint a kiszolgáló személyzet. Egy házaspár lányukkal együtt türelmetlenül várja, hogy lerobbant kocsijukat végre megbütyköljék, a terhes pincérnő rá se bagózik (illetve de), hogy hamarosan fia születik, beesik még erre az isten háta mögötti helyre egy gondterhelt néger fickó is. Bob Hanson (Dennis Quiad) , a hely tulaja fáradhatatlanul püföli a tévéjét, örülne, ha végre bejönne egy adó, pedig ha tudná, hogy ajtaja előtt nagyobb műsort biztos nem fog találni. Befut egy öreg néne, aki először az általa rendelt, nem túl étvágygerjesztő hús után az egyik vendéget kóstolja meg, majd Pókembernek képzeli magát és falra mászik. A nagy adrenalinsokk végére befut Mihály (a bukott) arkangyal is két zsáknyi, frissen zsákmányolt fegyverrel, majd miután szépen lelődözték az arra tévedő pár tucatnyi antipatikus egyént az is kiderül, hogy a pincérnő kezében, illetve méhében van az emberiség túlélésének a kulcsa.

Ez van, ha egy a filmszakma más területén munkálkodó személy úgy gondolja, hogy ő bizony képes normális, szórakoztató filmet összetákolni. Csak hogy mondjak néhány példát: Stefen Fangmeier effektesként éldegélt, míg bele nem csüccsent az Eragon rendezői székébe, ennek végeredménye az lett, hogy a Fox stúdió a fiók mélyére száműzte azon gondolatait, hogy ebből egy szép franchise lesz. John Bruno a Lépéskényszer sci-fi akciót dirigálta, majd ő is szépen visszatért a kaptafához, az effektek mellé. Scott Stewart is ebből az irányból érkezett, ráadásul a forgatókönyvhöz is köze volt. Érdekes, hogy eddigi munkájukat jól végezték ezek az emberek, de ha már egy egész filmmel kellene boldogulniuk az már nehezen megy, de látvány terén azért legalább van mit értékelni (itt pedig még azt se).

A Légió akció fantasy lenne, de egyikből sem kapjuk meg a megfelelő adagot. Akció? Szépen ellövöldözgetnek a vendéglátó egység tetején, talpuk alatt gyűlik a sok lőszer, de ez nem néz ki se jól, se szépen. Mihály megérkeztekor mindenki magához öleli azt a fegyver, amit az ex-arkangyal a kezébe nyom, majd pár perc múltán kérés és kérdés nélkül lövik szét az első hullámban megérkező embereket. Csak utána teszik fel a kérdést, hogy ezt most miért is kellett, meg különben is valaki adjon már a jó Mihály már egy nyomorult magyarázatot. Érdekes megközelítés, először tömegmészárlás, majd jön az indoklás. Minden ideges ember lepuffant bárkit, ha fegyver adnak a kezébe és azt mondják neki: Lőjj? Itt így megy. Fantasy? Oké, a Mindenható le akarja pusztítani a babát, de hol vannak a szárnyas arkangyalok? Százával érkeznek az adott koordinátákra az „emberek”, akik úgy néznek ki, mint akiket most szállt meg Smith ügynök (Mátrix). A végén végre betoppan a golyóálló szárnyú, többfunkciós buzogánnyal rendelkező Gábriel, hogy eddig hol kódorgott nem tudni, de színre lépésével tudjuk, nincs már sok hátra a filmből.

Paul Bettany biztosan unhatta, hogy játszania kell, ezért pont kapóra jöhetett számára a merev arcú Mihály szerepe. Nem kellett mást csinálnia, csak acélkeményen előrebámulni, meg lövöldözni.Úgy tűnik fekszik neki ez a meló, mert Stewart következő alkotásában is benne lesz, a Priestben egy harcos-papot fog megformálni. Quiad is hozza a szokásosat, de legalább az utolsó poén a nevéhez köthető, a többiekre kár szót pazarolni, ámen.

Egy ideig hittem benne, hittem, hogy idővel majd jobb lesz, ám hiába vártam nem javult a helyzet. A film olyan semmilyen, sok a fölös, unalmas, lényegtelen duma és nincs ütős akciójelenet sem. A szereplők közül mindenkinek jut pár perc, elcsevegnek, az ember pedig összeteszi a két kezét, hogy csak ne adnák elő ilyen unalmasan magukat. A Légió elcseszett egy film, 20 %-nál többet nem ér.

imdb: 5,4

rottentomatoes: 17 %

Büdzsé: 26 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 38,4 millió dollár

Eddigi összbevétel: 48,2 millió dollár

 

18 komment

  1. Ezek után nem tudom, hogy megnézzem-e! Mondjuk általában kellemesen szoktam csalódni azokban a filmekben, amikről negatívan nyilatkoznak!

    Az Eragon nekem tetszett, sajnálom, hogy nem folytatják!!

  2. nekem se tetszett, pedig Bettany miatt képes voltam végigszenvedni belőle vagy fél órát, de tovább nem bírtam, mert tényleg nagyon szar

  3. “Ez van, ha egy a filmszakma más területén munkálkodó szemáéy úgy gondolja, hogy ő bizony képes normális, szórakoztató filmet összetákolni.” Jó meglátás. A kedvenceim ez ügyben a német gyártású akciókrimisorozatok, a Cobra és társaik. Azokat például a nagyszámú és igen jól képzett német kaszkadőrök gyártatják, hogy legyen elég munkájuk. meg is látszik rajtuk, bár a Cobra 11 pl lassan már annyira szar, mint a Barátok közt, és láss csodát, éppen ettől válik nézhetővé (egyszer-egyszer:).

  4. @efes: De még lehetne mondjuk említeni Mic Rodgerst is, aki kaszkadőrként ténykedett, majd megcsinálta a Tökéletes katona kettőt, többet nem is rendezett filmet:) De mondjuk az AvP:R rendezői, a Strause tesók meg mégis filmezhetnek.

  5. Én azért egyszer majd megnézem.

    @Rolee83: Szerintem az Eragon akkor lett volna jó, ha nem 90 percbe próbálják “beletömöríteni” a történetet, akkor egész jó kis film lehetett volna belőle. Egynek így is elment.

  6. @koimbra: A “Tökéletes Katona 2” után nem csodálom, hogy Mic Rodgers nem próbálkozott többet rendezéssel.

    AZ AVP:R szerintem már jobban megosztja az emberket, ott több embertől hallottam, hogy tetszett neki.

    @efes: A “Cobra 11”-ből néha egy-egy részt megnézek. Egész jól elnevetgélek rajta. 🙂

  7. Jó kis kritika volt, egyet értek veled ember :). Vártam ezt a filmet de miután megnéztem, csodálkozva tettem fel magamnak a kérdést, hogy 2010-ben mit keres egy ilyen béna film a moziban??

  8. Szerintem ennyire nem volt szörnyű. Olyan egyszernézhetős film, de számomra kellemes kikapcsolódást nyújtott. Volt benne pár látványos jelenet is, bár rengeteg volt benne az üresjárat. Persze Bettany ennél sokkal többre is képes, dehát ez van. Az én szememben teljesen ugyanolyan, mint a többi akciómozi.

  9. Szerintem szar egy film ez, pedig én imádom az ilyen történeteket. Viszont, aki ugyanezt a történetet akarja látni hosszabban, igényesebben, viccesebben, az nézze a Supernatural sorozatot, ami sokkal, sokkal jobb ennél!

  10. született ebben a témában egy nagyon remek film, ez: http://www.imdb.com/title/tt0114194/

    igazi B-klasszikus, és Walken feledhetetlen benne a bukott Gábriel arkangyal szerepében.

    én igazi, ezerszer másolt, szemcsés VHS-en láttam még a videokorszakban, de nagyon sokszor 😀

  11. mar az elejen megmondtam, h 1 rakas szar az egesz 😀 EEEEEN MEGMONDTAM! (ahogyan a bolond varazslo a gyaloggaloppban :D:D). szoval csak igy utoljara meg1x leirom, h olyan tortenetben, amelyben isten 1 sereg arkangyalt kuld elvileg azert h elpusztitsa a foldet, mar alapbol kurvarossz, mert ha isten ugy akarja, (mert elvileg telleg mindehato), akkor fingik egyet es volt ember, nincs ember. ezt a filmet csak ugy lehetett volna megmenteni, ha kb dragonball v final fantasy szintu angyal vs angyal csatakat latunk, de ahogy elolvastam a postot, latom h meg ennyi sincs benne. nem fogom megnezni, koszi 🙂

  12. Nyugodtam ajánlom ezt a filmet megnézésre annak, akinek az ég adta világon semmi dolga nincs. De mielőtt betenné, gondolja már át még1xr, hogy biztos semmit sem kell tennem.
    Nem volt jó, és akkor még rendes vagyok vele. Ennél a fimnél bármi jobb!

  13. Hát már hogy lehetne ezt komolyan venni? Isten minek szórakozna megszállt emberekkel, ha meg akar semmisíteni valakit vagy valamit? Hát vicc.
    Szerencsénkre a filmnek azonban pont ez a célja. Viccel, mindennel és mindenkivel. A fagyiskocsis jelenet után azért nagyon kell erőlködni, hogy ezt ne vegyük észre. Ironikus-parodisztikus szeletelés ez, nem is értem, hogy ez neked hogy nem tetszett koimbra. Az akciók is simán vállalhatóak, sőt. Én remekül szórakoztam rajta, igazi bűnös élvezet, B film a javából 🙂

  14. @VVega: Nem vicces filmnek készült:) Nem is paródia, az hogy te annak vetted csak neked jó, mert végigröhögted:)
    Az akciórészek pedig nagy nullák voltak…szerintem:)

  15. A készítők nem járhattak hittanra, fingjuk sem volt a hitről, csak olyan jó ötletnek tűnt nekik ez az arkangyalos téma. És összehányták sok baromsággal a vásznat.

    @VVega: Ne állítsd már be a filmet paródiának, mert nem az, távol áll tőle.

  16. @madárijesztő: Azt viszont jól mondta, hogy B-kategóriás film. Ennyi a baj a Legion-nal, hogy sokan egy normális filmet vártok, viszont nem ez az. Ez az a típus, amit a TV2 és társai szokott nyomatni nagy premierként 🙂

  17. Film után tele voltam kérdéssel: Nem értettem hogy miért pont ez a csecsemő? Volt valami szent felmenője vagy nem akadt más terhes nő a földön? Miért akarják az angyalok a gyereket leölni? Hősünk minek dobta le a gloriát ha 1 suhintással úgyis elintéz mindenkit? Miért nem repült ki a bébi a szélvédőn amikor felborult az autó?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *