12

Warhammer 40.000 mozifilm

Nem ismerem a Warhammer univerzumot, a könyvtárból kihoztam ugyan az Űrgárdisát, de talán ha 30 oldalt olvastam el, nem fogott meg igazán a könyv. Ám rengetegen rajongót tudhat maga mögött ez a világ és a mozifilm szekere is beindult

Rendezőnek a kezdő Martyn Pick-et kérték fel, míg a forgatókönyvet Dan Abnett írhatja, aki eddig 25 Warhammer regényt tett már le az asztalra, a Marvelnek és a DC-nek is dolgozott már. A rajongók egy látványos csatákkal tarkított sci-fi akciót várnak szerintem tőlük, az író személyével nincs gond, a rendező hallatán talán pár embernek lesz majd kifogása.

A Warhammer 40 000 játékvilágát legkönnyebben gótikus sci-fi-fantasy univerzumként jellemezhetjük, a jelentől hozzávetőlegesen 38 991 évvel egy elképzel jövőbe, a 41. évezredbe helyezve. A technológia egyes embereknek lehetővé teszi hogy száz évnél jóval tovább éljenek, néhánynak akár évezredekig, habár a meghosszabbodott élet ára rendszerint valamiféle összeolvadás gépekkel, ami által sokat veszítenek “emberi” mivoltukból. Az egyik központi és legnépszerűbb eleme a Warhammer 40 000-nek az űrgárdisták (Space Marines) akik anakronisztikus keveréke a genetikailag felerősített hatalmas tűzerejű szuperkatonáknak és a fanatikus, az Istencsászárhoz tántoríthatatlanul hűséges keresztes lovagoknak. Ezek a harcosok az elit védői az emberiség birodalmának, egy antiutópisztikus, az egész galaxis átszelő birodalomnak. A Birodalmat általában a megszámlálhatatlan jelzőkkel írják le – míg az űrgárdisták egy rendkívül ütőképes, de kis számú különleges haderő, a birodalom haderejének jelentős részét a több száz milliárd normál katonát tartalmazó Birodalmi Őrség/Birodalmi Gárda (Imperial Guard – elnevezésük fordításokban különbözik) teszi ki a végnélküli háborúkban. A wikipedián többet olvashatsz erről az univerzumról.

12 komment

 1. A Warhammer 40k alapjául Ian Watson néhány regénye szolgál. Igazság szerint az összes többi író az ő írói teljesítményét próbálja utánozni a témában. A probléma, szerintem, hogy azt utána jövők csupán brutalitásban, és megalomániában próbálták másolni Watson művét.

  Watson művei azért voltak olyan különlegesek, mivel mindazok a jelzől, melyek az utána következők a könyvek középpontjába emeltek, számára csak körítés volt. Az igazán zseniális a műveiben, hogy az olvasó szinte maga is alámerül a kilátástalan őrületbe. Az őrület ugyanis a központi témája a műveinek: hol húzódik a határ, és milyen küzdeni az őrület ellen.

  Kívülről persze úgy tűnik, hogy nem több az egész izmos katonák, szörnyek, és gépek csatáinál, de Watson regényeinek mondanivalója kb. annyira van jelen az őt követő művekben (és a játékban), mint a CocaColában az ősi indiánok kokacserje iránti törődése.

  Attól félek, a film sem lesz több, holott a karaktereinek mélysége, és tébolya bőven felülmúlja akár még a Dark Knight Jokerének teljesítményét is.

 2. 1: Hál’ Istennek nem Uwe Boll renezi 😀
  2: Ha elsz*rják nekem ezt a remek lehetőséget és vmi undorító -1/10 imdb rate-es filmet csinálnak belőle, akkor jobb ha nem kerülnek a közelembe!
  3. Remélem jól sikerül és többen is megismerik majd a Warhammer 40000 univerzumát!

  “A tudás hatalom, őrizd hát gondosan!”

 3. @KMdani: Nem tudom olvastál e Dan Abnett-t. Eddig magyarul 5 műve is megjelent. Szerintem a Birodalmi Gárdáról, konkrétan a Tanithi Első és Egyetlenről kiváló regényeket ír. Nem nagyon tudnék mást mondani aki erre a feladatra megbízható lenne.

 4. Nem ismerem a storyt, de engem az ilyen mindig felcsigáz, mert a sci-fiket például eléggé bírom :))
  Szorítok egy jó filmért.

 5. @KMdani:
  “A Warhammer 40k alapjául Ian Watson néhány regénye szolgál. “

  Ööö… nem. A Games Workshop megbízásából írta a regényeit a már létező WH 40k univerzumhoz. A regényei gyűjteményes kiadásának előszavában le is írja, hogy kb. a pénzért kezdett neki, és eleinte a warhammer fantasy-hez akart volna írni, csak ott már betelt a létszám…

  Persze azt is megjegyzi, hogy életműve egyik legjobb darabjának tartja a WH regényeit, de ez a tényen nem változtat: eredendően nem az ő művén alapul a frencsájz.

  Ahogy azon sem, hogy a 40k a kül. fantasy termékek piacának meghatározó jelensége, és máglyán kell megégetni az eretnekeket, akik rossz filmet készítenek belőle. 😉

 6. Purge the heretic, kill the mutant, és a többi 😀 AZ Ian Wantson összest a mai napig nem bántam meg, hogy megvettem. Azigazi zamata akkor jön elő amikor egyben olvassa az ember.. Érdekes Dark Sci-Fi (Ha mág van dark fantasy akkor ennyi a minimum amit elmodhatok róla)

  A filmhez annyit, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy eltosszák.. Megkapja valamilow level puritán aki csinálbelőle egy hentelős doom-utánzatot,és kiadják DVD-n..

  Bár ne lenne igazam..

 7. Nem ismerem az univerzumot, és feleslegesen pesszimista sem akarok lenni, de a nagyon komoly rajongók min fanyalogva fogják fogadni bármilyen is lesz a film, mert a mozi nyilván épít rájuk, de alapvetően a szélesebb, Wh szűz nézőket is megakarja majd szólítani, ami csak egyszerűsítéssel, átdolgozással valósítható meg.

  Ettől eltekintve én is örülnék, ha igényes játékfeldolgozások öntenék el a vásznat. Lesz Warcraft film, lesz ez, ki tudja mi indult el.

 8. Tessék végigolvasni az Űrgárdistát. Nem könnyű olvasmány, de megéri. Watson kökeményen és fantáziadúsan ábrázolja a W40k brutális, sötét világát.

  “Wh szűz nézőket is megakarja majd szólítani, ami csak egyszerűsítéssel, átdolgozással valósítható meg”

  Tévedés. A Warhammer 40.000 pont attól hatásos, hogy nem kompromisszumokkal szólítja meg az új olvasókat/nézőket, hanem letarolja őket a kegyetlenségével.

  Mondjuk, 90%, hogy elszúrják a filmet. Ebből nem lehet pg-13-as mozit csinálni. Ehhez egy erős kezű, az alapanyaghoz hű stáb kell. A kezdő rendező nem túl biztató. Abnett szerepvállalása viszont jó hír, de Watson lenne az igazi.

 9. Ha nem fog legalább annyi szakértő dolgozni rajta mint a Gyűrűk Urán, feljelentem hálivúdot. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *