2

Heti néznivaló

6 új film érkezett ma a magyar mozikba, lesz vígjáték, dokumentumfilm, misztikus történet és Robert Zemeckis ismét teszteli, mennyire bírjuk a motion-capture  technikát.

0cc

Karácsonyi ének (A Christmas Carol): Charles Dickens klasszikusából Robert Zemeckis készített feldolgozást. Ebenezer Scrooge zsémbes, kapzsi vénember, aki mindig azon van, hogy másoknak bosszúságot okozzon. Azonban meglátogatja három szellem is, hogy bemutassák az öregúrnak jelenét, múltját és jövőjét, amiből okulva aztán megváltozik a viselkedése. Jim Carrey a főhősnek és a 3 kísértetnek is hangját kölcsönözte. Egy nappal hamarabb láthatjuk, mint Amerikában. 56 százalék az árnya a Rotten Tomatoes oldalán. A Hollywood & Fine kritikusa örült, hogy ebben a feldolgozásban Scrooge állt a középpontban, de leginkább Jim Carreynek köszönhető, hogy élvezhető a produkció. Filmlink pedig azt írja, hogy a rémálomszerű képek és a kísértetes téma talán sok lesz a gyerekeknek, de a vizuális effektek láttán eldobod az agyad.


The Brothers Bloom – Szélhálmos fivérek (The Brothers Bloom)
: Rian Johnson (Brick) szélhámosfilmje kicsit megkésve érkezett hozzánk, májusban már több helyen is bemutatásra került, de legalább annak is örülhetünk, hogy egyáltalán végre elérkezett. A történetben egy árva testévpár fiatalkorukban rájönnek arra, hogy milyen könnyen lehet átverni az embereket, ezáltal pedig igen sok pénz állhat a házhoz. Felnővén már profi módon űzik a szakmát, legújabb célpontjuk pedig a kőgazdag Penelope. A főbb szerepekben Adrien Brody, Mark Ruffalo, Kikuchi Rinko és Rachel Weisz látható. Az imdb-n 7,2-en áll, a Rotten Tomatoes-on pedig 62 %-os. Colin Covert azt írja, hogy a főhősöknek nulla tehetsége van a komédiázásához, ami miatt mégis viccesek, az attól van, hogy mindig valamilyen szarkasztikus kalapot viselnek. A Movie Retriever kritikusa szerint csodálatos, alapos, szépen fényképezett, jól eladott átverős mozi, Brandon Fibbs pedig azt mondta, hogy a film bebizonyítja, hogy a Brick esetében Johnsonnak nem csak mázlija volt, hogy ilyet tudott összehozni. A Szélhámos fivéreket nagy élvezet volt nézni.

A legbátrabb város: 2008-as magyar dokumentumfilm. A Heti Válaszban így írtak róla: A most bemutatott A legbátrabb város című film izgalmas történetet mesél el: kilencven évvel ezelőtt a balassagyarmati polgárság fegyverrel űzte ki megszálló cseh csapatokat… A legbátrabb város igényes és fontos film: az országgyűlés által 2005-ben külön törvényben megörökített balassagyarmati helytállás azt bizonyítja, hogy még akkor sincsen veszve minden, amikor minden összeomlik.

Páros mellékhatás (Couples Retreat): Négy páros érkezik egy trópusi szigetre, hogy helyrehozzák házasságukat és jól érezzék magukat a helyen. Vince Vaughn, Jon Favreau, Kristen Bell, Faizon Love, Jean Reno, Kristin Davis, Malin Akerman főszereplésével készült a produkció, amelyet Peter Billingsley rendezett, aki eddig csak színészként tevékenykedett. Az imdb-n 5,6-en áll és a kritikák átlaga pedig 11 %. Az Empire-ban azt írják róla, hogy ebben a romantikus vígjátékban kevés a romantika, a poénok pedig még ennél is kevesebbek. A Sly Fox kritikusa pedig azt írja, hogy csak tudni kell kikapcsolni az agyat, így élvezetes romantikus bolondozást láthatunk. A Quad City Times szerint ízléstelen és unalmas, ugyanolyan humortalan, mint a Nászfrász. Többen is írják, hogy az alkotás olyan, mintha a sztárok csak elugrottak volna vakációzni egy trópusi szigetre és közben készítettek egy filmet.

Szobafogság (Pinprick): Charlotte gimis csaj, egy 30 éves fickó él a szekrényében, akivel flörtölgetnek, majd később a férfi az anyjára hajt rá. A kultúra.hu így vélekedik a filmről: Nem elég feszültségteli, nincs benne elég fordulat, túl kevés az információnk ahhoz, hogy kombináljunk, és prózaian szólva, nem riogatnak bennünket eleget. Rachel Blake és Laura Greenwood nagyon jól játsszák szerepüket, viszonyuk pont olyan viharos, mint lennie kell, Nagy Ervin meggyőző férfierővel uralja a nők érzékeit a házban, bár kaphatott volna több lehetőséget arra is, hogy fenyegető legyen. Rátóti Zoltán szerepe kevésbé hálás, csupán a film legvégén derül ki valódi jelentősége a történetben – de ezt megint nem lenne ildomos lelőni. Daniel Young filmje mindenesetre sokkal izgalmasabbnak néz ki eleinte, mint amilyen, és ez a lehetőséget tekintve nagy kár.

1 (One Human Minute): Pater Sparrow filmje alapjául Stanislaw Lem Az emberiség egy perce novellája szolgált. A történetben egy könyvesboltan az összes könyv átváltozik egy olyan könyvvé, amely bemutatja, hogy mi történik az emberiséggel egy perc alatt. Megjelenik a paranormális ügyekkel foglalkozó ügyosztály sztárnyomozója, Phil Pitch (Mucsi Zoltán) és vizsgálódni kezd vizsgálódni kezd. Pitch szeretne reális magyarázatot találni az esetre. „Az 1 nem sci-fi, sokkal inkább a paranormal crime zsánerébe tartozó fikciós nagyjátékfilm. Pater Sparrow alkotása az izgalmas történet, a kiválóan kidolgozott filmvilág, a lenyűgöző vizualitás és a nagyszerű alakítások ellenére is félig beteljesített ígéret marad.” – írja a filmről a Revizor.

2 komment

  1. A Karácsonyi ének kizárólag 3D-s kópiákon érkezik hozzánk, bár engem semmilyen formában nem érint. Az 1-et negyon várom, hogy elérje a helyi non-profit mozit, illetve a Szobafogságot már műsorra tűzték, így még e hónapban azt is láthatom:)

  2. A Karacsonyi Enek felelmetesnek tunik, es nem jo ertelemben. Engem egyaltalan nem gyozott meg a 3D es kifejezetten irrital, hogy nem vetitik ezeket a filmeket 2D-ben, rakenyszeritve mindenkit, hogy masfelszer annyit fizessen a mzijegyert.

    A Brothers Bloom elso felenagyon tetszett, a masodik fele szerintem teljesen elvesztette a fonalat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *