11

Waterworld – Vízivilág (Waterworld, 1995)

A posztapokaliptikus jövőben járunk. Nem volt atomháború, nem csapódott be meteor, járványok sem ütötték fel fejüket, egyszerűen csak elolvadtak a sarki jégsapkák, aminek következében a szárazföldet elárasztotta a víz, az emberek maradéka pedig kis vízi járműveken tengeti tovább életét. Akad néhány kolónia, ezek összeeszkábált kis bázisokon ringatóznak. Nagy értéke van a növényeknek, a humusznak, a friss víznek.

Hogy a szereplők ne csak tengjenek-lengenek egy legendát is pakoltak a filmbe, e szerint a szárazföld létezik, az ehhez vezető út pedig egy gyerek hátára van tetoválva. Hőseink ezt a nyomot követik, őket pedig a kor kalózai, a Füstölők üldözik nagy hévvel.

A Waterworld a legdrágább filmnek számított bemutatásakor, 180 millió dollárt (plusz a marketing) tapsoltak el a készítők. A stúdió nem ujjongott örömében, mivel iszonyatos összeget emésztett fel a produkció, amit jelentősen növelt, hogy néhány vihar tönkrevágta a díszleteket, a stáb néhány tagja teneribeteg lett, emellett pedig a két Kevin között napi szinten folytak a veszekedések. Kevin Reynolds és Kevin Costner korábban már dolgozott együtt egy Robin Hood filmen, ami sikeres lett, a vizes alkotás azonban mindenki számára megterhelőnek bizonyult. Reyndols idegösszeomlást kapott, állítólag ki is tették a szűrét, majd Costner fejezte be helyette a forgatást, de mégis Reynolds neve szerepel csak egyedüli rendezőként a stáblistán. Emellett az ő verziója 3 órás lett volna, amit jócskán megcsonkítottak, a rajongók nagy nyösztetésére adott ki egy hosszabb verziót a stúdió DVD-n, de még ez sem tartalmazta a kihagyott jelenetek többségét.

Kevin Costner alakítja a mogorva, borostás mutáns Tengerészt, Szakácsi Sándor hangja csak dob a figurán. Kicsit merev, kicsit dacos és ingerlékeny, talán még hasznára is vált az alakításnak a film készítésekor bekövetkező sok baj. Ebben a jövőben úgy látszik kihaltak a jó csajok, Jeanne Tripplehorn az egyedüli valamire való nő, érdekes mód a banditák mégse kívánják a testét, talán azért mert sokat dohányoztak és impotensek lettek tőle. Számára gyakorlatilag ez volt az utolsó ismert alkotás, amiben szerepelt, előtte ugyan feltűnt A cégben Tom Cruise partnereként és az Elemi ösztönben Michael Douglas jól meg…kedvelte. Ha volt valaki aki élvezte ezt az egészet, az Dennis Hooper, lazán, vidáman adja elő a Káplárt, ő a Füstölők vezére (a másik gengszter csapat nem került be a képbe, pedig őket is megemlítik), a film viccesebb pillanatai is hozzá kapcsolódnak és nem utolsó sorban jó látni, hogy végre nem valami rossz filmben játszik.

Akad benne sok hülyeség, irracionális cselekedet (pl. mi a frászért mutatja meg a tenger alatti régi idők városait a Tengerész a nőnek, mikor nyomukban lohol az egész bagós bagázs), de melyik pop-corn filmben nincsenek baromságok? A hibák akkor nőnek nagyra, ha valaki nem élvezi a látottakat. A kivágott jelenetek nem hiányoznak (bár jó lenne megnézni egy 3 órás rendezői változatot) és a nagy forgatásbeli problémák nem látszanak a kész művön. Nincs sok akció, ami viszont van, az kellőképpen látványos, a film is tempósan halad előre. Bevetettek sok vízi járművet, nem csak egy-két félét vetettek be, ennek is lehet örülni. Összességében nézhető, élvezhető alkotást sikerült összevágni és a látvány sem utolsó és a poénokon is lehet derülni, a nosztalgia kedvéért is mindenképpen érdemes megtekinteni.  Részemről egy 70 %-ot tudok ráfröcskölni.

imdb: 5,6

rottentomatoes: 40 %

Büdzsé: 180 millió dollár

Amerikai bevétel: 88 millió dollár

Összbevétel: 264 millió dollár

11 komment

 1. En nagyon elveztem ezt a filmet moziban is, meg azota ahanyszor lattam TV-ben, jo a tempoja a sztori elfogadhato (szerintem talalobb, mint a Day after tomorrow), vicces is ahol kell. Baratom meselte, hogy o az apjaval latta a filmet moziban, aki tengereszeti joggal foglalkozott, es o volt az egyetlen aki nevetett egy resznel, mert felismerte hogy a Dennis Hopper mogotti festmeny Joseph Hazelwood-ot abrazolja, az Exxon Valsez kapitanyat.:)

 2. Úgy vagyok vele, hogy amikor adják a tévében (általában délután) akkor megnézem, elröhögök rajta. De pénzt azt nem adnék érte 😀

 3. koimbra: a postásról is lehet kérni egy elemzést? A világ egyik legszarabb filmje volt. Olyan szar volt, hogy ha szarnak hívom, akkor még mindig csak bezézgetem.
  Ha jól rémlik a főgonoszvezér egy félcédulás nyomdász volt, akit senki nem tudott soha legyőzni. A végén Kevin kihívta, és neki, a postásnak sikerült legyűrnie a basáskodó nyomdászt. Valami ősi postás-nyomdász rivalizálás lehet itt a film hátterében.

 4. Nekem az tetszett a Waterworld-ben, amikor Costner leúszott a víz alá és ott voltak a felhőkarcolók , meg minden földi élet maradványa. Voltak benne érdekes ötletek, de többet kihozhattak volna a filmből az tény. Nem gondolom, hogy nézhetetlenül rossz, sőt, Koimbrának igaza van, szórakoztató film (de mondanivalója nem nagyon van).

 5. Aki mondanicalót akar nézzen drámákat szerintem, egy popcorn filmben ilyen talán akad-talán nem, de a nagy költségvetés mellett nem arra koncentrálnak, hogy legyen benne valami mondanivaló…szerintem

 6. A film fanedit verziója ami 177 perces, már évek óta “beszerezhető volt” 🙂 és a film vége is teljesen más tónust kapott. Szerencsére már kiadták a Ulysses cut-ot hivatalosan is Bluray-en + 4K verzióban így gyakorlatilag pár perc differenciával az eredti 3 órás verzót kapjuk.
  Sokszor érdemes ezeket a bővített változatokat megnézni, mert teljesen más értelmet kapnak cselekmények, karakterek stb. Szerintem ez a hosszú verzió egy korrekt élvezhető filmet ad, amúgy meg lehet fanyalogni, hogy nem annyit hozott amenyit anno vártak, de szerintem még a produkció problémáinak ellenére is behozta a gyártási költségeket, s később videókazin közönségsiker lett. Aki szereti a post apoc filmeket annak a 177 perces Ulysses cut-ot ajánlom a figyelmébe mert egy teljesen más élmény mint a sima verzió.
  Remélem egy nap majd a Holló ( The Crow) is megkapja az eredeti vágást és kiadják majd remastered verzióban – 2 screener verzót láttam VHS minőségben és nagyon penge a film- szintén árnyaltabb Eric Draven figurája és elég sok kemény jelenet van ami a mozis változatból kimaradt. Ezért érdemes mindig utánanézni hogy bizonyos filmeknek létezik -e alternatív változata , és aztán ki-ki maga eldönti melyik verzió tetszik jobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *