4

Sztár voltam: Dolph Lundgren

0dlKevés színész mondhatja el magáról, hogy a judó és karate ismeretek mellett vegyészdiplomával rendelkezik. IQ-ja 160-as és 5 nyelven beszél. Ezek után inkább Nobel-díjas tudósként vagy bankvezetőként képzelnénk el és nem olyan emberként, aki a 80-as évek végének és a 90-es évek elejének egyik ismert akciófilm sztárja volt.

A filmezés közelébe akkor került először, mikor Gracie Jones (Conan, a pusztító) énekes-és színésznő testőre volt, egy ideig jegyben is jártak. Később megismerkedett Chazz Palminterivel, aki összehozta egy színiiskola tanárával, így a színészkedés rejtelmeibe is belekóstolhatott.

Sokan szeretnék úgy kezdeni a filmes karrierjüket, mint Lundgren. Kezdetnek egyből 3 ismert filmben szerepelhetett. 1985-ben debütált a vásznon, egy James Bond filmben, a Halálvágtában (Gracie Jones is benne volt). Ugyanebben az évben kapta meg a Rocky 4-ben (300 millió dolláros bevétel) Balboa ringbeli ellenfele, a kősziklának is kinéző Drago szerepét, kinek ütéseibe nem csak Rocky csontajai remegtek bele, hanem a nézők fogai is összekoccantak. Bizonyára nem csak én szurkoltam hevesen Stallonénak, mikor összecsapott Dragoval. Stallonét sikerült egyszer úgy megütnie, hogy 4 napig feküdt utána kórházban.

 

Lundgren ezután a világűrben tett rendet He-Man-ként (17 millió dolláros büdzsé, amerikai bevétel 17 millió dollár). A figurák már ismertek voltak, mint híres Mattel játékok.  A filmet Arany-Málnára jelölték a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában. A rendező Garry Goddard sem rendezett filmet ezután egészen 2002-ig, akkor is csak egy rövid animációs filmet. A He-Manből remaket csinálnának, legalábbis nem olyan rég erről pletyiztek.

 

Lundgren két év után lépett ismét kamera elé 1989-ben, amiben megint egy kemény orosz KGB ügynököt alakított a Vörös skorpió (16 milliós büdzsé, am. bevét 4 millió dollár) amerikai-dél-afrikai-namíbiai akciófilmben. Jellegzetes momentum a hasonló filmekben, hogy a rendíthetetlennek hitt orosz katona/ügynök végül átáll a másik oldalra, ebben sem volt ez másképp. A Vörös skorpió kapott még egy második részt, de ebben már Lundgren nem szerepelt.

1989-ben egy képregényfigurát személyesíthetett meg, magát a Megtorlót, ami mérföldekkel jobb volt, mint a legutóbbi Thomas Jane főszereplésével. Magyarországon a Büntető címet kapta. A rendező pedig a film után nem állt kamera mögé többet, csak egy tévésorozat első része szerepel a neve mögött, mint rendező. A Dark Angel után forgatta a svéd judós az egyik legismertebb filmjét, a Leszámolás Kis-Tókióban (Showdown in Little Tokyo), amiben együtt játszott Brandon Lee-vel. Tia Carrere (kis videó lenn) erősítette a női vonalat, Cary Hiroyuki-Tagawa pedig a kötelező gonosz figurát alakította, mint mindig. A film videón aratott nagy sikert, a mozikban csak 2 millió dollárt hozott össze.

1992-ben együtt játszhatott a korszak másik nagy akcióhősével, Jean-Claude Van Damme-al a Tökéletes katonában (101 millió dolláros bevétel össz.). A filmben egymást gyepálták, kíváncsiak is voltak erre sokan. Ezután viszont már nem sok babér termett számára (sem). A rendező Roland Emmerich ezután készíthette el a Csillagkaput.

A Sivatagi lavinában (Joshua Tree)egy autóversenyzőt alakít, akit korrupt zsaruk üldöznek hamis váddal, a saját sarukat kennék rá. A film után sokan a főszereplő csaj (Kristian Alfonso) képét szerették volna megszerezni. Mindenki azt kérdezte: Neked van képed róla? A válasz nem volt mindig. Ez az akciófilm is megbukott, csupán csak 4 millió dollárt eredményezett.

A Halálos viadal (Pentathlon) akció után a dzsungelben harcolt a Dzsungelháború filmben, aholis egy profi zsoldost alakít, kit megbíznak, hogy egy szigeten szerezze meg a lakosoktól a bányajogokat. De mikor a helyszínen szembesül a feladattal a megbízói ellen fordul. Ismerős helyzet.(Michael Dudikoff a videókorszak egyik ismert alakja is bevállalt egy dzsungeles filmet, a Dögcédulásokat.)

Majd jött a Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye (Johnny Mnemonic), amelyben utcai prédikátorként tűnt fel szakadt ruhába, szakállasan, hosszú hajjal tűnt fel, a szerep is kissé őrült volt. A sci-fi akciófilm igazi főszereplője Keane Reeves. A művet a kritika lehúzta és a nézőknek sem tetszett, bukás volt (19 m $ bevétel).

Ezek után már nem nagyon kellett keresni mozikban. A videótékás karrierje 1996-ban indult a Csendes pusztítóval (Hidden Assassin). A filmet Russell Mulcahy rendezte, aki legutóbb a Resident Evil harmadik részét szállította. Ezzel együtt kb másfél tucat filmje jelent meg mindmáig csak dvd-n/videón tőle, min pl. Tűzlovag (The Minion), Sárkányok harca (Bridge of Dragons) vagy a Gyilkos hajsza (Direct Action).

 

1998-ban ő is együtt dolgozhatott John Woo-val, de ez a film a Black Jack a televízió számára készült. Úgy emlékszem, hogy ez első része lett volna egy akciósorozatnak, de nem lett semmi a sorozatból. A tévéfilmben (akcióban) egy Jack Devlin nevű testőrt alakít, aki egy akciója balul sül el, egy fénygránáttól megvakul, de felépül, tovább folytatja a testőrködést. Viszont az előző ügyfele (aki időközben elhalálozott) lányát magához veszi.

Japában órát reklámozott, ami olyan sikeres volt, hogy 18 hónapig ment a tévében.

 

Rendezőként is kipróbálta magát, nem is egy, hanem 4 filmben.

2004 – Terrorcsapda (The Defender) -Jerry Spiegel az USA elnöke volt ebben.

2005 – Keleti bosszú (The Mechanik)

7007 – Diamond Dogs (itt nincs feltüntetve)

2007 – Missionary Man

A The Mechanik-ot láttam tőle legutóbb, nem volt egy hatalmas hú de jó film, de élvezhető, hangulatos alkotás. A változatosság kedvéért Lundgren ebben is egy orosz volt kommandóst játszik, kinek egy napon megölik a családját. Később lehetősége lesz a visszavágásra. Na és mit csinál a jó öreg kommandós ilyenkor? Visszavág…nem szarozik, kill’em all.

 

Szóval Dolph Lundgren karrierje szépen indult, majd sajnos pár év alatt a tékákban kötött ki. De még mindig jobb filmekben szerepel, mint Van Damme, Seagal (neki nincsenek is nézhető filmjei mostanában, sőt a verekedési jelenetekben is látszik, hogy más harcol helyette), vagy Dudikoff.

 

 

No és itt Tia Carrerével pancsizik meg miegymás.

 

 

4 komment

 1. Hát ezt nem gondoltam volna róla (160-as IQ)… 😀

  Jó írás ez a B filmek másik harcosáról, az előző (Van Damme-os) is tetszett.

  Seagal, Dudikoff mondjuk őket annyira nem bírom, de Wesley Snipes is hasonló kaliberű szerintem mint Van Damme, Lundgren és a többiek, legalábbis én közéjük sorolom (bár ő sokkal A-sabb, de valahogy mégis)…

  Egyébként meg gondolom akkor azért csinálja, mert élvezi a filmezést, hiszen ő nincs annyira rákényszerítve mint mondjuk az alulról jött Van Damme. Erre tippelek.

 2. Na azért Wesley Snipes-nak van pár nagyságrendekkel jobb filmje, mint az itt felsorolt urak bármelyikének.
  Én mostanában Maxim-ot veszek és le is köt a kb. 3 órás vonatozások alatt.

 3. Chuck Norris még most is sztár, róla nem lehet ilyet készíteni:) Sharon Stone-ra gondoltam, róla írok szerintem legközelebb…esetleg Seagal és Michael Douglas fordult meg a fejemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *