10

Mortal Kombat és Mortal Kombat 2. – A második menet (Mortal Kombat, Mortal Kombat: Annihilation)

14-15 éve szereztük be az akkor csúcsnak számító 386-os számítógépet. Az 1,4 GB-os merevlemezen a Win95-ön kívül rajta volt a Doom 2 és Mortal Kombat 2 is. A Doom-ot végigjátszottam többször is (sörétes rulez), végül már kódokkal (IDDQD, IDKFA – ismerős valakinek?) néztem át a pálya minden szegletét. A Mortal Kombattal is órákat elvoltam, öcsémmel, osztálytársakkal, haverokkal csépeltük a játékban egymást, olykor a gépet (vagy a gép engem). A különböző kombókat kis idő után már fejből nyomtuk. A meccseket különböző módokon lehetett befejezni: barátságosan (Friendship), az ellenfelet kivégezve (Brutality) és volt a csecsemő mód, mikor a legyőzött babává alakult át (Bability).

Egy igazán nagy vetélytársa volt a játéknak: a Street Fighter. Mindkét játékból filmet készítettek, az SF-hez megnyerték Jean-Claude van Damme-ot. A filmet a rajongók nem kedvelték túlzottan és habár korrekt eredményt ért el a folytatáson nem gondolkoztak (de igén jön a Legend of Chun Li). A Mortal Kombat azonban már jobban sikerült.

A Földet nagy veszedelem fenyegeti. A Külső világ csapatai elfoglalhatják a világunkat, de ehhez tízszer győzedelmeskedniük kell a Mortal Kombat nevezetű harci tornán. Kilenc alkalommal már sikerült, így pár emberen áll vagy bukik minden Johnny Cage, Sonya Blade, Liu Kang, Kitana (és Rayden) áll szemben a gonosz bajnokaival (Shang Tsung, Goro, Kano, Scorpion, Sub-Zero).

A szereplőket sikerült elég jól összeválogatni, sőt nem csak a kinézetüket találták el, hanem a tulajdonságaikat is. Így Johnny Cage vicces lett, Sonya pedig kemény, Shang Tsung pedig könyörtelen. A színészek nem voltak nagyágyúk, igaz azért totál ismeretlenek sem. Christopher Lambert volt a viharisten, Rayden. Ő ekkor még ismert arcnak számított, mögötte volt már a Hegylakó, a Gyilkosság lólépésben és A préda. Johnny Cage szerepét eredetileg Brandon Lee-nek szánták, de halála miatt Linden Ashby alakíthatta a karaktert. Sonya Blade pedig Cameron Diaz lehetett volna, de eltörte a csuklóját a forgatás alatt, így a helyére Bridgette Wilson ugrott be. Cary-Hiroyuki Tagawa volt az egyetlen jelöltjük a producereknek Shang Tsung szerepére, ő egyébként előszeretettel formál meg negatív figurákat (az arcberendezése kifejezetten segíti ebben).

Részemről ez a film teljesen elfogadható volt, élvezhető, hangulatos. Mint (volt) MK játékos elfogultság nélkül nem is nagyon tudnák nyilatkozni a Mortal Kombatról. Benne volt, ami kellett, néhány karakter, néhány játékból megismert mozdulat és speciális képesség, bár azt el kell ismerni, hogy a verekedési jelenetek némelyike hagy némi kívánnivalót maga után.

A második rész ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. A Császár (Brian Thompson) nem hajlandó beletörődni a vereségbe, ezért kaput nyit a Földre, hogy seregével leigázza azt. Az előző részben megismert szereplőknek kell megakadályozni, hogy a bolygónkat a sötétség uralma alá hajtsa.

A folytatásban már nem volt meg az előző rész hangulata. A legnagyobb baja ennek a filmnek az, hogy erőltetett és zsúfolt. Szinte az összes játékbeli karaktert, no meg azok „különleges képességeit” belezsúfolták másfél órába.A szereplők egy része nem vett részt a folytatásban, maradt Robin Shou és Talisa Soto. Talán az egyedüli pozitívum, hogy a Sonya így jobb kinézetet kapott, Sandra Hess sokkal jobban néz ki, mint Wilson, no meg jobban is verekszik. Paul W. S. Anderson helyére pedig John R. Leonetti ült, akinek ez volt az első rendezése ( a legutóbbi pedig a Pillangó-hatás 2). A rajongóknak szintén nem tetszett, hogy Johnny Cage rögtön a film elején meghal. A Császár-t az örök rossz fiú (és rossz arcú) Brian Thompson alakíthatta.

Az egész Mortal Kombat 2. – A második menet (Mortal Kombat: Annihilation) azt a hatást kelti, mintha összecsapták volna. Olyan érzésem volt, mintha a producerek (vagy a stúdió) mindenkinek meg akart felelni, ezért a játék szereplőit beleöntötték a filmbe, aztán nézték, hogy mi lesz ebből, másrészt meg gondolták, hogy a rajongók majd hogy fognak örülni. Pedig elődje részben pont azért volt jó, mert nem is próbált zsúfoltságban gondolkodni, a jut is marad is elvét követték. Kár érte.

A zene ugyanaz marat, mint az előzőnél. A kívánságműsorokban előszeretettel kérték a hallgatók.

A harmadik felvonást (4 hónapja volt hír róla) már évek óta tervezgetik, az imdb-n volt már 1996, majd 1997 kiírva bemutatónak, majd 2008-ra módosult, jelenleg 2010-re várható. Christopher Lambert állítólag visszatér, néhány hónapja még Linden Ashby is ki volt írva szereplőnek (már nincs. A rendező mink lett volna, akinek legutóbbi munkája a Steven Seagal főszereplésével készült Szemben a nappal. Azonban már ő sincs kiírva az imdb-n. A forgatókönyvet az évek során többször átírták, a sztori is változott. Kíváncsi vagyok lesz-e a filmből valami.


Cím

Előállítási költség

(millió $)

Amerikai bevétel

(millió $)


Összbevétel

(millió $)

Mortal Kombat

24

70,4

122,1

Mortal Kombat 2

30

35,9

51,3

Street Fighter

35

33,4

99,4

 

Az első rész előzetese

 

 

A másodiké

10 komment

  1. Koimbra: annyira azért nem voltak kidolgozattak a harcjelenetek a sorozatban. Tisztán látni lehet, hogy szinte mindent Liu Kang dublőre csinál, aki ráadásul nem is kínai :S
    Ettől függetlenül nem egy rossz sorozat, és a filmeket is soxor láttam (szvsz az első jobb).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *