2

Világok háborúja (War of the Worlds, 1953)

H.G. Wells klasszikus könyve, a Világok harcát Orson Welles dolgozta fel rádiójátékként. A rádiójáték nagy port kavart, pánikot keltett, sokan azt hitték valóban marslakók özönlötték el a Földet, habár sokszor bemondták, hogy ez csak egy színjáték. Nem Steven Spielberg volt az első, aki filmet is készített a könyv alapján. 1953-ban már született egy film, 1988-ban egy két évados sorozat és 2005-ben videón kiadtak egy gagyi filmet, aminek aztán jött a folytatása. Már régóta meg szerettem volna nézni az 1953-as verziót, ez most sikerült is

0wow1

A Marson értelmes élet van, az ott lakók ellenségesen tekintenek a Földre és pusztító tervet szövögetnek ellenünk. Ezek a lények az emberekénél jóval fejlettebb technikával és intelligenciával rendelkeznek, mivel a Mars a pusztulás szélén áll ezért az ott élők alkalmas élőhely után néznek, a naprendszeren belül csak a Föld az egyetlen, ami számukra megfelel így mikor a Mars a Nap körüli pályája során legközelebb kerül a Földhöz a marslakók megindítják az inváziójukat és nem állítja meg őket semmi.

A film kezdetén kapunk egy rövid gyorstalpalót a bolygókkal kapcsolatban, egy-két mondatban megtudjuk, hogy miért is nem alkalmas az élet az egyes planétákon és miért pont a Föld a legmegfelelőbb az életre. Majd jönnek az idegenek és megkezdik a leigázást, megsemmisítenek mindent és mindenkit. A 2005-ös Tom Cruise főszereplésével készült filmmel nem igazán lehet összevetni, szinte semmiben sem hasonlít az 1953-as verzió Spielberg filmjéhez, csak annyiban, hogy jönnek az földönkívüliek és lőnek kötelező jelleggel. A főszereplő egy tudós, aki az idegenek elől menekül természetesen egy nővel.

0wow2

A trükkök mai szemmel megmosolyogtatóak, az ufók röhejesek, az idegen lény(ek) meg aztán tényleg viccesek, bár néhány éve még láttam olyan filmet, ahol hasonló effektek voltak. De ettől függetlenül élvezhető a Világok háborúja, akkoriban még csúcsnak is számítottak ezek az effektusok, az Oscart is megkapta ebben a kategóriában.

A filmben Amerika a világ közepe, Washington az amit még nem támadtak meg az idegenek és oda küldik a többi országból az infókat. A Világok harcához ha hozzá tud valaki jutni és van felesleges másfél órája érdemes megnézni, talán jobban fog tetszeni, mint a Spielberg-féle film, időtöltésnek is kiváló, no meg úgyis ritkán lát az ember 50-es évekbeli sci-fi-t.

A port.hu szerint a film fekete-fehér, én színesben láttam, érdekes.

2 komment

  1. Na most meg meg is néztem már. Nekem is tetszett, jól szórakoztam rajta, bár a női főhőst néha már én akartam lelőni 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *