5

Golyózápor (Shoot’em Up)

Egy férfi ül a padon, arcán „szarok a világra, hagyjatok békén” kifejezés, kezében kávé, másikban répa. Egy terhes nő botladozik el előtte , majd be a közeli sikátorba. Fegyveres férfi a nyomában.

El van cseszve ez a nap is még jobban – gondolja. Gondolatát szavakba önti: Fuck it hell. Kávéját elvágja, répát elrakja és a nő segítségére siet, aki a tűzharc közepette megszül és hamarjában elhalálozik egy golyótól, miközben a répamester szétzilálja az odaérkezett rosszul célzó antipatikus emberek sorait.

2007-shoot-01

A gyerkőc fontos, mivel az alvilág összes szabadúszó, nem tiszta múltú tagjait felbérlik a kutatásra és persze a „dadus” kiiktatására. Hadd hulljon a férgese, nem?

A jól célzó képességgel rendelkező személy persze felveszi a kapcsolatot egy olyan személlyel, akiben meg lehet bízni valamennyire, ő pedig nem más, mint egy kurva (Monica Belucci). (Kurvából lesz a legjobb feleség?)

A védelmező neve, Mr. Smith (Clive Owen). Ennél elcsépeltebb elnevezést ki sem találhattak volna, a néző egyből levágja, hogy ez álnév, olyan, mint a Shadowrun könyvekben a Mr. Johnson. Persze kiderül róla, hogy valami túlképzett ász katona volt, akinek az alapfelszereléséhez hozzátartozik pár tucat répa is, és ezt nem csak evésre használja. Mondhatni egy cool Tapsi Hapsi, mellesleg egyszer meg is kérdezi, hogy: What’s up, doc? A régebbi akciófilmekben a főhős mindig elővarázsolt valahonnan egy plusz tárat, még akkor is, ha egy kisgatyába és poloba volt. Mr Smith is hasonló mutatványt csinál, csak répával.

2007-shoot-02

Próbálták különböző fórumokon bemagyarázni, hogy ez paródia. El is terjedt, sokan használják is, hogy megvédjék ezzel kedvenccé vált filmjüket. A paródia az a Csupasz pisztoly, ez egy agyatlan akciófilm, néha abbahagyják a lövöldözést, hogy mondjanak egy-két mondatot, a néző pedig kicserélheti az elhasználódott golyóálló mellényét, majd folytatódik tovább az egész.

Szeretem az hasonló filmeket, a Crank egyenesen tetszett. Ez viszont csak egy közepes. Mégpedig azért, mert rohadtul idegesítő, miközben Mr. Smith-t lövik minden oldalról legalább ketten gépfegyverrel és még csak fedezéke sincs, az ő lövése persze meg betalál. Ennél már csak az lett volna „jobb”, ha mellette a földön pattogtak volna a két méterről kilőtt golyók.

Clive Owen laza, Monica Belucci szép (mint mindig), Paul Giamatti pedig rafinált. Történet az nincs, egyszerűen csak szereplőket kerestek egy hatalmas golyózáporhoz. A film megbukott, de azért egy masszív rajongói kör megalakult és felmagasztalták a filmet. Én ebbe nem tartozom bele, mint már írtam: idegesített.

Szóval az egészet röviden, tömören úgy lehetne leírni, hogy durr durr és csók.

Szinte biztosra veszem, hogy videón/dvd-n hatalmas sikert fog aratni.

Értékelés: 50 %

Büdzsé: 40 millió dollár

Szereplők:
Clive Owen (Mr.Smith)
Monica Bellucci (Donna Quintano)
Paul Giamatti (Hertz)
Greg Bryk (Lone Man)
Stephen McHattie (Hammerson)

 

2007-shoot-03

 

2007-shoot-04

5 komment

  1. Szerintam baromi jó film, 3x néztem meg eddig, abban egyet értek viszont h nem szabad komolyan venni 🙂

  2. Ez az a film, ahol a rendező úgy oltja le a fiatal kritikust, hogy ez esetben egyértelműen észre sem veszi.

  3. Zethy-nél a pont. Nem kötözködés, de egy akciófilmben abba belekötni, hogy a főhőst nem találják el a golyók…Planet terror vagy a Hot fuzz se jött be? Mert akkor érthetőbb lenne, hogy miért nem tetszett 🙂

  4. A Planet Terror vagy a Hot Fuzz szerintem az év egyik legjobb filmjei voltak, de a Hot Fuzz -ra rá lehetett fogni, hogy paródia, a PT meg nem is vette magát komolyan, hiszen felvállaltan a 70-es évek horrorjaiból merített, stb stb…de a Golyózápornál nem veszi be a gyomrom a paródia jellegget, egyszerűen hülyeség volt, ahogy rohangál a fickó miközben minden oldalról lövik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *