0

Tíz dolog a Westworld 3. évada elé

Csaknem két év várakozás után holnap befut az HBO-ra a Westworld 3. évada, ennek apropóján pedig tartunk egy kis felhozót a sorozatból: megnézzük a kezdeteket, merengünk kicsit a forrásokon és az előzményeken, valamint szóba kerül az első két évad, és megpróbáljuk megjósolni, mi várhat ránk immár a parkon kívüli világban. Nagy SPOILERezések a tovább mögött. Robotok, előre!

írta Nikodémus

1. Honnan indult ez az egész?

Leginkább Michaen Crichton bestselleríró fejéből. A borzongató orvosthrillerek szerzőjeként első nagyszabású filmprojektje volt a Westworld (Feltámad a vadnyugat) című mozifilm, melyet teljes egészében ő írt és rendezett. Az 1973-ban bemutatott alkotás egy emberformájú robotokkal teli vadnyugati vidámparkba kalauzolja a nézőt, ám a gazdag vendégek szórakozását kissé megzavarja, amikor az egyik android elkezd különösen viselkedni, és mindenkit lepuffant, akit ér. A film szerény kritikai és anyagi elismerést hozott, mégis készült hozzá 1976-ban egy folytatás Futureworld (Eljövendő világ) címmel, immár Crichton nélkül. Az MGM-TV/CBS-nél megpróbáltak a témából sorozatot csinálni, de az 1980-as Beyond Westworld pár rész után gyorsan lekerült a képernyőkről. Crichtonnak azóta kattanása van az elromló témaparkok iránt (lásd pl. Jurassic Park).

2. Hogy lett ebből HBO-sorozat?

Christoper öccse, Jonathan Nolan és felesége, Lisa Joy A célszemély (Person of Interest) 5 évadának lepörgése után után új sorozat-alapanyagot keresett. A Warner már régóta, a ’90-es évektől kezdve remake-elni akarta a ’73-as filmet; a tervezettel kapcsolatba került többek között JJ. Abrams, Joel Silver, Arnold Schwarzenegger (!), majd Tarsem Singh és Quentin Tarantino (!!!) is. Végül 2013-ban Abrams dobta be a Nolan-házaspárnak az ötletet: mi lenne, ha nem filmként, hanem sorozatként születne újjá a Westworld? A többit tudjuk.

3. Mi ihlette Nolanék vízióját?

Elsősorban a videójátékok, pontosabban a videójátékos elbeszélési struktúra, amiben fő- és mellékküldetések vannak, meg van határozva, mit tehetsz meg a karaktereddel és mit nem, és a képességeid a játéknak megfelelően folyamatosan változnak. Így működik a sorozatbéli Westworld is. Feltűnő továbbá az Abrams-féle mystery box-attitűd: a rejtélyek halmozása, majd a többszörös megoldás megkísérlése. Utóbbiban az első évad végülis sikerrel járt (szépen egybesimultak a szálak), ám a Nolan-Joy alkotópáros kicsit morcos volt, mivel a Redditen folyamatosan teóriákat gyártó rajongók előre kitalálták nagyjából az összes fordulatot. Erre a második évadban az volt a válasz, hogy tovább játszottak az idősíkokkal. Ezek után nem meglepő, hogy természetesen időfelbontásos és kihagyásos elbeszélési technikát alkalmaz a sorozat, amiben alaposan megnő az apró részletek jelentősége, szinte nyomozói munkát kívánva a nézőtől. Erős mindfuck, sorozatosan adagolva.

4. Milyen cselekményvezetésű lesz a 3. évad?

Nolanék nyilatkozata szerint egyszerűbb, egyenesvonalúbb: “Ez az évad nem olyan [ki]találós játék, inkább arról az élményről szól, hogy az androidok végre találkoznak a teremtőikkel.” (Nolan)

5. Hol is hagytuk abba a sztorit?

Ott, hogy a park androidjai elszabadultak. Dolores (Evan Rachel Wood) megölte Fordot (Anthony Hopkins), a Delos vezetőségét nagyjából lemészárolták, és a kétségbeesett mentőakció hasonlóan kaotikusra sikerült, többek között egy virtuális Ígéret földjével (“az ajtó”), egy szörnyű mögöttes cégtervvel, egy elárasztással, illetve egy szökéssel, minek következtében pár android kijutott végre a parkból. Az alkotók azt ígérik, közvetlenül itt fogjuk felvenni a fonalat a 3. évad nyitányában.

6. Mit tudunk eddig a sorozat való világáról?

Pl. azt, hogy a 2050-es évek Los Angelesében játszódik, futurisztikus felhőkarcolók között, valamint hogy tragikus események sajátos láncolatának következményeit fogjuk megismerni. A sorozat fiktív történelmében a Delos helyére az Incite nevű cég lép, az emberiséget pedig a közeljövőben több kataklizma rázza meg: ökológiai katasztrófa, elnökgyilkosság Amerikában, termonukleáris baleset Európában, második orosz polgárháború. 2037-ben bevezetik a “Rendszert” (bármit is jelentsen ez), 2058-ban pedig egy rejtélyes, milliók életét követelő “kritikus esemény” történik.

7. Ki távozott és ki marad a 3. évadra?

Úgy tűnik, a 2. évad végi nagy takarítás sok karaktert végleg megölt (bár egy robotos szériában erre ne vegyünk mérget): Lee Sizemore, az író, Elsie, a karbantartó mérnök, Teddy (James Marsden), a jófej cowboy és Akecheta (Zahn McClarnon), az öntudatra ébredt indián. Úgy tűnik, Ford (Hopkins) sem fog visszatérni. Dolores, Bernard (Jeffrey Wright), Charlotte Hale (Tessa Thompson) és Maeve (Thandie Newton) természetesen újra velünk lesz, kvartettjük köré fog épülni az új évad. S bármily furcsa, William (Ed Harris) is életben van még.

8. Milyen új szereplők jönnek?

Először is Caleb (Aaron Paul), aki egy építőmunkást játszik robotsegítője (George) oldalán. Úgy tűnik, nem nagyon találja a helyét a világban (éjszakánként bankot rabol), s egy sikátorban rátalál a kissé helybenhagyott Doloresre. Velük fog bandázni Lena Waithe és Marshawn Lynch karaktere is, illetve beköszön Vincent Cassel, várhatóan gonoszként.

9. Mivel fog foglalkozni a 3. évad?

Lesz bőven fotelfilozofálgatás, ahogy az előző évadokban: öntudat, emberség, mesterséges intelligencia, teremtő/teremtett viszony, a történetmesélés tematizálása stb. A témák közül ezúttal kiemelkedik az eleve elrendeltség (determinizmus) és a szabad akarat kérdése, illetve a poszthumanizmus. A park működtetésének igazi céljával összhangban megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a totális megfigyeltség állapotával kell együtt élnünk. Nolan egy nyilatkozatában a Netflix “csoda-algoritmusához” hasonlította a jelenséget, ami immár nem a jövő, hanem maga a vészjósló jelen. Enyhe Alapítvány-beütés?

10. Mit várhatunk?

A Westworld 3. évadának első része közép-európai idő szerint 2020. március 16-án hajnaltól lesz elérhető az HBO-n, és az ezúttal 8 részből álló évad fináléját május 4-én vetítik majd. A kreátorok azt ígérik, hogy a fantasztikusan élethű western-környezetet elhagyva is elsőosztályú lesz a látvány: ehhez többek között Los Angelesben és Szingapúrban forgattak, és alaposan kidolgozták egy közeli jövő lehetséges, valószerű mindennapjait. És ha az HBO is úgy akarja, vár ránk még két további évad és majd egy érzelmes, erős befejezés…

+ 1. Idővonal

Mivel a sorozat híres arról, ahogy a cselekményszálakat és az idősíkokat kavarja, íme egy részletes kifejtés sorvezetőnek:

Forrás: Wikipedia, YouTube, Sorozatmánia – Mozimánia (2020. március)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *