6

Kobra – 31 éves a klasszikus akciófilm

stallonecobraA Kobra hamisítatlan 80-as évekbeli akciófilm, a korszak megkerülhetetlen alkotása. Sylvester Stallone természetesen piszok kemény és nem volt ember, aki nem akarta utánozni a stílusát, ahogyan félhomályban bőrkesztyűben és napszemüvegben ollóval eszi a pizzát, szája szegletében pedig ott virít a fogpiszkáló. De természetesen a többség csak a fogpiszkálót tolta be a szájába, amit esetleg még szkanderezéskor rágcsáltak egyesek megfordított baseballsapkában, ami ugyebár a Túl a csúcson után vált népszerűvé. Persze a figura nem is lógott ki a sorból, a főhős kissé kívülálló, megvannak a saját módszerei, sokan morognak rá, de mindenképpen eredményesnek mondható pályafutása. Van, amihez pont ő kell és hát a film elején éppen rá van szükség. 31 éves a klasszikus, ezért is készült az érdekesség-iromány. 

Beverly Hills-i zsarunak indult

stallonecobraJerry Bruckheimer és a Paramount teljesen más álláspontot képviselt. A producer Eddie Murphy-t akarta a Beverly Hills-i zsaru főszerepére és megvolt a történet is. De a stúdiónál teljesen másképp képzelték el a filmet. Sylvester Stallone-t érdekelte volna a dolog, de csak úgy, ha ő maga foglalkozhat a forgatókönyvvel. Bruckheimerék jelezték, hogy Murphy-hez tökéletesen passzolna a szerep, de rendben, kezdjenek a sztorival, amit akarnak. Stallone hozzá is látott és amikor leadta a munkáját kiderült, hogy telerakta drágán kivitelezhető akciójelenetekkel, a humor nagy részét is kigyomlálta. A Paramount megrettent, nem akartak túl sokat áldozni a filmre, mire Bruckheimerék szóltak, hogy még mindig ott a régi forgatókönyv és Murphy is jönne. Némileg hezitáltak, hiszen egy stúdiófilmet egy afro-amerikaira bízni nagy merészség volt, de végül megköszönték Sly-nak, aki továbbállt és vitte magával a papírra vetett elképzelését is. Ebből született meg a Kobra.

Viszont Stallone eléggé sokat merített Paula Gosling 1974-es Fair Game regényéből, így az írónő neve is felkerült a stáblistára. A bemutató után Stallone szerette volna elérni, hogy a könyvet újra kiadják, de már az ő neve társszerzőként szerepeljen a borítón. 1995-ben egyébként kijött a Tiszta játszma Game akciófilm, amely szintén kölcsönzött ezt-azt Gosling művéből, ám csúnyán elhasalt a kasszáknál.

Thompson, mint főgonosz

cobrathompsonBrian Thompson hétszer is jelentkezett a filmre. A negyedik alkalommal beszélgethetett el Stallone-nal, de úgy vélte, hogy nem lenne megfelelő Felnégyelő szerepére, túl kedvesnek vélte. De a tesztfelvétel eléggé meggyőző volt. Mellesleg eleinte a Bibliából eredeztethető Abaddon volt a neve a karakternek, Thompson kikérte Stallone véleményét, hogy miképp formálja meg a szerepet, próbálta megtudni figura háttörténetét és személyes motivációit. Ám ezek többségére nem kapott választ, csak annyit, hogy egyszerűen csak egy nagyon gonosz alakról van szó.

A kését Herman Schneider dizájner alkotta meg, Stallone arra kérte, hogy valami olyasmit készítsen, ami a közönség számára is emlékezetes lesz.

cobrakes

Egy kis zűr a forgatáson

A forgatás alatt Stallone azzal vádolta Ric Waite operatőrt, hogy túlságosan lassú és jobban tenné, ha embereivel jobban igyekezne. Erre Waite visszavágott, hogy tulajdonképpen azzal megy el az idő nagy része, hogy Stallone Nielsennel enyeleg. A színész vette a lapot, egy ideig normálisabban viselkedett, de pár hét múlva újra nehezen lehetett kijönni vele. Waite egy interjúban elmondta, hogy az akciósztárnak ugyan nagy az egoista, de a humora is rendben van. Megerősítette, hogy kvázi Stallone volt a film igazi rendezője, Cosmatos ugyan jó producer, de rendezőnek csapnivaló.

Túl erőszakosnak vélték

Túlságosan erőszakosnak ítélték az összerakott filmet, az amerikai Korhatár Bizottság rögtön adott is rá egy X-es besorolást. Érthetően így mégsem küldhették a mozikba. Vissza kellett küldeni a vágószobába, hogy farigcsáljanak rajta annyira, hogy beférhessen az R-es besorolásba. Stallone egója is közbeszólt, hiszen a karakterek többsége megsínylette a vágást, inkább saját magát nyomta az előtérbe és a többi szereplőről alig lehetett megtudni valamit vagy jeleneteik nagy részét kinyeste.

Vágatlan vagy éppen rendezői változat nem készült, de VHS-en egy gyér minőségi időkódos workpring változat keringett az emberek között. Ez tartalmazta az összes erőszakos jelenetet és a hosszabb akciójeleneteket.

A szkript első és végső változata közötti különbségek

cobramElsőre egy 130 perces filmet sikerült összehozni, ezt szorították le 2 órásra, de még ebből is vagdosgattak. Az első áldozatnak át volt vágva a torka és kezét megcsonkították.

A film elején a lövöldözés egy moziban zajlott volna, ahol sok embert kinyírnak. Kobra megemlíti, hogy barátnőjét is egy pszichopata ölte meg. Lett volna egy éjszakai akció is egy hajón, ahol a főhős és Ingrid meghúzza magát, ám megtámadják őket Nightslasher emberei. Volt olyan befejezés is, ahol kiderül, hogy Monte az Új Rend vezére, majd megpróbálja lelőni Ingridet.

Több test volt a hullaházas jelenetben, meztelen és megcsonkított női testekkel.

A szekta tagjai többek között ácsok vagy hegesztők voltak, de ezeket inkább kiszedték és azzal helyettesítették, hogy gyúrnak.

Ingrid munkatársának, Dannek hosszabb ideig tartott volna a halála. Többször sújtottak volna le baltával, menekülne, de saját vérében csúszik el.

A kórházas jelenetnél a portás és a nővérek halálát is mutatták volna, de kivágták Ingrid ajtaját őrző rendőr meggyilkolását is.

A végén több ember hullik el, volt egy pillanat is ebben, ahol az egyiket arcon vágják baltával.

Közelebbről mutatták volna, ahogy a Felnégyelőbe horog akad, Cobretti egyre mélyebbre nyomja, miközben a férfi ordít a fájdalomtól.

David Rasche jeleneteinek nagy részét is kiszedték.

Az autósüldözés hosszabb lett volna és máshogyan ért volna véget. Az eredeti változatban Felnégyelő és embere rongyol bele a csónakba, Kobra pedig beléjük megy.

A végén Felnégyelő elordítja magát: „Mi vagyunk a jövő!” Amire Kobra megismétli a film elején mondott klasszikus mondatát: „Dögvész vagy és én a gyógymód”. Felnégyelő monológja a jogról és Cobrettiről ki lett vágva.

A soundtracken rajta van a Skyline szám is, de a filmben azért nem hallható, mert kiszedték a jelenetet a filmből. Ebben Cobretti otthon üldögél, nézi a naplementét, nem sokkal utána Felnégyelő és bandája kicsinálja a következő embert. Cobrettihez befut a hívás, hogy itt a következő hulla.

Vágatlan vagy éppen rendezői változat nem készült, de VHS-en egy gyér minőségi időkódos workpring változat keringett az emberek között. Ez tartalmazta az összes erőszakos jelenetet és a hosszabb akciójeleneteket.

Érdekesség, hogy Stan Bush szintén klasszikussá vált szerzeményét, a The Touch-t ehhez a filmhez írták, de a Transformers: The Movie-ba került be.

Box Office

Ekkoriban a Top Gun volt az ász, a Warner enyhén szólva is félt, hogy a kitörő siker miatt más filmre már nem figyel a közönség. 15.6 millió dollárral kezdett Amerikában, mögötte a Poltergeist 2. felvonása 12.3 millióval nyitott. A következő hétvégén 7.5 millió folyt be, de az első helyét megőrizte. Harmadik víkendjén a harmadik helyre szorult, az első pozíciót visszafoglalta a Top Gun, mögötte, a második helyen a friss induló, a Piszkos alku vert tanyát. Összesen 49 millió dollárt szedett össze hazájában, világszerte ehhez még 111 millió dollár társult.

Nálunk 1988 január 28-án mutatták be. Itthon Fazekas Attila készítette el a képregényes változatát, de a stúdió erről nem tudott. Miután kijött a film Fazekas műve folytatásos képregényként jelent meg a Népszavában, de később a Filmsikerek képregényváltozata széria részeként egyben is piacra dobták.

kobrakepregeny

Cobra, mint játék

Csináltak Kobra játékot Commodore 64-re, ZX Spectrumra és Amstrad CPC-re is.

6 komment

 1. Egyre jobb cikkeket írsz. Ismét olyan dolgokat szedtél össze, amikről még nem is hallottam. Néha azon gondolkodom, hogy csak kamuzod az ilyen klasszikusokhoz fűződő sztorikat. 😉

  • Elég egyszerűen utána lehet nézni ennek. Rákeresel a google-ben, így kiderül, hogy ez abszolút nem kamu. 🙂
   Régebben gyakrabban voltak ilyen irományok, csak mostanság nincs rá időm.

   • Tényleg klassz írás, és valóban sok értékes anyagot teszel fel! Ismét köszi a sok munkát! 🙂
    Azért milyen érdekes, hogy mai napig alig tudnak az országban folyó stiklikről… Ez is, kiadtak képregényt, de eszükben nem volt megkérdezni, hogy szabad-e… Ejha. Azért szerint régebben is lehetett tudni, a jogviszonyokról. Na hát mindegy.

    Sajnálom viszont, hogy nem adták ki a rendezői, hosszabb változatot. Mondjuk gyerekként tetszett, de pár éve visszanéztem, és olyan, “nyehhhh” érzésem volt. Azért Stallone is tud ripacskodni. Vagy pozőrnek nevezzem? Nem is tudom. Túlságosan cool akart lenni.

    Na, de azért jó film ez. 😉

    • Tényleg elég rosszul öregedett a film, de a pizzát ollóval elvágós jelenet még mindig überelhetetlen.

    • A 80-as évek akciófilmjeinek egy részét nem érdemes elővenni, még nagy adag nosztalgiával sem élvezhető. De azért akadnak időtálló művek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *