0

Egy kutya négy élete

negyeeleteposter

Eléggé nehéz hatni az ember érzelmeire. Nyilván könnyen lehet azokra hatást gyakorolni, akik vagy csak most ismerkednek a filmekkel vagy éppen csak néha-néha tudnak leülni, hogy megnézhessenek valamit. Nem is beszélve azokról, akik könnyen elbőgik magukat egy drámai jeleneten. De eléggé megedződhettek a több évtizedes „rutinnal” rendelkező nézők. Úgy gondolom, hogy eléggé meg vagyok edzve, de azért néha érhet meglepetés. A Holt költők társasága a tévében elkapva ugyanúgy meghat, de megemlíthetném akár a Titanicot (hát, ez van) vagy…az Armageddont (kérjek elnézést?).

egykutyanegy

Eléggé igyekeznie kell egy rendezőnek, hogy elérje a kívánt hatást. De manapság még nehezebb a helyzet. Hiszen a hírek miről szólnak? Itt robbantottak, amott megkéseltek valakit, máshol meg lövöldöztek. Sajnálatos esetek, de mégis az olvasók többsége egy vállrándítással továbblép. Ám ha egy kutya vagy macska kínzásáról esik szó, rögtön kinyílik a bicska a zsebünkben. Igen, egy állattal sokkal jobban lehet hatni az érzelmekre, mint mondjuk néhány robbanással vagy emberi sorssal. A filmek terén pedig lassan több kell egy zseniális Ó, kapitány, kapitányom jelenetnél.

Ebből kiindulva remek húzás volt vászonra vinni az Egy kutya négy életét. Hiszen ha értő kezek nyúlnak egy ebbel kapcsolatos alapanyaghoz (Marley & én), akkor bizony sokan kapkodnak a zsebkendőjük után. Lasse Hallstrom érti dolgát, Cathryn Michon is nagyszerűen adaptálta az azonos című könyvet. A kész mű alapján úgy érzem, van kutyusuk. Minden egyes pillanatban elhihető, hogy négylábú kedvenc erre gondolhat.

egykutyanegyelete2

A film története Bailey-re összpontosít, akinek hallhatjuk a gondolatait. Ő tulajdonképpen az élet értelmén próbálja megfejteni, e mellett mindig örül gazdáinak és próbálja őket felvidítania. A többesszámra azért is van szükség, mert amikor meghal, tudata egy másik ebbe kerül…és így tovább, négy életen keresztül.

És mi a film célja? Egyértelmű, hogy elsősorban a kutyás embereknek, tehát nekem is szól. Együtt örülhetünk Bailey-vel és rendkívül szomorú, amikor elmegy, majd ismét és ismét, hogy aztán végül újra megtalálja első gazdiját. Bravó. Nagyszerű munkát végeztek az alkotók, be kell vallanom, hogy erősen megdolgoztak azért, hogy előkerüljön az a fránya zsepkendő. Nem vitás, bele lehetne kötni, lehet, hogy nem eredeti és nincs túlbonyolítva, de az alkotók elérték, amit akartak: meghatott. Tisztán látszódott az elejétől fogva, hogy a gazdik érzelmeire akarnak hatni. Sikerült.

imdb: 5,2

Büdzsé: 22 millió dollár
Eddigi összbevétel: 167 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *