1

Good Kill

goodkill1

A háború nagy üzlet és mivel a fogat fogért-elvet követi, aki csak teheti, így még véletlenül sem érvényesül a „Ha valaki megdob kővel, dobd vissza kenyérrel”-hozzáállás. Lehet, hogy szomorú vagy éppen egyenesen tragikus, de ha egy országnak van rá lehetősége, akkor bizony megtorolja a rajta esett sérelmeket. És ha eltelik némi idő, akkor már az sem számít, hogy ki kezdte és miért. Beindult a nagyipar, nincs megállás, felhasználják a régen porosodó muníciót és legalább az új technológiákat is lehet tesztelni.

goodkill2

Manapság egyre népszerűbbé válnak a drónok. Vagyis a pilóta nélküli halálosztó masinák, amelynek irányítója biztonságos távolból kezeli a joystickot. Ha jön a parancs, megnyomja a tűzgombot, amit visszaszámlálás és a becsapódás követ. Thomas Egan (Ethan Hawke) is egy efféle gépezetet irányít, nincs aggódni valója, hiszen vele nem történhet baj. Ha vége a műszaknak csak átadja a helyét, beszáll a verdájába és hazamegy feleségéhez és gyermekeihez. Egannak nem kenyere a beszéd, szeret csendben üldögélni és az arcára van írva, hogy konkrétan mit gondol. Szó nélkül teszi a dolgát, de egyre nehezebben bírja. De amikor az egység a CIA fennhatósága alá kerül, akkor pattan meg igazán benne valami.

Andrew Niccol eléggé hullámzó teljesítményt nyújt. A Truman Show és a Gattaca idejében még úgy gondolta mindenki, hogy egészen sokra fogja vinni. De egyik filmje sem tudott kimagasló kritikai vagy anyagi sikert elérni (főleg a Lopott idő és A burok). A Good Kill sokkal inkább a jobb filmjei közé tartozó Fegyvernepperrel rokonítható, csak éppen a háborúzás és a halálos fegyverek másképp vannak bemutatva.

goooood

Ahogy a rendezőtől megszokhattuk, most sem marad ki a társadalomkritika vagy a mondanivaló. A magyarázatokat vagy éppen a magyarázkodást Bruce Greenwoodra bízza, aki Egan felettesét játssza. A színész kiválóan játssza a tisztet, aki foglalkozik és törődik a beosztottjaival, lerí róla, hogy néhány paranccsal maga sem ért egyet. De a parancs az parancs, ráadásul vannak érvei is, bár ezeket inkább a saját megnyugtatására regéli el. Egan munkatársai között akad, akik talán még élvezik is a feladatot, de van, aki inkább a „gyilkosságokat végrehajtó” drónpilótával ért egyet.

Rendkívül hatásosan, mondhatni hátborzongatóan mutatják be, ahogy a CIA összekötője nyugodt hangon adja ki az utasítást egyes csoportok likvidálására. Úgy, ahogy Greenwoodnak, a telefon túloldalán álló személynek is mindenre van válasza. Ártatlan civilek? Belefér. Mehet a rakéta.

Viszont Hawke vívódó, lehangolt és gyötrődő figurájára olykor mintha mellékszereplő lenne. Rajta keresztül láttatják a katonák, a tisztek és a hírszerzők hozzáállását. Eganról már a film elején is lerí, hogy ugyan profin végzi a munkáját, de közel áll ahhoz, hogy kicsússzon a lába alól a talaj. Meg lehet érteni depressziós hangulatát, amelyből ránk is átragad valamennyi. Nagy lehetőségek rejlenek a karakterben, éppen ezért hagy kissé keserű szájízt a befejezés.

imdb: 6,3
rottentomatoes: 75 %

Egy komment

  1. Egyetértek: Niccol most kézben tatja a szálakat, volt végre elgondolása, de valahogy sajnos mégsem átütő az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *