0

Nagy SW-hangoló: Így készült Az ébredő Erő

írta Nikodémus

sw-hangoló1Már csak hat nap, és újabb fejezet íródik a Star Wars-mitológia nagykönyvébe, ám amíg december 18-án, a VII. rész intrójaként felzengenek John Williams felejthetetlen taktusai, bepótoljuk lemaradásunkat, és sorra vesszük, mi történt eddig abban a bizonyos, messzi-messzi galaxisban. Már igen közel vagyunk, most tehát jöjjenek a legújabb mozifilm, Az ébredő Erő kulisszatitkai.

2015-12-12-sw-így-készült-2012-disney-szerzodesAhogy kb. egy hónapja már szó esett róla, George Lucas döntése, miszerint eladja addig féltve őrzött és (sokak bánatára) folyamatosan polírozott univerzumát, alaposan meglepett mindenkit. Mielőtt három éve, 2012. október 30-án, kb. 4 milliárd dollárért megköttetett a nagy üzlet, már volt némi kölcsönös tapogatózás. Lucas néhány bátortalan nyilatkozattal és egy merész húzással (Kathleen Kennedy fedélzetre hívásával) tudatta, hogy lassan nyugdíjba menne. Közben a legteljesebb titokban tárgyalásokat kezdett Robert Iger Disney-főnökkel – azzal az emberrel, aki a ’80-as, 90-es évek mélyrepülése után a Pixar és a Marvel bezsákolásával valóságos pénznyomdává tette a stúdiót. Az érintettek utólagos nyilatkozatai szerint kicsit gyúrhatták egymást a felek: Lucas beleszólási jogot kért, Iger a végső kreatív döntés jogához ragaszkodott. Végül átmeneti megoldás született: Lucas részt vehet az új filmek – mert hát tulajdonképpen erre ment ki a játék – fejlesztésében, ám döntési jogköre nincs.

Az alku kihirdetésekor széles mosollyal bejelentette a Disney, hogy új trilógia van kilátásban, s a kétévente érkező filmek közé ún. antológia-mozikat fognak iktatni, amelyek az univerzum egy-egy kevésbé ismert vagy homályban hagyott sztoriját fogják elmesélni. A sajtóvisszhang és a mémáradat jelezte, hogy a világ véleménye megoszlott az új fejleményekről: az optimisták lelkesedtek, a pesszimisták lemondóan legyintettek, a türelmesek pedig, nos, türelemre intettek. Michael Arndt, A család kicsi kincse és a Toy Story 3 írójának leigazolása mindenesetre jó jelnek tűnt, ahogy az is, hogy gyorsan leszögezték, Lucas ötleteiből, de új történeten fog dolgozni.

2015-12-12-sw-így-készült-2012-lucas-abrams-kennedyJJ. Abrams 2013. januárjában még épp a Sötétségben – Star Trek utómunkálatait felügyelte, amikor kiderült, ő fogja rendezni a VII. epizódot. Abrams SW-fanatizmusa közismert, az már kevésbé, hogy előtte David Fincher, Brad Bird (ő el volt foglalva a Holnapolisszal) és Guillermo del Toro neve is felmerült. Abrams mindenesetre hozta saját csapatát: Michael Kaplan díszlettervezőt, Maryann Brandon és Mary Jo Markey vágókat, illetve Daniel Mindel operatőrt, és kijelentette, a filmet old-school stílusban, a lehető legtöbb hagyományos effekttel és 35 mm-re forgatja – olyan hatásra törekedve, mintha az új film csak pár évvel a Jedi után készült volna. Persze a Star Wars-családból is jöttek közreműködők, pl. Ben Burtt, aki a hangeffektusokért volt felelős az I-VI. részben. Már keresték a helyszíneket, készültek a koncepciós vázlatok, a ruhák és a díszlettervek, ám Arndt íróasztalán valahogy mégsem akart összeállni a forgatókönyv. A Disney fejesei érezték a bajt, és szűk egy év után kiadták az író útját. Ezzel párhuzamosan derült ki az is, hogy Lucas ötleteinek nagy részét végül elvetették (állítólag újból gyerekszereplőkre akarta építeni a folytatást – így tett az előzménytrilógiánál is –, amit a stúdió gyorsan megtorpedózott), és a sztori-megbeszélésekre egyre ritkábban hívott szakállas kicsit megsértődött.

2015-12-12-sw-így-készült-2014-szereposztás

A (régi-)új csapat

A késlekedés miatt a Disney a 2015. nyári bemutatót karácsonyra tette, és villámgyorsan leigazolta az immár írói feladatokba is bevont Abrams mellé Lawrence Kasdant, a Birodalom, a Jedi és az Indy-filmek íróját. „Semmink sem volt” – nyilatkozta Kasdan nyersen, csupán ötletek, narratíva nélkül. Hogy lazítson a rendkívül feszes menetrenden, Abrams megpróbálta áttetetni a premiert 2016-ra, de Iger ellenállt, szóval hipersebességre kellett kapcsolniuk, és mindössze három hónapnyi intenzív munkával behozták Arndt egy évnyi totojázását: 2014. január 19-én bejelentették, hogy elkészült a film forgatókönyve. Ekkor már címe is volt: The Force Awakens, vagyis Az ébredő Erő. Persze ezt is – mint minden más információmorzsát – gondosan megrágva adagolták a rajongótábornak: John Williams zeneszerzőségét, és azt is, hogy miképp fog kinézni pl. egy rohamosztagos 30 évvel az endori csata után. A rajongók kedélyeit azonban egy másik, meglepő, de érthető Lucasfilm-bejelentés borzolta: Star Wars Legends néven zárójelbe teszik az eddigi kánont, hogy az új trilógiát tiszta lappal kezdhessék.

2015-12-12-sw-így-készült-2014-forgatás-1

2015-12-12-sw-így-készült-2014-fisher-hamill-fordAz internet és a közösségi média korában viszont már nem lehet megállítani a kiszivárgást, így a stáb ügyes ötletekkel igyekezett elejét venni azoknak: 2014. április 29-én egy közös olvasópróbán készült képpel fedték fel a szereposztást. Abrams megint régit és újat vegyített: a már Lucas által is megkeresett Fisher-Hamill-Ford trió mellett új, jobbára ismeretlen színészekkel és egy idős legendával (Max von Sydow) ugrott neki a májusban elstartolt forgatásnak. Az abu-dzabi hőség után a Pinewood stúdió szolgált a méretes díszletek helyszínéül, egyetlen gikszerrel: Harrison Ford bokáját törte azt egyik jelenet felvételekor (állítólag valamilyen ajtó csapódott a lábára, Abrams háta pedig a segítségnyújtás közben húzódott meg), így a produkciót két hétre felfüggesztették, majd Ford gyógyulása alatt azokat a jeleneteket vették fel, amelyeken a színész csak mellkastól felfelé látható. A stáb nyár közepén átugrott az írországi Michael Skelling-szigetre is (többen látni vélték a környéken Mark Hamillt és Daisy Ridleyt), ám összességében nem sok fotó szivárgott ki a novemberig tartó forgatásról. Annál nagyobbat robbant a net az ekkoriban kikerült mintegy kéttucatnyi koncepciós vázlattól, melyek sokat ígérő hangulatára egész történet-spekulációkat fabrikáltak az izgatott rajongók.

2015-12-12-sw-így-készült-2015-promócióSokáig nem is kellett várniuk egy kis kedvcsinálóra: 2014. november 28-án debütált az első trailer 58 milliós YouTube-nézettséget produkálva az első héten. Számtalan (összeesküvés-)elmélet született a hetedik Star Wars-film történetéről (erről bővebben majd pár nap múlva), ám mindmáig semmi biztosat nem tudunk, Abrams és a Disney pedig mindvégig nagyon megfontoltan csepegtette az információkat (ellentétben a prequel-korszakbeli Lucasszal…). Közben pedig bőszen dolgoztak Az ébredő Erő utómunkálatain. Miként anno Lucas, Abrams nem nagyon pihenhetett: felügyelnie kellett a Rian Johnson kezei között formálódó VIII. rész alakulását, és saját mozijának vágásával is meggyűlt a baja (végül 136 percnyire nyúlt a játékidő). Egy kis jótékonykodásra azért maradt ideje: a Force for Change UNICEF-kampánya mellett egy rákban szenvedő (azóta már elhunyt) rajongónak elvitték a filmet, hogy megnézhesse. S ha már mozizás: a nagy hajrában Lucas és Spielberg is láthatta a féltve őrizgetett művet, s a nyilatkozatok szerint mindkettőjüknek tetszett. A nagy és profi Disney-marketinggépezet a promóció során azért vétett pár kisebb-nagyobb hibát: néhány óvatlan játék- és akciófigura-megjelenítéssel, illetve az új kánont megalapozni hivatott Journey to Star Wars: The Force Awakens-regénysorozattal, melynek első, Aftermath című darabja idén szeptemberben akkora spoilercunamit gerjesztett, hogy a tervezett másik két kötet kiadását a premier utánra halasztották. (Az, hogy a film regényváltozata is csak ekkor jelenik meg, ma már természetes.)

Végül még két teljes előzetes (itt meg itt), egy rövid, színfalak mögé kalauzoló videóanyag és néhány hivatalos fotó meg plakát jelezte az Erő ébredését, miközben John Williams 2015. júniusában elkezdte felvenni a film zenéjét, a főszereplők pedig már mindenféle rajongói eseményeken mosolyoghattak. A stúdió marketingesei idén ősszel azért begyújtották a rakétákat, és bár most mindenhonnan a közelgő film folyik (elképesztő felhajtást generálva), a cselekményt – hacsak nem ülünk fel a rajongói pletykáknak – mindmáig nem fedték fel.

2015-12-12-sw-így-készült-2015-rey-bb8-jakku

Új világok, új sikerek felé?…

A november végére teljesen elkészült, a Csillagok háborúja univerzumában több szempontból is történelmi lépésnek tekinthető Ébredő Erőtől mindenki rekorddöntögető bevételeket vár (egyesek az Avatar legyőzését sem tartják túlzásnak), ám ne feledjük, ez még csak a kezdet. A tét hatalmas: képes lesz-e a Disney felnőni az elvárásokhoz, hogy ne kelljen olyan csalódást átélnünk, mint a Baljós árnyak idején? Kathleen Kennedy nemrég azt nyilatkozta, rengeteg felfedeznivaló vár még ránk ebben az univerzumban, és amíg lesz fizető néző, készül Star Wars-film is. Hogy ezt bőség-ígéretnek vagy fenyegetésnek vegyük-e? December 18-án kiderül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *