9

Mentőexpedíció (The Martian)

mentoexp

Mark Watney a marsi expedíció során elhunyt, testét nem találták meg.

Így tudják asztronautatársai, a NASA és még néhány milliárdnyian. Csupán egyetlen ember van, aki másképp vélekedik erről. És ez maga Watney. A vörös bolygón a küldetést egy csúnya vihar miatt meg kellett szakítani és az űrhajóst mindenki halottnak hiszi. Azonban a botanikus a csodával határos módon túléli a katasztrófát Minden ellene van, nem tud kapcsolatot létesíteni senkivel, a következő misszió pár év múlva érkezik, de addig valahogy ki kellene húzni. Már csak levegőt meg ételt kellene előteremteni. És ha nem lenne elég, egyedüli szórakozása, hogy régi sorozatokat nézzen és egykori slágereket hallgasson.

mentoexp1

A film alapját Andy Weir regénye szolgáltatta, Drew Goddard író pedig rendkívül szerencsés helyzetben volt, hiszen a könyv olvasása közben könnyen el lehet képzelni, hogy mindez hogyan nézne ki a vásznon. Nyilvánvaló, hogy a burgonyatermesztést vagy a Marson megtett utazást igazán hosszan taglalni nem lenne érdemes (talán egy fiktív dokumentumfilmben), illetve a felmerült problémák és nehézségek megoldása is gyorsabb, de minden fontosabb elem és részlet bekerült a produkcióba.

Watney-t humorérzéke nem hagyja cserben a nehéz hónapok során. Rendszeresen rögzíti a történéseket, amelyekben folyamatosan humorizál. És nem csak ő próbál a drámát viccelődéssel feloldani. A Földön vagy éppen a Marson ragadt botanikus kollégái sem minden esetben merevek. Hősónk megpróbáltatásait és a megmentéséért küzdő szakemberek feladatait realisztikusan próbálják bemutatni. Ridley Scott-tól amúgy sem áll távol, hogy valósághűen ábrázolja a cselekményt (az Exodust is inkább ebbe az irányba próbálta terelni) és nem is vall szégyent. Persze a nézők többségének amúgy sincs fogalma sincs, hogy mi zajlik az irányítóközpontban, egy űrhajó fedélzetén vagy egy másik bolygón. De úgy mutatja be, hogy nem az jár a fejünkben, hogy izzadságszagúan próbálja valóságossá tenni.

mentoexp4

Mindezek mellett Matt Damon szimpatikusan játssza az egyedül maradt asztronautát, aki az elején még búskomor, majd dacosan elhatározza, hogy nem adja fel. Konkrétan ki is jelenti, hogy nem hagyja annyiban, képességéhez és tudásához mérten megoldást keres. Élni akar! De a vörös bolygón kívül, a Földön a nagy agyak szintén összedugják a fejüket. Mindenki Watney-ért drukkol, nemre, bőrszínre, korra való tekintet nélkül. A NASA főnöke ugyan inkább racionális, mint az érzelmi megoldások híve és inkább a statisztika jár a fejében, de rajta kívül mindenki szeretné a Földön látni a Marson ragadt amerikait. És a legfontosabb: mi is.

Ha esetleg valaki afféle Számkivetett egy idegen bolygón-szerű történetet akar, csalódni fog. Matt Damon nem Tom Hanks kettes verziója és nincs burgonyából faragott Wilsonhoz hasonló figura sem. Akad dráma, de Watney inkább feltalálja magát és teendői miatt ritkán mondható el, hogy unatkozik vagy marcangolja önmagát (meg amúgy is, hallgassa a régi diszkóslágereket?). A főszereplő története az elejétől a végéig leköt, úgyszólván szórakoztató és az arányokat is eltalálta.

mentoexp8

És az egyes helyszínek kivitelezése, bemutatása, színvilága is remek. A bolygó kietlen és egy vörös nagy homokozóhoz hasonlít, távoli csúcsokkal. Nem néz ki rosszul, de mégsem élne itt az ember, pláne egyedül. Az Ares 3 túlságosan rideg és steril, fekete, de főleg a fehér színt emelkedik ki. Illetve a a NASA űrközpont is abszolút más hangulatú. Alaposan odafigyeltek, hogy a más helyszíneken játszódó jelenetek máshogy mutassanak.

A Mentőexpedíció minden tekintetben megállja a helyét. Reálisan mutatja be egy távoli planétán ragadt kreatívan gondolkodó, rokonszenves ember nehézségeit és ahogy társai próbálnak segíteni rajta. Humorral oldja a feszültséget és a drámát, a komolyság és a viccelődés között megtalálja a megfelelő egyensúlyt. Abszolút szórakoztató film született, amelynek közel két és fél órája gyorsan elröppen. 90 %

imdb: 8,3
rottentomatoes: 93 %

Büdzsé: 108 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 108 millió dollár
Eddigi összbevétel: 227  millió dollár

9 komment

  1. Ez most tényleg jól sikerült Ridley Scottól: minden megfelelően van adagolva, a humor, a dráma, a kaland és a tudomány is, de gyanítom, mindennek elsősorban a kiváló regény és a jól megírt forgatókönyv az oka. Bíztató jel a jövőre nézve, hogy Scott talán nem gyalázza meg/tovább Bladerunnert és az Alien-szériát.
    (Hogy amúgy ő milyen irányba akarta anno elvinni az Exodust, azt a zavaros végeredmény megnézése óta nem tudom eldönteni…)

    • Egyébként éppen hogy Számkivetett-sztorival állunk szemben, Watneynak a fedélzeti videónapló volt az, ami Crusoe-nak Péntek, Tom Hanksnek meg Wilson. 🙂

    • Na igen, a regény az nagyon jól sikerült. Nincs sok könyv aminek tervezem az újra olvasását. De ez azok között van. Kíváncsi vagyok a filmre is, és megnyugtató a ti jó véleményetek!

  2. Sajnos nekem nem tetszett, de lehet, hogy csak azért, mert előtte 2 nappal ismét megnéztem az Apollo 13-at. Sajnos ennél a filmnél nem volt olyan pillanat, hogy kicsit is izgultam volna. Óriási ugrások vannak a sztoriban, a végét pedig egyáltalán nem bírtam komolyan venni. Hiányzott a tudományos rész, a szereplők karakterének a rendes bemutatása, hogy némelyikükre ne csupán bábként tekintsek. Érdekes, hogy a 6 perccel rövidebb Apollo 13-ba ez mind belefért úgy, hogy még Hanks családját is mutatták az otthonukban, meg az irányítóközpontban zajló életet/csapatmunkát és Gary Sinise-t a szimulátorban. Ja, és jó elhelyezett poénok is voltak. A tudományos szöveget is ügyesen intézték a nézők felé: Hanks elmeséli a holdra szállást a fiának, meg a tv műsorok is ontják magukból az információkat. A Mentőexpedíciót nézve minden alkalommal fogtam a fejem, mikor a hozzáértő ember úgy meséli el az ötletét a másik hozzáértőnek, mint egy gyereknek. Egy feszes, izgulós filmet kellett volna csinálni, melyben a jól elhelyezett poénok oldották volna a plafont verdeső feszültséget.

    • Egyetkell értenem veled.Az a rész amikor az asztrofizikus elmagyarézza a parittya manövert a nasa igazgatojának meg a többi nasa mérnöknek és fizikusnak az valami beteg.Szerintem a 6 éves fiamnak magyaráznám hasonlóan a dolgot.Kész vicc,tudomány meg alig volt benne.Talán ugylehetne mondani,hogy nyomokban tartalmazott.

  3. Jól sikerült a film! Nekem mindenképp tetszett. Nem egy műfajt meghatározó, szabályokat átíró darab de a legtisztességesebb iparosmunka, amit Scottól a Black Hawk Down óta csinált. Nem volt túlgondolva-misztifikálva, és szerencsésen mellőzte a művészieskedést. Nem egy örök klasszikus, de egy kellemes filmélmény!

  4. A film jó volt, de az írás borzalmas! Nehéz lenne legalább egyszer átfutni, mielőtt élesbe megy?

  5. Ennyi kell a vén hülyének, hogy köze ne legyen a storyhoz, mert úgy látszik rendezni még tud. Az idei év egyik legjobbja, a Hold-hoz tudnám leginkább hasonlítani. Damon nagyon jót játszik benne…és Sean sem hal meg 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *