2

Batman Unlimited: Animal Instincts / Batman vs. Robin

írta Nikodémus

2015-08-batman-unlimited-batman-vs-robin-1

Ami a DC-moziverzum építkezését illeti, tavaly óta csupán néhány előzetessel, pár háttérinfóval és egy rakat lesifotóval vagyunk beljebb (sokan – köztük én is – még mindig hatalmas zsákbamacskának tartják az egészet), a Warner animációs részlege azonban rendületlenül szállítja hetvenperces darabjait, legyen szó klasszikus képregény feldolgozásáról vagy egészen új történetről. Idei párosunk, a Batman Unlimited: Animal Instincts és a Batman vs. Robin címén kívül több vonatkozásban is hajaz tavalyi elődeire, a különbség inkább a minőségben rejlik.

2015-08-batman-unlimited-batman-vs-robin-2

S mintha a fejlődés ezúttal fordított lenne: aki élvezte a tavaly kijött Batman: Assault On Arkham Suicide Squadjának kellemes csapatdinamikáját, az jól jár a mostani darabbal is, ugyanis az Animal Instincts szintén a Batman-legendárium detektíves oldalát domborítja ki. Ezúttal Batman (Roger Craig Smith) az, aki bandában nyomja: felsorakozik Éjszárny (Will Friedle), Vörös Robin (Yuri Lowenthal), Zöld Íjász (Chris Diamantopoulos) és Villám (Charlie Schlatter) is, hogy bizarr állatmutánsokkal és különös robotokkal vegyék fel a harcot. Az egész hátterében természetesen a jól ismert és agyonkoptatott Pingvin (Dana Snyder) áll, aki már megint kisebbségi komplexusa miatt akar bosszút állni Gotham népén. A sztori tehát unásig ismert, a rajzfilm valódi ízét a jófiúk csapatának zrikái jelentik, miközben szinte nonstop folyik az akció. Nehéz is elhinni Batman agyának kattogását (a krimiszál ugyebár), hiszen minduntalan egy rejtőzködő ellenfélbe botlik: ideje sincs, végiggondolni az összefüggéseket, már be is villan a megoldás. Kissé egyenetlen tehát a forgatókönyv, s talán kissé túl könnyed a hangvétel (a gyereknézőkre kacsint a DC), ám a kezdeti botladozások után összességében viszonylag kellemes szórakozássá fajul Butch Lukic rendezése.

2015-08-batman-unlimited-batman-vs-robin-3

Maradandóbb élményt ígér a Batman vs. Robin, mely szoros folytatása a tavalyi Son Of Batman-nek, szerencsére sokkal több erénnyel. Ra’s al Ghul helyett ezúttal a Baglyok Bírósága hoz misztikumot a történetbe, s miközben felfedezzük a titokzatos társaság cselszövését, Batman (Jason O’Mara) még mindig saját fiával, az előző filmből megismert Damian-nel (Stuart Allan) vesződik. Ő pedig dacos kiskamasz, félelmetes harci képességekkel és túl nagyra nőtt öntudattal. Klasszikus apa-fia-sztori, amit ezúttal szerencsére sikerül értelmesen elmesélni, köszönhetően a jól egyensúlyozó forgatókönyvnek és a feszes rendezésnek. S persze a nagy ellenfél egyik bérgyilkosának, aki a fiú rosszabbik énjének kivetüléseként kitartóan csábítja a sötét oldal felé. A történet aztán szolgál néhány meglepetéssel (ezek azért nem durrannak olyan nagyot), és egy meglepően jól kidolgozott drámai vonulattal, melynek eredményeként Damian végre megtanulja a leckét, és ami szokatlanabb, apja is. Egymáshoz csiszolódásuk természetesen nem filmtörténeti jelentőségű, egy képregényes rajzfilm kulisszái között azonban bőven megjárja. Jay Oliva megint kiválóan csinálta meg háziját.

2015-08-batman-unlimited-batman-vs-robin-4

Míg a jövőre érkező nagyvásznas univerzum-tágítás kimenetele még mindig kétséges, a rajzfilmes részlegnek kétségtelenül jó éve van, jövőre pedig érkezik a Killing Joke megfilmesítése, Mark Hamill-lel a fedélzeten. Zack Snyder ide vagy oda, az nagy dobás lesz.


2 komment

  1. A DC-s animációkkal az a bajom, hogy eléggé hullámzó a színvonaluk. Múltkor nem bírtam végignéznie gy 70 perceset, a másik meg túl gyerekes volt, de élvezhető. Legutóbb egyébként a Gods and Monsterst láttam, ami kicsit furcsa volt, de nézhető.

  2. Egyetértek, az idei most épp egy viszonylag jól sikerült év volt. Ha viszont klasszikusokat dolgoznak fel, az mindig emlékezetes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *