2

Project Almanac

project

Mit tennél, ha megváltoztathatnád a múltat? Mármint ha csak pár évet ugorhatnál vissza? Fejeljük meg ezt azzal, hogy az MTV Michael Bay-jel karöltve hogyan gondolkodna az időutazásról? Igen, jól gondolod: a célcsoport a tinik. Tehát kell buli, egy kis romantika, pénz és esetleg a suliban is lehet úgy alakítani a dolgokat, hogy menőbb legyél. Mindezt found footage jelleggel nyakon öntve.

A 17 éves David Raskin érdekes felvételre bukkan. Egy régi, szülinapi videóanyagot nézve döbbenten látja, hogy a tükörben felvillanó alak nem más, mint ő maga, pont ennyi idősen. Baráti körével és testvérével nem tudják mire vélni, de a pincében megtalálják David apjának egykori kísérletét. Mivel műszaki téren eléggé jó ismeretekkel bírnak, ezért beizzítják a cuccot.

Left to right: Jonny Weston is David Raskin and Sofia Black D'Elia is Jessie Pierce in PROJECT ALMANAC, from Insurge Pictures, in association with Michael Bay.

A fiatalok a kezdeti meglepődés után ki is használják az időgép adta lehetőségeket. Kell pénz. Miért ne nyerhetnének? Tetszik az a lány? Miért ne lehetne kihasználni a kínálkozó alkalmat? Volt nemrégiben egy remek parti, csak nem voltak ott? Tesznek róla, hogy megnézzék. Tehát ha volt egy remek helyzet a közelmúltban, amit nem tudtak kiaknázni, akkor most élnek vele.

Érdekes időutazós filmre vágysz? Bay és az MTV egyszerűen nem is gondolt erre. Sokkal inkább a Project X lebeghetett a szemük előtt. A logikára nem fordítottak túl figyelmet, az áldokumentarista stílust meg néhány helyzetben lehúzhatták volna a wécén, túlságosan átgondolatlan. Feszültség? Az újonc forgatókönyvírók egészen jól elszórakozhattak munkájuk alatt, de azért ők is belátták, hogy ki kellene már találni egy érdekesen hangzó bonyodalmat. Ezért a történések 2/3-ánál mindenféle előjel nélkül bedobják: az időutazás katasztrófákat okoz. De nem kell attól tartani, hogy bármiféle változás áll be, a produkció továbbra is abszolút naiv marad.

Teljesen egyszerű tini sci-firől van szó, amelyben tanácsos a „de jó lenne, ha” álmodozásig jutni, agyalni nem érdemes rajta. Ha inkább afféle könnyed hangvételű bulifilmet forgattak volna esetleg még szórakoztatóvá lehetett volna varázsolni. De Project Almanac egy gyorsan feledhető időutazós alkotás lett.

imdb: 6,3
rottentomatoes: 35 %

Büdzsé: 12 millió dollár
Amerikai bevétel: 22,3 millió dollár
Összbevétel: 32,2 millió dollár

2 komment

  1. Hát ez nagyon gagyi film volt! A legszánalmasabb benne az, hogy a tudós csemete karakter úgy van megírva, mintha semmit nem konyítana a tudományhoz.
    SPOILER! Pl mikor mindenféle marhaságért visszautaznak (csaj ráöntse a kólát bosszúból a másik csajra). Ha van annyi esze, hogy a tervek alapján összerakja az időgépet, akkor azt is ki tudná matekozni, hogy az időutazás veszélyekkel jár és ha visszamennek az időben, akkor kerüljék a feltűnést, mert ha találkoznak régi önmagukkal akkor vagy vége lesz a világnak, vagy nem történik semmi, vagy a régi önmagukra olyan hatással lesz az eset, hogy letéríti őket a leendő útvonalukról és ennek eredményeképpen a visszautazott énjük megszűnik létezni. Én minden nap betartom ezt a szabályt! SPOILER VÉGE!
    A film végét egyébként nem értettem. Valaki elmagyarázná nekem azt, hogy a SPOILER! múltba visszavitt kamera miért nem tűnik el és miért találnak 2 kamerát a padláson? SPOILER VÉGE!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *