8

Ilyen volt a Csillagok között eredeti forgatókönyve

csillagokozottSteven Spielberg 2006-ban került kapcsolatba a Csillagok között tervezettel, ekkor még csak a Kip Thorne által írt elképzelés volt lepötyögve. A rendező Jonathan Nolant kérte fel, hogy bontsa ki a sztorit és írja meg a forgatókönyvet. Miután elkészült úgy egy évig pihent a szkript Spielberg asztalán, majd 2013 elején Christopher Nolan érkezett a fedélzetre. Hozta a saját ötleteit is és elég sok ponton változtatott a sztorin, amely eredetileg így nézett volna ki.

Az eredeti elgondolása szerint a 30 éves Coopernek két fia lett volna. Amikor Christopher Nolan kezébe került a forgatókönyv úgy döntött, hogy Murph nemét megváltoztatja. Viszont meghagyta, hogy a suliban afféle problémás gyerekként néznek rá. Ugyanakkor a lagymatag baseball meccset nem egy homokvihar szakította volna félbe, hanem valami kékes dolog az égen. Egy szatellit zuhan alá, később egy gazdálkodó szól Coopernek, hogy nézzen rá furcsán viselkedő járgányaira.

Rátalált volna egy kráterre, amelyben a NASA űrszondája pihent volt, amelyet alaposan átvizsgálva rátalált volna egy képre a jéggel borított bolygóról, ám akad jó sok kód is, amellyel nem boldogul.

A lezuhant tárgyon bekapcsol valamiféle riasztó és csak akkor csendesül el, ha egy bizonyos irányba fordítják. Másnap Cooper és Murphy repülőjükkel arrafelé veszik az irányt – tehát nem járgánnyal mentek – és eljutnak egy nagyobb lakatlan szigetre. Leszállva rátalálnak egy föld alatti létesítményre, amelyet gondosan elrejtettek a kíváncsi szemek elől. Itt húzza meg magát a NASA, ahol nyugodtan tudnak ötletelni.

Nolan filmjében több űrhajót indítottak, amelyeknek az volt a célja, hogy a lyukon átkelve lakható bolygókat keressenek. Az original szkriptben e helyett sok-sok szondát küldtek és amit Cooperék találtak az volt az egyetlen, ami használható adattal tért vissza. Cooper segít a Jégbolygó koordinátáinak a kibogarászásában és vállalja, hogy elnavigál oda egy csapatot. Murph nem zárkózik be a szobájába, hanem megpróbálja meggyőzni apját, hogy vigye magával. Ide tartozik, hogy Brand professzor és Cooper nem ismerte egymást előtte.

2014-11-csillagok-között-3

Az Endurance űrállomást kisebb méretre lehet összehúzni, így lépnek be a féreglyukba. Az utazás során érdekes torzulásokat figyelnek meg, az egyik egy hatalmas ujjnak tűnik, majd gömb alakot ölt. Doyle megérinti, a gömb beszippantja, de bonyodalom nélkül ki tudja húzni. Majd hirtelen a torzulások eltűnnek és átjutnak a lyukon. A láthatáron egy fekete lyukat fedeznek fel, csak úgy tudnak elszakadni a közelében, hogy TARS magával együtt felrobbantja a motort, ezzel nagyobb lökést adva a hajónak.

A néhány évvel ezelőtti elképzelés szerint csupán a jégbolygót ejtette volt útba a csapat. A féreglyuk után a Pantagruel fekete lyukat használták volna parittyának és pár nap alatt odaértek volna a planétára. Itt az atmoszférában nagyon kevés nitrogén található, a felszín 90 %-a fagyott víz, 10 % pedig szikla, illetve sok oxigén található a felszín alatt. Az Endurance pályára áll pár száz km-rel a bolygó felett és a leszállóegységnek sok száznyi apró holdacska körül keringve kell leszállnia.

Leérkezvén egy fémajtót találnak a jégben és a Kínai Népköztársaság zászlaja látható rajta. De a nagy kérdés hogyan juthattak át a kínaiak a féreglyukon. Fél tucatnyi NASA szondát találnak a helyszínen, nem csoda, hogy hiába várták ezeket, ha egyszer itt elkapták a szerkezeteket.

A Kínaiak korábban azt állították, hogy a Mars missziójuk kudarc volt, de valójában ennél tovább jutottak. Később sírokra bukkannak. Az is kiderül, hogy a bolygó nem csak egy fekete lyuk, hanem egy neutron csillag körül is kering. A fekete lyuk védi a felszínt 20 órában, de ezt követően a radioaktivitás élve megsüt mindenkit. Felismerve a helyzetet áttörik a jeget és több ezer láb mélységbe zuhannak, ahol belélegezhető oxigén van. Apró organizmusok a röntgensugarakat szippantják magukba, majd oxigént és fényt állítanak elő.

2014-11-csillagok-között-5
Nolan filmjében Brand professzor egy gravitációs egyenleten dolgozik. De Spielbergéknél senki nem is gondolkodott efféle dolgon. A jégbolygóra érve a feljegyzések alapján a kínai robotok több ezer ember befogadására alkalmas helyet alakítottak ki. Találtak egy kicsi, de mozgásban lévő fekete lyukat ebben a naprendszerben és elképzelhető volt, hogy idővel gondot okozott volna. A robotok az űrben vizsgálódtak, majd valamiféle új technológiával felszerelkezve tértek vissza. Cooperék egy laborban érdekes masinára bukkannak, amely afféle gravitációs eszköz és Roth úgy véli, hogy azért is készítették, hogy belelőjék a lyukba és ezzel megmentik a bolygót vagy elképzelhető, hogy a robotok azért távoztak végleg, mert rájöttek, hogy ez nem elég, viszont a technológia jól jöhetne a Földön.

Érdekes létformákat találnak találnak, amelyek a fényt próbálják magukba szívni, Brand mintát is vesz. El szeretnék hagyni a planétát, azonban az eddig rejtőzködő kínai katonai robotok nem engednék el őket a technológiával. CASE hátramarad, hogy visszatartsa a masinákat, a többiek pedig gyorsan felmásznak felszínre. Azonban a leszállóegységük megsérült, így nem mehetnek sehova. A bázison talált menekülőrakétával Roth kilövi magát egy közeli kisebb holdra, ahol aktiválja a gravitációs gépet, csak így tud elindulni a leszállóegység, de egyúttal fel is áldozza magát. CASE időben visszaér, de Brandnek és Coopernek nem sikerült időben a fedélzetre jutnia, ám Doyle-nak sikerül úgy manővereznie őket, hogy megmentse őket.

interstellarkep22
Az Endurance-re visszatérve CASE leválasztja nukleáris hajtóművét, ezzel a fekete lyuk felé sodródik a hajó. Kiderül, hogy valójában csak egy álcázott kínai robot tért vissza, amelyet végül az emberek megsemmisítenek. Közeleg a lyuk, a jégbolygó kezd darabokra hullani. Dr. Mann abszolút nem bukkant volna fel, de szövegei nagy részét az ál-CASE regélte volna el.

Az Endurance-en rádöbbennek, hogy az időtorzulás miatt a Földön sok-sok év telt el. Úgy gondolják, hogy közel 300 év repült el odahaza, ami miatt lehet, hogy ők az egyedüli emberek. Ahogy Nolan filmjében, úgy itt is visszanézik a barátoktól és családtól kapott üzeneteket és láthatjuk, hogy miképp öregedtek egyesek. Spielbergék verziója Cooperre fókuszált volna, és a történet során soha nem is tértünk volna vissza a Földre. Így azt sem láthattuk volna, hogy Murph és Brand mit csinál odahaza. Mindenesetre hősünk és Brand egymásra találnak és lett volna szex is.

A kínai feljegyzésekben talált koordinátákból rájönnek, hogy van egy másik féreglyuk a fekete lyuk közelében és el tudják érni. Azonban benn ragadnak a féreglyukban és napokig nem látnak semmit, csak fehérséget. Viszont újra látnak néhány gömbtorzulást és valamiképpen tudnak velük kommunikálni és így találták volna meg a kiutat.

interstellarkep20
A féreglyukból sikeresen kiérnek, érdekes látvány tárul eléjük: az egész univerzum lapított koronggá összezsugorítva. Tehát téren és időn kívülre kerültek, az ötödik dimenzióba. Belefutnak egy állomásba, ahol megtalálják TARS-t, amely a fekete lyuk körül állt pályára és végül őt is beszippantotta a féreglyuk.

A gravitációs gépből megszerzett kódot használva kiderül, hogy a kínai robotok féreglyukak millióit térképezték fel, amelyek virtuálisan kapcsolódnak minden planetáris rendszerben. Több ezernyi Földihez hasonló hely létezik. Ám a robotok kifejezetten egyetlen féreglyukat kerestek és meg is találták.

Tehát a robotok rátaláltak arra, amely visszavisz a Földre, de egy másik időbe. Így elméletben akár ők is megtehetik, hogy megismétlik küldetésüket. Brand szkeptikus, mert eleve nem hisz az időutazásban és azzal érvel, hogy a megkapott üzenetek a bizonyíték arra, hogy nem sikerült a feladatuk. Inkább azt szeretné, ha folytatnák a kutatást és egy olyan bolygót találjanak, ami alkalmas az emberi életre. Ám Cooper nem felejtette el fiának tett ígéretét, ezért mindenképpen akar tenni egy próbát, egy szenvedélyes csók után útjaik elválnak, illetve a nő átadja a begyűjtött létforma minta egy részét.

interstellar23
A jégbolygón talált egyik szondába ültetik bele a gravitációs gép adatait, majd Cooper fejéhez kap, hogy ez pont ugyanaz, mint amelyet ők találtak a Galvestonon. De ha a szonda el is jut a Földre a hajó és a legénység mégsem. Ezért próbálja rávenni Doyle-t, hogy mégse vágjanak bele az utazásba, de kollégája nem hallgat rá… vesztére. Csak ennél a pontnál ugrunk vissza a Földre, ahol a szonda nekimegy egy szatellitnek, majd leszáll.

A NASA-nál nem figyelt fel senki a betáplált adatra, azonban Murph 30 éves és ő is mezőgazdasági gépeket kalibrál. Alkatrészekre lenne szüksége és a régi, elhagyatott NASA bázison kutakodik és egyúttal ráakad a szondára. Hazaviszi, megvizsgálja és tíz évvel később megépíti a gravitációs eszközt, de az mégsem működik. Ismét eltelik 10 év, Murph 10 éves lánya, Emily is megpróbálkozik a dologgal.

Cooper 2320-ban jut haza, kétszáz évvel azután, hogy elindult. Elhagyatott az egész bolygó, hó borítja a vidéket. Cooper rátalált farmjának maradványaira. Nem sokáig nézelődhet, mert egy jégvihar csap le, és vissza kell térnie hajóra. A begyűjtött idegen létformát véletlenül leejti és azonnal befészkeli magát a hóba, világítani kezd. A fényben megleli Cooper a visszautat, de képtelen arra, hogy elérje.

Cooper kórházi ágyban tér magához, kiderül, hogy űrállomáson van. Rangerek találnak rá és elviszik a Joseph A. Cooper állomásra. Találkozik Anthony Cooper Wellinggel, az ük-ük ükunokájával. Sajnos az öregember nem tud beszélni, de éjjeliszekrényéhez nyúlva felemeli az órát, amit még Cooper adott Murphy-nek.

Egy bürokrata ezt követően elmondta, hogy a jégbe bekerült lényt nem tudják elszigetelni és lehet, hogy elszaporodik a Földön, amely az űrből most már egy nagy jégtömegnek tűnik. Majd Cooper űrhajót kér, hogy megkeresse Brandet, de nem kap rá engedélyt, és egy kukoricatáblát mutatnak neki, amit gondoznia kell. Ő viszont ellopja a hajót és elindul.

8 komment

  1. Ennyi marhaságot összezsúfolni egy forgatókönyvbe, és ha elképzelem, hogy Spielberg rendezte volna… Nem hibátlan a 2. verzió sem, de jó, hogy alaposan átírták az eredetit.

  2. A Csillagok kozott megvalosult verzioja is inkabb HBo minisorozatkent lett volna fogyaszthato. Dramai es meghato filmelmeny,de Nolan ezuttal elugyetlenkedte az aranyokat.Tomeny es hossszu….

  3. Az hogy kínaiak(egy egy másik nagyhatalom) megelőzte őket egész érdekes, sőt hasznosítható ötletnek tűnt, de utána már túlságosan nagy katyvasz irányába ment el a forgatókönyv…
    Erre már egy 4 órás film sem lett volna elég.

  4. Lehet jobb lett volna inkább ez a verzió (még ha 5 órás lenne a hossza így , akkor is végigülném)…de a moziba küldött változat is csodálatos lett (értsd: szórakoztató).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *