1

A séf (Chef)

asef1

Egy jó főzőcskézésről és finom ételekről szóló film egyik ismérve, hogy már a játékidő alatt hangosan megkordul a gyomor és legszívesebben már az előttünk lévő szék háttámlájára is ráharapnánk. Bizony, ez már önmagában fél siker és Jon Favreau mindent meg is tesz, hogy A séf után hazarohanjunk egy gyorsan összedobható sajtos szendvicsért vagy esetleg a mozihoz közeli kajáldában vegyünk egy-két finomnak tűnő falatot. Máris nyert ügye van az ételkészítésről szóló sztorit prezentáló rendezőnek, ha eléri, hogy a néző akkor se ásítozzon, amikor karakterei percekig kóstolgatják ugyanazt az ínyencséget, hanem úgymond két kézzel nyúl a vászon felé, mert ebből ő is kérne.

seeeef

Carl (Favreau) egy népszerű étterem konyháját vezeti, de sajnos nem tüsténkedhet úgy, ahogy akarja. Az étterem tulaja (Dustin Hoffman) ugyanis teljesen más állásponton van, mint ő. Amikor egy ismert gasztroblogger ül le az egyik asztalnál, és kritikájában alaposan kiosztja a munkáját, a séfe kissé maga alá kerül. Miután felvilágosítják a közösségi médiáról, fia segítségével csatlakozik a twitterre, majd sikerül összezörrennie bírálójával. Kirohanását követően főnöke megválik tőle, de egy furgont átalakítva saját mozgó konyhát nyit, ahol úgy és azt készít, amit csak szeretne.

0chef

Ha egy rendező jó ideje a nagyköltségvetésű alkotások körül mozog és előbb-utóbb előtör belőle a vágy, hogy kisebb produkciót készítsen. Kell a nyugalom, ugye. Roland Emmerich és Michael Bay után most Favreau is pár millióból gazdálkodhatott. Filmes pályafutását is párhuzamba állította a főszereplővel, hiszen ha egy kis időre is, de kiszakadhatott a hatalmas hollywoodi sürgés forgásból és úgy dolgozhatott, ahogy szeretett volna. Két hét alatt írta meg a forgatókönyvet, amibe saját életének egyes szakaszai is belekerültek. Csakúgy, mint az általa játszott Carl, úgy a saját édesapja is karrierjével volt elfoglalva.

00chef

Milyen is lehet az a film, ahol a főszereplő abban leli örömét, hogy ínycsiklandozó ételeket készítsen magának és másoknak? Afféle igazi feel good-mozi, ahol a karakterek élettel teliek és bizonyára mindenki be tudja azonosítani az összes szereplőt egy-egy ismerősével. Scarlett Johansson és Robert Downey Jr. is beugrott vendégszerepelni, utóbbi különösképpen jól eltalált figura, ahogy követhetetlenül ugrál egyik korábbi témáról egy másikra (igen, ilyen emberek is vannak). Dráma is akad, de láthatóan Favreau nem akar ezzel túl sokat vesződni, hiszen inkább a vidámabb oldalára és a dialógusokra figyelt. Így sajnos a legfőbb konfliktust is elmismásolja egy kissé ügyetlen befejezéssel. Annyi baj legyen.

Akárhogyan is gondolkodom A séfen, a hibáira nem tudok haragudni, hiszen folyamatosan az elénk tárt ételek jutnak eszembe. Összefut a számban a nyál, ha arra a jól átsült barbecue-ra gondolok. Nekem is kell. Most! Kár, hogy Favreau nem veszi fel a telefont. Kész csoda, hogy Morgan Freeman kimaradt, és nem játszotta el az ügyes-okos-bölcs mester-mentor-tanító szakácsot.

imdb:  7,3

rottentomatoes 88 %

Eddigi amerikai bevétel 31,4 millió dollár
Eddigi összbevétel: 46 millió dollár

00chef2

Egy komment

  1. Önfeledt, felhőtlen film jó kajákkal és még jobb zenékkel. Két hónap múlva már nem fogok emlékezni rá, de bírtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *