6

Mikor fog Oscar-díjat kapni egy motion capture technikát alkalmazó színész?

droid01

Először is nézzük, mit tudunk erről a technikáról. Tapasztalat, hogy néha nem kattintotok a linkekre, ezért most ideteszem az egész wikipédiás anyagot – köszönet a fordítóknak, akik az angol wikipédia szócikket varázsolták át. Közben nézegessétek a képeket és a videókat, aztán válaszoljatok a kérdésre.
A motion capture, magyarul digitális mozgásrögzítés (gyakran csak mocap) egy olyan eljárás, melynek során mozgást rögzítenek, majd azt egy digitális modellre ültetik át. A technikát Skóciában dolgozták ki. A motion capture-t főként a szórakoztatóipar, az orvostudomány, a sport és a hadsereg alkalmazza. A filmgyártásban az előadó mozgása kerül rögzítésre, majd a felvett adatokat a digitális karakter animálására használják. A testen kívül az arcon és az ujjakon elhelyezett érzékelők segítségével a színész teljes előadása, valamint arckifejezései is rögzíthetők.

droid05
A motion capture során egy vagy több előadó mozgását nagy sebességgel rögzítik. Az így nyert adatokat egy 3 dimenziós modellre tükrözik, így a digitális karakter ugyanazokat a mozgásokat végzi, mint az élő színész. A régebbi technikákkal ellentétben – ahol a szereplő megjelenését is felvették, ami végül a képkockánkénti animáció alapjául szolgált – itt kizárólag a mozgás kerül rögzítésre. Az előadó mozgásán kívül, ezzel a technikával virtuális kamerákat is létre lehet hozni, így a digitális karakter bármilyen szögből bemutatható.

droid02
A mozgás digitális rögzítésére számos megoldást dolgoztak ki. Ezek általában a testre elhelyezett érzékelők típusában – passzív vagy aktív – különböznek. Aktív érzékelő lehet például egy lámpa, LED vagy egyéb jelforrás. A passzív érzékelők többnyire egy külső jelet vernek vissza. A felvétel előtt ezeket az érzékelőket (markerek) az előadó testének bizonyos pontjaira rögzítik. A felvétel során a mozgást több kamerával követik nyomon, így a központi számítógép különböző szögekből látja azt. Ezt követően a kamerák és a markerek helyzetéből a számítógép háromszögeléses módszerrel meg tudja állapítani a színész csontvázának helyzetét. A gyakori mintavételezésnek köszönhetően ez a folyamat másodpercenként többször játszódik le, így az eredmény egy folyamatos mozgás, mely ezek után átültethető a digitális modellre.

droid03
A motion capture számos előnnyel szolgál a hagyományos számítógépes 3D animációval szemben:

(1)A mozgást sokkal gyorsabban, akár valós időben is képes rögzíteni.

(2)A szórakoztatóiparban ez csökkenti a képkocka alapú animáció költségeit.

(3) A felvételhez szükséges idő kevésbé függ a felvett mozgás hosszától és bonyolultságától, mint a hagyományos eljárások esetén.

(4) Összetett mozgásokat, valóságos fizikai reakciókat és ezek hatását, a súlyt, a fellépő erőket élethűen lehet rögzíteni.

(5) A képkockánként történő animációnál sokkal kevésbé munkaigényes.

droid04Hátrányok:

(1) Az adatok rögzítéséhez és a velük történő munkához különleges hardver és szoftver eszközökre van szükség.

(2) Ezen eszközök ára kisebb produkciók esetén gazdaságtalan lehet.

(3) A rögzítő rendszernek a felvevő kamerák látóterétől függően, nagy helyre lehet szüksége.

(4) Problémák esetén tovább tart kijavítani a hibát, mint újra felvenni a teljes jelenetet. Az adatok valós idejű megtekintése csak néhány rendszernél érhető el.

(5) Állatok mozgása nehezen rögzíthető.

(6) A fizika törvényeivel ellentétes mozgások nem rögzíthetőek.

(7) A felvételek utómunkálatokat igényelnek (pl.: érzelmek hozzáadása).

Amint azt a képeken és a videókon láthatjátok, komoly színészi teljesítmények állnak a háttérben. A teljesség igénye nélkül hoztam a fenti példákat, és elnézést a kezdetlegesnek tűnő szerkesztés miatt – akadnak még technikai problémáink a szerkesztőfelülettel. (A)

Nos, mit gondoltok, mikor fog Oscar-díjat kapni egy motion capture technikát alkalmazó színész?

6 komment

 1. Jó kérdés..az Akadémia túlságosan konzervatív ehhez, sajnos. Én Nighy-t ugyan úgy imádtam Davy Jones-ként, mint Saldana-t Neytiri-ként..brutálisan nagy alakítások!

 2. Szerintem még vagy 10 év: egyenlőre nem is igazán szépen adják vissza a színészi mimikát a mocap-es filmek (nem technikai, hanem hozzáállási korlátok miatt) és így nehéz eldönteni, hogy színészi játék vagy a VFX csapat munkája a díjazandó.
  Mikor már teljesen hétköznapos lesz a mocap és nem akarnak görcsösen über-látványosat alkotni vele, akkor lesz díjazható.

 3. Még a 90-es években a tévében ment a Final Fantasy animációs film előzetese. Távolról úgy tűnt, hogy ez élőszereplős lesz. Még mondtam is, hogy jé, hát Sandra Bullock új filmben játszik?:)
  Az elmúlt időszakban Robert Zemeckis szeretett bele a mo-cap-be, ideje volt, hogy visszatérjen az élőszereplős világba. Megcsinálta Kényszerleszállást és bizonyította, hogy tud ő még remek produkciót készíteni. Mert ház mo cap munkái nagy része valahogy nem az igazi.
  Úgy gondolom, hogy van még mit fejlődni, hiszen nem tudják még a érzelmeket visszaadni az animációs karakterek. De belegondolva nem is az a nagy kérdés, hogy mikor kap díjat egy mo cap színész, hanem, hogy mikor tudnak majd színészeket kreálni, hogy hús vér emberre nem lesz szükség.
  Persze előbb jönnek a mo cap színészek díjazása, idő kérdése az egész, meg hogy melyik fesztiválon fog történni mindez.

  • Én az Avatárnál már láttam érzelmeket, nem azt mondom, hogy pontosan olyan volt, mintha valóságos embert néznék, de messze a legjobb volt.
   Koi, először azt akartam írni, hogy tuti nem fognak színészeket kreálni, mert… de aztán rájöttem, ha a stúdiók azt akarják, ők soha nem öregednek meg – persze egy idő után ez unalmassá válhat. És eszembe jutott az is, hogy virtuális popsztár már most is van – és lazán megtölt egy arénát.
   14. perctől indul a buli:
   http://www.youtube.com/watch?v=rL5YKZ9ecpg

 4. Azért A Gyűrűk Ura és A hobbit Gollamját összehasonlítva látszik, milyen óriásit fejlődött ez a technológia is kb. 11 év alatt.

  • Ez így szárazon igaz, csak pont a Hobbit a legjobb példa arra, hogy milyen mikor az ember átesik a ló túloldalára és már ész nélkül, nem a történet és a set kibővítésére, hanem csak úgy hogy legyen látnivaló effektezi szét a filmet. (Mondom én ezt úgy, hogy a Gyűrük urát imádom.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *