7

A beavatott (Divergent)

beavatott

Ha valaki Hollywoodban egy bizonyos témában gigantikus eredményeket produkál, felkelti az unatkozó producerek figyelmét. De mikor is kezdődött a young adult adaptációk korszaka? Visszapörgetve az idő kerekét Harry Potternél állhatnánk meg. Ha a műfajt megpróbálnánk korszakokra bontani, gyorsan rádöbbenhetünk, hogy a fiatal felnőtteknek szóló filmek soha nem mutattak egyenletes szintet. Gyakorlatilag soha nem jött el a pirkadat, mindvégig sötét éjjel volt ezen a területen. A legtöbb adaptáció vagy halva született próbálkozás volt, vagy amikor mégis ígéretesnek tűnt, gyorsan kiderült, hogy el tudták rontani, ráadásul akkorát buktak vele, mint az ólajtó. Néha mintha látszódna a fény az alagút végén, de szomorúan konstatálhatjuk, hogy ami közeleg, az bizony egy vonat. Az éhezők viadalával felállítottak egy szintet, de aki arra számít, hogy A beavatott ezt eléri, azt csalódás fogja éri.

A világégést követően Chicago az egyik lakható terület, ahol új rendszert vezettek be. A 16 évesek átesnek egy vizsgálaton, amely megmondja, hogy hova tartozhatnak. Talán az önzetlenekhez, vagy az adrenalinhajhász bátrakhoz? Akármi is a teszt eredménye, választhat másik kasztot, mert még ez is megengedett. Beatrice/Tris azonban nem besorolható; ebből még baj is lehet. Ám a lány nem kürtöli világgá a dolgot, és inkább a bátrak mellé áll. Még nem tudja, hogy hamarosan átalakul a hatalmi apparátus, amihez neki is köze lesz.

Miért jó az új rend? Miért fogadja el mindenki, hogy pontosan 5 csoportra van szükség? Talán a könyvben szépen le van írva. és akik olvasták nem keresik a választ, de a többiek csak találgatni tudnak. Kívülről utópiának tűnik – ahol mindenki boldog, és zokszó nélkül teszi a dolgát -, de mi már tudjuk, hogy szó sincs szép új világról, belülről rothadt a rendszer.

De mit is várunk? Ér majd valami meglepetés? Nem! Már első ránézésre meg lehet mondani, hogy kinek, milyen szerepet szánt a sors… vagyis az írónő. Düledezik a történet, és a karakterek is csak néha tudnak értelmesen beszélni; kevés normális dialógust sikerült a szereplők szájába adni. Durván elmérték az arányokat. Ha a forgatókönyvvel jobban törődtek volna, gondolatébresztő, társadalomkritikus film született volna.

A young adult téma ugyanabban a betegségben szenved, mint az animáció. Mindenki elfeledkezett arról, hogy régen nemcsak a 10 éven aluliak szórakoztak a rajzolt eseményeken. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő regények vászonra vitelénél pedig figyelmen kívül hagyják, hogy nem csak a tinikre kellene fókuszálni. Lehet, hogy a tizenévesek elalélnak a látottakon, de az idősebb korosztály csak a fejét fogja (itt jegyezném meg, hogy egy tiniknek szóló film 16-os karikát kapott itthon). Le kell szögezni, hogy nem Shailene Woodley tehet róla, hogy a film rossz. Jennifer Lawrence mellett egy újabb, tehetséges színésznő ki képes hatalmas lelkesedéssel, Kristen Stewart-mentes szájtátás nélkül elhitetni, hogy ő a beavatott… vagy kiválasztott… akarom mondani, a leány a gáton.

imdb: 7,5
rottentomatoes: 41 %

Büdzsé: 85 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 143 millió dollár
Eddigi összbevétel: 250 millió dollár

Ui: Köszönöm Armidának, hogy besegített:)

7 komment

 1. Kár, elsősorban Woodley miatt, akinek ezek szerint nem jött össze a hírnevessé tevő franchise.

  • Nikodémus: Mivel a film nem bukott így folytatják. És néhány kritikát átnyálazva úgy tűnik, hogy Woodley alakítása mindenkinek tetszett. De nem tudom, hogy akar-e vagy Hollywood akarja-e, hogy az indie filmek helyett a nagyobb költségvetésű filmek felé kacsintgasson.

   • Pontatlanul fogalmaztam. művészileg értettem a nemsikerülést. Mert ahogy te is írod, A beavatott rosszabb lett Az éhezők viadalánál.
    Én azért remélem, hogy Woodley ezután is jól választ szerepeket. Hollywood meg könnyen felemel és leejt, lásd épp Jennifer Lawrence-t, akit most mindenki istenít, de pár év múlva tuti unalmas lesz a bulvárnak. Nem is baj, nem szorul rá ő arra.

 2. Egynek elment. Úgy-ahogy.

  ” Az éhezők viadalával felállítottak egy szintet, de aki arra számít, hogy A beavatott ezt eléri, azt csalódás fogja éri.”

  Háromszor aludtam el azon. (Lehet neki kéne futni még egyszer…) A második rész már jobb volt. Szóval mondhatni a Divergent nálam sem érte el azt a szintet mert ezen nem aludtam el. 🙂 (Persze azt sem mondom, hogy életem filmélménye volt.)

 3. Mi ez az újabb keletű divat, hogy mindenki szidja Az éhezők viadalát? Az azért nem véletlen, hogy az 1. rész már többet hozott (Amerikában), mint a legsikeresebb Harry Potter, a 2. meg megnyerte az előző évet!

 4. Bejött a sejtésem, tényleg gyenge, és Woodley tényleg nem tehet róla. A forgatókönyv pocsék, a rendezés jellegtelen, a dialógokból csak úgy hullik a fűrészpor, és még a filmzene sincs rendesen megírva, helyette tinivadász nyálpop szól. Woodley az, aki valamennyire elhihetővé teszi ezt az egészet, de néha neki is olyanokat ír elő a cselekmény, hogy fogom a fejem (bizonyos traumák feldolgozása pl. fél másodperc alatt megvan…).

 5. Én sem értem mit hypeolják úgy az éhezők viadalát… én is elaludtam rajta. a 2. rész már jobban felvillanyozott, mostmár érdekel a folytatás, de Lawrence-en kívül nem sok pozitívat tudok mondani az egészről.

  A beavatott nem volt olyan rossz. oké, a társadalmi rendszer nevetséges, de ha ettől eltekintek, egész jó kis sztorija van. Nem tudom, hogy én young adultnak számítok-e, de engem megvettek kilóra. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *