1

Out of the Furnace

outofthefurnace

Russell Baze (Christian Bale) egy kisebb gyaloghídon szeretné rábeszélni szerelmét, volt barátnőjét Lena Taylort (Zoe Saldana), hogy próbálják meg újra, melegítsék fel kapcsolatukat. Azonban a nő összejött a seriffel, amíg Russell a rácsok mögött pihent, amiért ittasan balesetet okozott, ráadásul Lena terhes lett. A férfi nem erőlteti a dolgot és minden jót kíván. A szürke, szomorkás hangulatú vidéken csak egy jó nagy adag optimizmus, a család és a barátok tudják tartani a lelket az emberben. De mivel apja időközben elhunyt, barátnője másnál talált boldogságra, így csak a testvére az utolsó szalmaszál, akibe még kapaszkodhat, hogy ne forduljon be véglegesen.

Baze az amerikai „rozsdaövezet” egyik lakója és megbízható dolgozója. Kitörési lehetőség egyenlő a nullával, ha ezen a környéken élsz lehetőségeid erősen leszűkülnek. Álmodozni lehet, elmerengeni egy jobb és szebb életről, de leginkább csak úgy lehet kiszakadni innen, ha az ember katonának áll. Russell testvére, Rodney is ezt az utat választja, majd hazatérve beszippantja a szerencsejáték világa, úgy érzi, hogy csak így lehet nagyobb pénzt szakítani, majd illegális, megbundázott bunyókra vetemedik, csak éppen forrófejűsége nagyobb zűrökbe keveri és végül Russellnek nem marad más, csak a bosszú.

Scott Cooper rendezői bemutatkozása nagyot szólt, a korrekt bevétel mellé temérdek jelölés és egy Oscar-díj járt Jeff Bridgesnek. Van, aki könnyedén kezeli a hirtelen jött sikert és a jövőbeli munkáival nem akar mindenáron megfelelni a többség elvárásainak és van, akit a díjeső arra késztet, hogy görcsösen megpróbáljon hasonló nagy dobást összehozni. Sajnos Cooper a második kategóriába tartozik és mondhatni egy olyan filmet készített, amelyben nincs semmi meglepő és minden átlagos…vagy inkább megszokott.

Bale jól játszik? Igen, az lenne a nem mindennapi, meglepő esemény, ha bénán hozná szerepét. Ezúttal is kiemelkedő teljesítményt nyújt, amit megszokhattunk tőle, azaz átlagosnak nevezhető. Ha Woody Harrelson nem tudna egy megátalkodott bűnözőt megformálni, elgondolkodhatunk azon, hogy talán egy másik, alternatív univerzumba kerültünk. Már a film elején megismerhetjük a Harrelson által játszott Harlan DeGroat temperamentumát, amikor egy autós moziban (az Éjféli etetést adják) lelkiismeret-furdalás nélkül lekever néhányat barátnőjének, csak azért, mert viccelődni próbált rajta és még a segítségére siető nagydarab nézőt is beledöngöli a földbe.

Cooper filmjét a színészek viszik a hátukon, mert ezúttal a rendező a „megfelelni akarás” címszó alatt elmért néhány dolgot. A cselekmény lassú tempóban folydogál előre a szürke-szomorú tájon, szépen megismerjük a karaktereket, csak éppen a forgatókönyv és a direktor annyira elmélázik, hogy elfelejti, hogy történnie is kellene valaminek. Azonban a drámai helyzetek és pillanatok nem voltak elég hatásosak, ezek hiányában a dráma sem lett emlékezetes és erőteljes, de van egy szomorkás hangulata.

 imdb: 7,0

rottentomatoes 52 %

Büdzsé: 22 millió dollár
Amerikai bevétel: 11,2 millió dollár

Egy komment

  1. Pontosan leírtad a lényeget: jó film, a hangulata bikaerős, a színészek is jók, de valami hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *