4

Phillips kapitány (Captain Phillips)

phillips

Paul Greengrass megtörtént eseményeket szeret vászonra vinni, mostanra már kiérdemelte a valós történeket izgalmasan elmesélő szakavatott mester címet. Sőt, kvázi az amerikai nép szemében hősökké vált személyeket részesíti előnyben. Nyilvánvaló, hogy azonnal rásüthetnénk, hogy a könnyebbik végét fogja meg, hiszen így gyakorlatilag máris bebiztosítja a sikert. De Greengrass nem olyan fickó, hogy kényelmesen hátradőlve vezényli az unásig ismert, híradóban ezerszer leadott helyzetet. Szépen átrágja magát az adott szituáción, majd a lehető legizgalmasabban próbálja leforgatni a filmet. A United 93-nél mindenki tudta, hogy milyen végkimenetelre számíthatunk, de a stáblista eljöveteléig az adrenalinszintünk az egeket verdeste. A Zöld zónában a felsőbb vezetéssel szembeszálló katonát mutatja be, új filmjében pedig egy átlagos teherhajó kapitánya a főhős, akit útja során szomáliai kalózok támadják meg, majd idővel néhány ezer dollár készpénzzel és Phillips-szel távoznak.

 Tom Hanks

Mit is mondott Obama elnök a túszmentő akció után? A kapitány bátorságát méltatta, afféle példaképként emlegette és az amerikai nép büszke volt új hősére. Az már csak lábjegyzet, valahol az apróbetűs részben olvasható, hogy a legénység beperelte Phillipst, amiért felelőtlenül viselkedett és kockára tette életüket, tudta, hogy veszélyes vizeken jártak, de nem törődött azokkal az intelmekkel, figyelmeztetéssel, amelyek a kalózkodásra hívták fel a figyelmét.

Valóban a kapitány hibája lett volna? A film ezt úgy fél percben intézi el, miszerint a legénység leszerződött arra, hogy leszállítja az árút, tudták, hogy milyen területen kell átevickélni és hiába tértek volna el bármely irányban, ugyanannyi lett volna az esélye, hogy belefutnak egy másik portyázó kalózcsapatba. Igaza volt vagy sem a kapitánynak, a produkció értékeiből mit sem von le vagy ad hozzá. Az amerikaiak talán valóban egy hőst látnak benne, minket csak az érdekel, hogy a rendező nem spórolt a feszültséggel, amikor vászonra vitte az esetet! Adja magát a lehetőség, hogy lengessék a csillagos-sávos zászlót, szépen egymás után lehet fűzni a giccses jeleneteket és a látványos Seal akciót. Azonban Greengrass nem élt ezekkel a lehetőséggel.

A rendezőtől megszokhattuk a kézikamerás stílust, ennek segítségével visz be minket a történések sűrűjébe, a szemcsésebb jelenetek félig-meddig dokumentarista jelleget kölcsönöznek a produkciónak. Szintén jellemző Greengrassra, hogy szeret amatőrökkel forgatni, ezáltal még életszerűbbé tudja tenni alkotását, így érve el, hogy a közönség ne csak a szupersztárokra fókuszáljon. Habár Tom Hanks eléggé ismert név, de képes arra, hogy kiválóan hozza az átlagembert úgy, hogy alakítása ne nyomja el a többi színészt és ugyanakkor egy rossz szót sem lehet szólni munkájára.

 Tom Hanks stars in Columbia Pictures' "Captain Phillips."

A legfontosabb kulcsszó ebben a dráma-thrillerben: az átlagember. Phillips kapitány nem szuperhős, nem egy sebezhetetlen alak, hanem egy családos ember, aki elsősorban legénységéért aggódik, lehetőségei korlátozottak és ha csak teheti szavaival megpróbálja rányítani a szomáliai túszejtőket. A kalózok sem a megszokott habzó szájú, rasztafári „jöttem, hogy elvegyem az életed” – beállítottságú személyek. Greengrass elvisz minket, hogy megmutassa a világukat, gyakorlatilag kötelező „munka” számukra a hajók kifosztása, váltságdíj beszedése. A szomáliai kis csapat élén Muse áll, Barkhad Abdi megállja a helyét Hanks-szel szemben, bár társaira már kevés figyelmet fordítanak és idővel azért mégis megkapjuk a kiguvadt szemű fegyverrel hadonászó kalóz-sztereotípiát is.

Nem az akciókkal és a lövöldözésekkel, hanem a feszültségre összpontosít Greenrass. A Maersk fedélzetén pattanásig feszült a helyzet, folyamatosan emelkedik az izgalom, ahogy a legénység macska-egér játékot folytat a túszejtőkkel, miközben kapitányuk próbálja jobb belátásra bírni az agresszorokat. Később a feszültség alábbhagy, majd a direktor újra adrenalinpumpálásba kezd. Ekkor már mit sem törődünk azzal, hogy vajon így történt-e vagy mindez csak fikció. A történetet addig húzzák, ameddig csak lehet, megjelenik a Navy Seal, de mi csak egy profi, precíz alakulatot látunk mindenféle megszokott lassítás, hősködés és egyéb katonai filmekre jellemző dolgok nélkül, mindenesetre arra felhívja a figyelmet, hogy jobb, ha kétszer is meggondolja valaki, hogy kalózkodásra adja a fejét, hiszen könnyen úgy járhat, hogy könnyen 2-3 hadihajót láthat, ha kinéz vízi járműve ablakán, utána már azt sem, mert egy golyóval a fejében már nem törődik semmivel.

Összegezve a Phillips kapitány egy izgalmas emberi dráma, aminek a legnagyobb baja, hogy kicsit túlnyújtották. Nem sok kellett hozzá, hogy a rendező átlépje azt a vékony vonalat, amikor a feszültség alábbhagy és inkább a vontatottság érzése kerül a helyére. 80 %-ot osztanék ki a filmre.

imdb: 8,1

rottentomatoes: 95 %

Büdzsé: 55 millió dollár
Amerikai bevétel: 103,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 199,3 millió dollár

4 komment

  1. Hát sajnos ez nálam meg sem közelítette Tom Hanks nagy filmjeit (Apollo 13, Forest Gump, Halálsoron). Aggódni nem tudtam érte. Talán ha az elején többet mutatnak a családjából, gyerekeiből, akkor jobban aggódtam volna érte. Meg mondjuk a hajón is nagyobb balhéra vártam közte meg a legénysége között. Ezen a lájtos, rövid civakodáson el tudtam volna aludni. Meg hát a hajón való keresgélést is gyorsan lezavarták. Abba kerülhetett volna még egy kis izgalom. Tudom én, hogy megtörtént esetet dolgoz fel a film, de ez csak egy film. Simán hozzá lehet tenni olyan dolgokat, amiktől a néző idegei pattanásig feszülnek. Az Apollo 13 is megtörtént eseményeket mutatott be, mégis hozzátettek egy lapátnyi izgalmat.
    Szóval ez nálam egy átlagos túszejtős filmnek elmegy.

  2. Tom Hanks mindig zseniális, de a Philadelphia óta nem láttam tőle ekkora nagy alakítást. Szerintem erre meglesz az Oscar jelölés, és ha majd a nevét mondják, a film végi “sokk jelenetet” fogják bejátszani…
    Nálam már csak ez miatt is az év egyik kedvence, de az egész film remek volt mindenestül. 9/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *