18

Riddick

riddick

Ha valaki azt mondja a Pitch Black alatt, hogy a lezuhant úrhajón helyet kapó leláncolt rab a következő részben végigpofozza az univerzumot és pont ő lesz az, aki képes megállítani egy világokat meghódító rettenthetetlen fekete sereget valószínűleg szimplán lehülyézzük az illetőt vagy csak csendben a halántékunkat kocogtatjuk. Egy sci-fi horror után érkezett egy sci-fi fantasy, a körözött bűnözőből pedig egy antihőst faragtak, de gyorsan kiderült, hogy a karakter rajongói bázisa egyáltalán nem akkora, mint amire számítottak. A pénzügyi kudarc után Riddick lepihent, Vin Diesel és David Twohy viszont folyamatosan nyösztették az Universalt egy újabb folytatás reményében. Lemondtak nagyratörő terveikről, inkább visszatértek az alapokhoz és ehhez az is kell, hogy a halálkufárokat kivonjuk az egyenletből.

Riddick némileg ellustult királykodása alatt, nem csoda, eléggé jól megy a sora. Ámde továbbra is el szeretne jutni Fúriára, néhány emberével elindul a feltételezett planéta felé. Mivel pókösztöne nincs, így csak az utolsó pillanatban jön rá, hogy csúnyán átverték. Megölni nem olyan egyszerű, élete során temérdek veszélyes helyzetből mászott ki, régebben ez afféle rutinnak számított neki. Igazság szerint még valamennyire örül is, hogy így alakult (fő a pozitív hozzáállás), hiszen amúgy is eltunyult, így legalább újra formába tudja hozni magát. A túlélő akarat, a kitartása és tapasztalata révén elboldogul a sivár, nem túl barátságos bolygón, majd rábukkan egy bázisra, amely kiutat jelenthet számára. Csak ehhez nyakára kell hívnia néhány fejvadászt.

A cselekmény három részre osztható fel. Az eleje afféle one man show és a szegény ember CGI-je alapfelállás. Riddick kicsit szenved a kevésbé minőségi effektek között, felméri az új helyzetet, alkalmazkodik a körülményekhez és a maga módján még örül is neki. Diesel színészi képességeiről ne nyissunk vitát, olykor megpróbál fájdalmasan vagy meglepett kinézetet vágni, de mivel ő egy kőkemény, galaxis szerte ismert fenegyerek gyorsan felveszi a megszokott, „Én vagyok az Ász” rezzenéstelen arcot. Nem beszél maga elé motyogva, csak néha a fejében lezajló gondolatokat hallhatjuk. A kietlen bolygót gyorsan megismerjük, akad itt úgy két veszélyes állat, illetve a színekkel is próbálnak variálni, bár kevésbé olyan éles, mint a Pitch Blackben volt. Ha arról szólt volna a film, hogy Riddick egyedül császkál a planétán és olykor leabál pár lényt valószínűleg nem sok ültek volna be rá.

 

A hívó szóra természetesen azonnal bejelentkezik két csapat is. Az egyik kifejezetten a vérdíjért futott be, a másiknak csak információra lenne szüksége. Emberünk nem adja olcsón a bőrét, viszont nem játszadozhat kedvére a „vendégekkel”, hiszen vihar közeleg, cudar időre és látogatókra van kilátás. Kétség sem férhet hozzá, hogy melyik fejvadász különítmény a felszereltebb, felkészültebb és tapasztaltabb. A két csoport nem hagyja ki a lehetőséget, hogy egymást csesztesse, napirenden vannak a keménykedések és beszólogatások. Jordi Molla sajnos nem elég tökös, valahol furcsa, hogy az általa életre keltett karakter vezeti az egyik alakulatot, olyan érzésem van, mintha néhány jelenete a vágószoba padlóján végezte volna. Matt Nable alakítja a másik csapat megfontoltabb, nyugodt vezérét, miközben érződik, hogy gyorsan szabadjára tudná ereszteni dühét, meg tudná mutatni erejét, ha a helyzet úgy kívánná. Mindazonáltal hiába várunk tőle tombolást, nem kapjuk meg.

Az utolsó fázisban pedig jöhet a sötétség leple alatt támadó bestiaarmada. Mindkét fél felkészülhet az aprításra és ezt meg is kapjuk, bár ha valaki a Csillagközi invázióhoz hasonló tumultust, lények ezreit várja némileg csalódni fog. Itt is erősen látszik és érződik a korlátok közé szorított büdzsé, de azért még belefér, hogy pár tucat teremtménnyel szemtől szemben leszámoljanak. Szerencsére könnyen halnak – jegyzi meg az egyik fejvadász, majd gyorsan felkoncolják.

 

Tehát nem kell túlbonyolított cselekményre számítani, a Riddick bizony igen egyszerű sztorival bír, amely kiszolgálja a karakter kedvelőit. Már csak az a kérdés, hogy a rajongók mit vártak és megkapták-e azt? Twohyék viszonylag erőlködésmentesen hozták vissza a nagy vérdíjat érő antihőst, az elképzeléseiknek a költségvetés szabott határt, így néhol erősen egyensúlyoznak a tűrhető és a gagyi határmezsgyéjén. Diesel hozza a kötelezőt, de a mellékszereplők többségének pár ember tud valamennyire rövid időre megvillanni. A dumákra sem fektettek sok energiát, pedig illett volna, illetve a tempóra is illett volna odafigyelni, hiszen nem mindig tartja fenn az érdeklődést. 60 %-ot kap.

imdb: 7,4
rottentomatoes: 59 %

18 komment

  1. Szóval neked se tetszett jobban, mint a net jó részének?!

    Lehet meg se nézem, kivárom dvdn, de még lehet azon se.

    pedig annyira vártam ezt a filmet, hogy az nem kifejezés. :S

  2. Én két szakaszra bontanám fel. 🙂 Az elejére, ahol egyedül császkál a bolygón, és amikor megjönnek a fejvadászok.
    Szerintem a CGI jó volt, büdzséhez képest pláne. A mai ember szeme könnyen hozzászokik ám a CGI-hez. Jó, a hátulról mutatott motorozás gagyi volt kissé, de a bolygó élővilága jó volt. Nézzünk vissza 15 évvel ezelőtt nagyon szuper látványú filmeket, amit akkor annak véltünk. Meglepő lesz a felismerés, hogy bizony megkopott az a CGI is az idők során.

    A beszólások jók voltak, sokszor nevettem.
    A második rész fura volt, nem illett bele ebbe a Riddick dologba, örülök viszont, hogy nem tettek úgy, mintha a második rész meg sem történt volna. Megadták az alaphangot azzal, ahogy elvarrták az elején a necromanger szálat.
    Nem szoktam százalékokban mérni semmit. Nekem tetszett, jobb volt, mint amire számítottam. Ha olyan lett volna, amire gondoltam, akkor sem jövök ki elszomorodva a moziból, de így fülig ért a szám. 🙂

    Állítólag lesz még két rész, vagyis szeretnének a készítők. Én remélem megkapják a lehetőséget, mert ez baromi jól sikerült!

    • Ez a “büdzséhez képest” érv azért sántít, mert a mozi jegypénztárában nem kellett kevesebbet fizetni… 🙂

      • bocsi, ez hülyeség. Egy pár millából készült drámáért is ugyanannyit kell fizetni a mozikban, mint egy több száz millás blockbusterért. 😉

        Tehát a büdzséhez képest érvnek semmi köze a pénztárakhoz. 😉

        • Nagyjából ezt akartam válaszolni, köszi! 🙂

          Csak egy példa: Pár hónapja beültem erre a 18-as filmre, a címe The Colony. Mielőtt beültem, a legnagyobb bajom az volt, hogy nem adják angolul. Így utólag meg az a legnagyobb bajom, hogy egyáltalán megcsinálták. Ugyanannyiba került a mozijegy, mint bármely más filmnél, és most hagyjuk a 3D-t meg az olcsó szerdai napokat. Marha ideges lettem, hogy azért kiadtam pénzt.
          De a Riddicket nem bántam meg, sőt! 🙂 Minden forintja megérte.
          Jó dumák voltak benne, esküszöm visszahozta egy kicsit a ’90-es éveket, erre gondoltam miközben néztem. Rég volt, hogy ilyen szövegeket hallhattam moziban.
          Nem kell nekem elhinni, menjetek, nézzétek meg. A legrosszabb, ami történhet, hogy buktok egy mozijegy árát. De filmőrültek vagyunk vagy mi a szösz, az anélkül nem megy, hogy ne mennénk néha moziba…

  3. Volt szerencsém a cikk írójával megnézni a filmet:).Én is ajánlom a filmet,akinek tetszett az első rész,ez is fog.És bár tényleg voltak benne jó dumák,mégis legendás idézetek nem lesznek belőlük.És amit kicsit keveselltem,az az ember vs. ember harc benne.Igazából csak a Dave Bautista által játszott fejvadásszal (egyébként ő lesz Drax,a Guardians of the galaxyban) volt egy kis perpatvar.Hiányzott egy olyan jó kis mészárlás mint a második részben a napvihar előtt.Meg várom az eredeti nyelves megjelenést,mert szerintem volt néhány félrefordítás.Ja meg a legnagyobb,nem tudom spoiler -e?Johns apjának nem kellett volna sokkal idősebbnek lennie???Na,túl sok rosszat hoztam fel,de tényleg nem rossz kis film.Rajongóknak meg egyenesen kötelező..:D!!Na jó,egy epic beszólás lett:“WHEN THE CHAINS COME OFF, YOU GO IN THE FIRST FIVE SECONDS.” 😀

    • SPOILER: Erre az apa-fia korkülönbségre én is gondoltam, de ne felejtsük el, hogy idejük nagy részét hibárnált állapotban töltik. Szóval a 10 év lehet, hogy a papának mondjuk csak 2 volt…

  4. Az IMDB-n jelenleg 7,2 a pontszáma.
    Néhány sci-fi, ami szintén 7,2-őt (+/- 0,1) kapott: The Mist, K-Pax, Men in Black, Prometheus, Cloverfield, Super8, Transformers, Legenda vagyok, Mátrix újratöltve, Hellboy 2, Vasököl, A Kapcsolat, Vissza a jövőbe 3., Csúcshatás.
    Nem gondolom, hogy ne lenne itt helye ezek között, sem azt hogy ezek “fos” filmek.

  5. Nekem nagyon is tetszett. Tiszta retro az egész, mármint számomra olyan volt, mint a régebbi filmek (megölhetetlen főhős, a szemben álló felek összefognak, idegen bolygó). Ha kapott volna egy pár perccel hosszabb kezdést és befejezést, akkor különálló filmként is megállná a helyét. Simán újranézhető. 75% -ot adnék rá.

    Csak egy dolgot nem értek. Mikor fogják már fel a készítők, hogy a kis büdzséből készült filmhez nem kell erőltetni a silány CGI -t? A motorozós jeleneteket értem ez alatt. Ugyanez volt a véleményem a Lock Out motoros jeleneténél. Ami bénán néz ki, nincs rá pénz, azt ne erőltessék, vagy ügyesen oldják meg olyan nézetekből, hogy a néző ne csóválja a fejét.

    • A Lock Outnál röhej volt a CGI, de a film is elég béna volt. Pedig Pearce jó és laza főhős volt, de amit köré építettek elég tré volt.

      • Hát igen, látványilag kész vicc volt, de néhány szereplő nagyon szépen odatette magát (Vincent Regan, Joseph Gilgun). Én személy szerint örültem, hogy Pearce ilyen szerepet is elvállalt és hogy a PG13 nem érződik annyira a filmen. A látvány is lehetett volna jobb, ha visszafogottan kezelik. Nem kell mindent megmutatni a nézőnek. Ez volt a bajom a Riddick -kel is. Esetleg még 5 percben megmutathatták volna, hogy mit csinált addig a kopár bolygón, míg a “kutyája” felnőtt, mert igazából semmi máson nem érződik, mennyi ideje tengődik ott.

  6. Sikerült a másik, box office-os poszt alá írnom, és most vettem csak észre, hogy kapott egy másik saját posztot is a film, úgyhogy idemásolom, ha nem gond:

    Nekem eléggé csalódás volt a film, mondjuk lehet azért is, mert kénytelen voltam szinkronnal nézni, bár persze nem igazán a párbeszédekre épülő alkotás, de azért idegelt.

    A gondom inkább az volt, hogy előzőleg azt regélték, visszatérnek a gyökerekhez, a Pitch Black jellegéhez. Nos, ez szerintem olyan jól sikerült, hogy gyk. kaptunk egy Pitch Black rebootot…de most komolyan, a kisebb nüanszoktól eltekintve (hogy kerülnek a bolygóra, miért, mi a céljuk, stb) mi a különbség? Amott a sötétben jöttek elő a monsták, itt a vízben. Anatómiailag mások voltak a szörnyek, de különben ugyanaz a nagyfogú, csupakarom csupacsőr nyálkás vonaglós téma…

    Ja, meg ahogy az elején átkötötték a 2. részből, hogy legyen vmi kapcsolódási pont az annyira gáz, és összecsapott volt, hogy hihetetlen. Inkább hagyták volna a homályban, hogy mi történ a 2. rész vége és ennek az eleje között.

    Na szóval, önmagában egyszer nézhető, de 3. felvonásnak szerintem nagyon gáz lett 🙁 Kár, mert amúgy nagyon szeretem a franchise-t, és Diesel-t is, még ha nem is a színészi képességeiért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *