6

A nagy Gatsby (The Great Gatsby)

 

tn_1anagygatsby

Kicsoda Jay Gatsby?A háború alatt a németek kémje volt! Vagyis ő a császár rokona…esetleg merénylője? Akárhogy is, biztos, hogy embert ölt. Bérgyilkos? Nem, nem, ő egy herceg. De van olyan elgondolás is, hogy Mr. Gatsby nem létezik. Vad pletykák, érdekes történetek, furcsa szóbeszédek keringenek kilétéről. Igazság szerint túlzottan nem is igazán foglalkozik ezzel senki, a lényeg, hogy látványos, táncos, élvezetes bulikat tart, amelyek eléggé népesek és amíg az alkoholtilalom alatt itt lehet vedelni és önfeledten szórakozni, addig nem túlzottan firtatja, hogy honnan jött és miként szerezte a láthatóan hatalmas vagyonát.

1922, New York, ide érkezik a szebb jövőben reménykedő Nick Carraway. Még az elején elregéli a Wall Streeten egekbe szöktek az árfolyamok, dübörgött a piac és a fényűző estek jönnek-mennek. Az erkölcsök egyre lazábbak lettek és a a tilalom ellenére továbbra is hektószámra folyt a pia. Carraway Gatsby szomszédságában lakik és az ő meséli el nekünk a hosszúra gyújtott színes történetet.

Baz Luhrmann elővette hatalmas ecsetjét, belemártotta a rendelkezésére álló különféle festékekbe és az előtte álló hatalmas vásznon kezdett dolgozni. A végeredmény leginkább egy szép színes festményhez hasonlít. Képzeljük el, hogy egy múzeum falán lóg és egy élvezetes zene kíséretében nézegetjük a kitett alkotást. Némely kép előtt el lehet tölteni némi időt, nézegetni az ecsetvonásokat, az árnyalatokat, el lehet gondolkodni, hogy mit mesél, miről szól az adott műremek. Ám ha eleget szobroztunk a kép előtt, akkor egyszerűen csak továbblépünk. A nagy Gatsby-t is szívesen nézegetné az ember, csak a CGI színtenger csillogása mellett a történésekbe hamar bele lehet unni, de itt a néző még reménykedhet, hogy a rendező magához tér és a film is erőre kap.

A rendező többször is bizonyította, hogy ügyesen tud ötvözni első hallomásra koridegen dolgokat. Talán csak kevesen kérdőjelezték meg, hogy az 1900-ban játszódó Moulin Rouge-ban miért hallhatóak ismert dalok átdolgozott verziói, illetve a többségnek tetszett, ahogy a Rómeó és Júlia cselekményét modern környezetbe helyezte, ugyanakkor William Shakespeare papírra vetette mondatai hagyták el a szereplők száját. Mindemellett a történetre figyelt, nem úgy, mint A nagy Gatsby esetében. Hogyan mutat, hogy a 20-as években a CGI-vel szétszínezett környezetben bálnak nehezen, de őrült partinak inkább nevezhető helyen mai zenék és rádióban leadott számok hallhatóak? Elsőre talán furcsán hathat, de könnyen hozzá lehet szokni a szép díszletek és korhű viselet között. Partfilmnek talán még elmenne, de A nagy Gatsby nem efféle alkotás.

Csak a vak nem látja, hogy nem az egyébként jól teljesítő színészek állnak a középpontban, hanem a látvány. Pedig akad itt elég dráma és romantika ahhoz, hogy korrekt módon ki lehetne vele tölteni egy egész filmet. Ámde Luhrmann most alaposan mellélőtt. A CGI harsány színorgia (amely valószínűleg Gatsby erős, szárnyaló fantáziája lenne), a vizualitás és a zene egy dolog, talán egy rövidfilmet még el is vinne a hátán ez az egyveleg, de egy két órás produkciónál ez édeskevés. Ráfoghatnánk Tobey Maguire-re, hiszen mégis ő narrálja és meséli az eseményeket és jutunk el oda, hogy Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan szomorúan pislog egymásra. De az az igazság, hogy nem a színészek tehetnek arról, hogy ilyen lapos lett a film. Addig-addig még akad benne némi energia, amíg tartanak a Gatsby-féle partik, de ezek elmaradásával csúnyán leül és hiába akar erőteljes drámának, szomorú románcnak tűnni, sajnos nem sikerül. 50 %-nál többet nem tudok rá adni öreg harcos. Esetleg érdemes lenne elolvasni F. Scott Fitzgerald regényét?

imdb: 7,5

rottentomatoes 50 %

Büdzsé: 105 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 117 millió dollár
Eddigi összbevétel: 203 millió dollár

6 komment

  1. Szerintem nagyon jó volt.A 3D eléggé érvényesült,szerintem ez manapság jó pont.Dicaprio zseniálisat játszott,a zenék jók voltak,és még Tobey is elment. A könyvet nem olvastam,gondoltam majd a film után,de szerintem a film jobban sikerült,bár eléggé részletesen van megfilmesítve.Egy kicsit sem untam,rám eléggé hatással volt,nagyon is tudtam azonosulni Gatsby-vel. 8,5/10

  2. Fitzgeraldot érdemes olvasni. Amúgy a giccs olyan, mint a drog. Luhrmann azzal lett nagy, hogy szabadon, lezserül, gátlástalanul és pimasz módon használta a giccset, mint nyelvet és eszközt a Rómeó+Júliában és a Moulin Rouge-ban – ekkor még jó volt, repült, szárnyalt és minden high volt. De aztán úgy bele is ragadt, hogy képtelen belőle kiszakadni. Az Ausztrália egyenesen posvány, a giccs itt sűrű, masszív iszap. Itt a kezdő bulijeleneteknél megcsillan valami Luhrmann korai zsenijéből, de aztán visszacsusszan a geilbe. Uncsi melodráma, sok pénzből, jó színészekkel.

  3. Színparádé, ámultam a látványtól, de egy idő után majdnem elaludtam, mert untam az egészet. Inkább vettem volna egy csomó lufit

  4. Egyáltalán nem korszakos adaptáció, de jobb, mint a teljesen széteső Ausztrália – talán azért, mert itt volt Luhrman feneke alatt egy míves alapanyag. A látvány valóban gátlástalan giccs, a stíluskeverés is rendben van, és a színészek is megtesznek minden tőlük telhetőt. Mégis gyorsan illan a filmélmény.

  5. Utàltam az Avatart, uàltam a Bosszùàllòkat, a Pacific rimnek màr neki se àllok. Egyszeruen felidegesìt amikor egy rossz, hiànyos, gyenge tortènetet CGI tengerrel akarnak elfedni, az mèg inkàbb felszokkott hùzni amikor ez mèg tetszik is a nèpnek! De a Gatsby megvett kilora, a zene is, a giccses làtvàny is, a storyt màr le is szartam. A szìnèszek 130%-os ripacskodàsàt meg imàdtam. Szègyellem magam :DDD
    Biztos vagyok benne, hogy el kell hozzà olvasni a konyvet (innèttol egy szar adaptàciò) mert sokszor nagyon hiànyos a tortènet, de nèha egy-egy mondat is alig van befejezve. DE! Akkor jott egy JazzJay-Z mutàns egy full szìnes vàrossal, vagy csak szobàval ès màr nem is èrdekelt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *