6

A.C.A.B. (All Cops Are Bastards)

MV5BMTM1NDg4MDg0OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNzM2NjU2Nw@@._V1._SY317_CR4,0,214,317_.jpg

Olasz film, egy rohamrendőr egység mindennapjairól. Rendkívül erőteljes alkotás, melyben egy újonc rendőr és az őt „befogadó” rohamrendőr egység összeszokását ismerhetjük meg.

Az új fiúnak anyagi gondjai vannak azért lép be a rendőrségre, egyébként inkább huligán, semmint törvénytisztelő polgár. Az egység tagjainak is komoly gondjaik vannak a magánéletükben. A törvényt igen sajátosan kezelik, a maguk igen vad világában, és munkájukban elsősorban magukat védik, egészen addig még a saját világuk és a huligánok, szélsőségesek világa össze nem kapcsolódik egyikük gyermekén keresztül. A film nagyon komoly kritikája, mind a társadalomnak, mind a rendőrségnek. A társadalom nem becsüli meg a rendőröket, nem fizeti meg őket eléggé, nem kapnak kellő védelmet a polgároktól, majdhogynem másodrendűek, el kell viselniük a futball huliganizmust, a tüntetések eldurvulását, velük végeztetik a kitoloncolásokat, kiköltöztetéseket. Közben a politikusok nem védik meg őket, sőt jobban szeretnek nem is tudni róluk. Amikor nekik maguknak kell tüntetni a jogaikért az a jelenet gyönyörűen, példázza a helyzetük kettősségét. A rendőrök ebben a közegben eldurvulnak, közönyösek lesznek, a törvény betűjét betartják, egymást fedezik, megvédik, ha kell törvénytelen eszközökkel is, nem többek, mint egyenruhás bűnözők. Nem tudják „letenni” a munkát a napvégén, így vagy egyedül élnek, vagy épen szakítanak/válnak, vagy egy elhidegült kapcsolatban élnek. Sokat elmond róluk, hogy a rohamrendőröket gyalázó rigmust dúdolják úton-útfélen.

ACAB-foto-009.jpg

A készítőkről sokat nem tudok elmondani, nem nézek sok olasz filmet, ennek is a plakátja tetszett meg. A rendező Stefano Sollima eddig főleg sorozatokat rendezett, ő készítette a Bűnügyi Regény: a sorozat címűt például. A főszereplő, Pierfrancesco Favino több, elsősorban olasz filmben is játszott. A filmet az „Olasz Oscar” David di Donatello díjra jelölték több kategóriában (a díjat 2006 óta 26 kategóriában osztják ki évente). Jelölték a legjobb új rendező, feltörekvő színész, smink, fényképezés, hangzás díjára is.

10/9 nagyon jó film, de kell hozzá hangulat. Messze nem randifilm. És bár ezen az oldalon nem politizálunk, de ez után a film után kicsit máshogy nézi az ember a 2006 őszét is.

doggfather

6 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *